Hälften av Göteborgs öppna förskolor hotades av nedläggning, men förslaget har nu dragits tillbaka för vidare utredning. En av de öppna förskolor som riskerade nedläggning var den på Flygledarevägen intill Torslandakrysset.
I måndags den 16 december skulle egentligen förskolenämnden ha tagit ett beslut om elva öppna förskolor i Göteborgs vara eller icke vara. En av de berörda öppna förskolorna som hotades av nedläggning, när resurserna enligt förslag skulle omfördelas för att fokusera på förskolans kärnverksamhet, var den öppna förskolan på Flygledarevägen i Torslanda.
Men under onsdagen i förra veckan drogs förslaget tillbaka. Politikerna i förskolenämnden ville ha ett bättre underlag. Under våren 2020 ska förskoleförvaltningen återkomma med ett underlag som ska ge en tydligare bild av vad de öppna förskolorna tillför och hur det kompletterar den ordinarie förskoleverksamheten. Något som Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.
Ulrika Thieme Högberg är föräldrastödjare/socionom och samordnare för familjecentrerat arbete i Torslanda. Hon säger så här om beskedet om att den öppna förskoleverksamheten ska utredas vidare under våren, istället för att beslut om eventuell nedläggning togs i måndags:
– Jag tycker att det är positivt att man dragit tillbaka beslutet och att man utreder verksamhetens betydelse noggrant. Det är viktigt att se till helheten av budgeten så att man gör rätt besparingar. Jag tycker ju att alla öppna förskolor bör få finnas kvar, säger hon.
Billig insats, stor betydelse
På Flygledarevägen arbetar man efter ett familjecentrerat arbete, vilket innebär att sjuksköterskor från barnavårdscentralen, barnmorskor, föräldrastödjare/socionom och förskolelärare på öppna förskolan arbetar tillsammans för att alla blivande föräldrar och vårdnadshavare med barn upp till sex år ska få ett bra stöd. Men den öppna förskolan på Flygledarevägen är inte vad Göteborgs Stad karaktäriserar som en familjecentral då verksamheterna inte är samlokaliserade, därför riskerade den tillsammans med tio andra öppna förskolor att stängas.
– Har vi ingen öppen förskola i Torslanda så kommer det inte heller att finnas något utrymme för familjecentrerat arbete. De olika gruppverksamheterna och stödet vi erbjuder bygger på att vi har en öppen förskola, säger Ulrika Thieme Högberg och fortsätter:
– Att stänga de öppna förskolorna kommer att påverka det förebyggande arbetet. Kostnaden för verksamheten är en billig insats för något som har långsiktig betydelse, det vill säga arbetet för att stötta föräldrar och barn på ett tidigt stadie.
Vid en nedläggning av den öppna förskolan i Torslanda, enligt det ursprungliga förslaget, skulle den närmaste familjecentralen med öppen förskola för barn och vårdnadshavare i Torslanda vara familjecentralen på Höstvädersgatan i Biskopsgården.
– Kyrkan bedriver öppen förskoleverksamhet i Torslanda och det tycker vi är jättebra. Våra verksamheter kompletterar varandra. Men kyrkan arbetar inte familjecentrerat, säger Ulrika Thieme Högberg.
Inför nämndens tänkta beslutsfattande den 16 december hade flera protestlistor skapats av föräldrar runt om i Göteborg som ville ha kvar den öppna förskoleverksamheten. Flera insändare i bland annat Göteborgs-Posten har också argumenterat för vikten av att de öppna förskolorna behålls.