Veckans tidning
Kommunalrådet Nina Miskovsky (M) pratade bland annat om sina drivkrafter som politiker.

Moderat nystartsmöte fokuserade på sociala frågor

Publicerad:

Styrelsen i Torslandamoderaterna satsar på något av en nystart efter en lite mer lågintensiv period. Förra måndagen hade man bjudit in till medlemsmöte på Vingen, dit man även bjudit in kommunalrådet Nina Miskovsky (M), med ansvar bland annat för sociala frågor, trygghetsfrågor och integration, och Torslanda och Öckerös kommunpolis Isak Garpebring.

Under mötet i Vingen förra måndagen var aktuella ämnen som gängrekrytering, den polisiära situationen på Hisingen och mer specifikt i Torslanda och samarbetet SSPF (socialtjänst, skola, polis och fritid) på tapeten. 

Kommunalrådet Nina Miskovsky, som valdes till kommunalråd 2019 och omvaldes 2022, då i opposition (sedan de rödgröna tog över makten i Göteborgs kommun i det senaste valet), inledde mötet efter att Torslandamoderaternas tillförordnade ordförande Magnus Eriksson hälsat välkommen. 

Nina Miskovsky berättade utöver sina hjärtefrågor, som exempelvis integration och den nya föreslagna socialtjänstlagen – vilket hon beskrev som ”ett paradigmskifte som socialsekreterarna hurrar över” – om sin egen filosofi och sina drivkrafter som politiker. Enligt henne är det viktigt att Moderaterna blir bättre på att framställa sig själva som ett parti som bryr sig om människor, och ett parti som människor känner tillit inför.

– Politiken är ett kall inte en karriär. Åtminstone borde det vara så. En politiker ska inte vara desperat och göra allt för hänga kvar vid makten och karriären, sa hon under mötet.

Hon frågade sedan den samlade skaran om vilka förväntningar medlemmarna själva har på hur en moderat politiker ska vara. 

Bland svaren som inkom märktes bland annat: ”öppenhjärtig”, ”lyhörd” och ”prestigelös” – i bemärkelsen att man som politiker måste kunna ändra åsikt och till och med kunna riva upp beslut om ny information kommer fram. Här nämndes Västlänken som ett specifikt exempel, vilket ledde till vidare diskussion. 

Nina Miskovsky fyllde på med behov hon såg i partiet. Att man måste försöka få större variation av företrädare för partiet, från fler olika delar av staden, med olika yrkesbakgrunder och med olika kulturell och etnisk bakgrund. 

Kommunpolisen gav lägesbild

Som en övergång till kommunpolis Isak Garpebring anförande togs utbildningsmaterialet Gängsnacket upp. Utbildningsmaterialet som är framtaget av polisen används under hösten i flera skolor på Hisingen för att motverka att barn och unga rekryteras av kriminella nätverk.

Därefter presenterade sig Isak Garpebring som relativt nytillträdd kommunpolis i Torslanda och Öckerö kommun. Han fick initialt frågor om situationen med stök vid Amhults Resecentrum – och frågan om hur långt borta kameraövervakning är i Amhult.

Isak Garpebring uppskattade inte att kameraövervakning i Amhult var nära förestående, då den främst är till för att beivra våldsbrotten, och de är få i Amhult, även om våldsbrott hart inträffat där.

Den aktuella lägesbilden innehåller förutom stök i Amhult, många ärenden kring olovliga mopeder och uppgiftslämnare som nämner den vårdslösa biltrafiken på 155:an i samband med skiftbyten på Volvo. 

Att Torslanda är en förhållandevis lugn stadsdel backades upp av statistiken att mellan 6 och 7 procent av Hisingens samtliga anmälda brott årligen mellan 2020–2024 härrör från stadsdelen Torslanda. Av dem dominerar trafikbrotten stort varje år. 

Isak Garpebring berättade avslutningsvis att han hoppas kunna initiera ett så kallat medborgarlöfte i Torslanda under 2026. Arbetet befinner sig i sin linda, men han har diskuterat idéer med både företagare och föreningar i Torslanda. 

Exempel på saker som hade kunnat omfattas av ett sådant medborgarlöfte är:

  • Tryggare miljö runt Amhult Resecentrum.
  • Förbättrad trafikmiljö och förbättrat trafikbeteende.
  • Förbättrad fritidsverksamhet och att fånga upp ungdomar i riskzon, eventuellt för at erbjuda sommarjobb, jobb och fritidsaktiviteter. 
Henrik Edberg

TEXT:

Henrik Edberg

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.