I förra veckan anordnades ett Minilopp vid Solängens Träffpunkt där ett femtiotal personer deltog på den 500 meter långa banan.
Miniloppet arrangerades av hälsofrämjande och förebyggande Hisingen Göteborgs stad i samverkan med vårdcentralerna Närhälsan Torslanda, Capio Amhult samt föreningarna Alzheimer Sverige och Demensföreningen. Under dagen kunde man också ställa frågor och få information.
– Vi vill öka kunskapen hos medborgarna och ute i samhället så att människor som får demens kan bibehålla sina förmågor och glädje i livet. De ska kunna leva sitt liv så gott som möjligt, sa demenssköterskan samt anhörigkonsulenten Malin Birath.
Malin menar att samhället ska kunna ha förståelse för till exempel människor som kanske inte hittar hem.
– Inför framtiden måste vi hjälpas åt. Med miniloppet uppmärksammar vi behovet av ökad kunskap om kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar i samhället. I ett mer demensvänligt samhälle kan livet för personer som lever med en demenssjukdom och deras anhöriga bli så mycket bättre.
Uppskattat lopp
Karin Fransson med nummer 14 på magen uppskattade miniloppet. Hon har förut kunnat gå de tidigare loppen men fick denna gång hjälp att komma runt i sin rullstol.
– Det är roligt det här och så är det fint väder.
Deltagarna möttes med nygrillad korv och bröd i målfållan samt musikunderhållningen av Duokomp – Kenneth Lundberg och Kenneth Ardehed. De sjöng flera välkända sommarlåtar från bland annat Lasse Dahlqvist, Peps Persson och Lasse Berghagen.
Evenemanget avslutades med kaffe och tårta.
Med ett mer demensvänligt samhälle kan livet för personer som lever med en demenssjukdom och deras anhöriga bli så mycket bättre. Sett ur ett framtidsperspektiv där nästan dubbelt så många personer lever med demenssjukdom år 2050, är utvecklingen mot ett mer demensvänligt samhälle nödvändig.
I ett demensvänligt samhälle: