Allt började med att Michaela Ekström från Torslanda gick en kurs i improviserade rap över internet samtidigt som pandemin höll världen i sitt grepp. Under kursen föll hon pladask för beatboxing i stället för rap. Nu kommer Micki, som första kvinna, att tävla i SM i beatbox i december.
Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk och bas men även andra musikaliska ljud och ljudeffekter, har sitt ursprung i 1980-talets amerikanska hiphopkultur. Under senare år har utövandet fått något av en renässans. Inte minst i Sverige där svenska mästerskap i beatboxing har anordnats 2017, 2018 och 2019. Men lika stort som i USA, England och Frankrike har det ännu inte blivit på våra breddgrader.
Första kvinnliga finalisten
Den 10 december anordnas den fjärde upplagan av SM i beatbox. Det första efter pandemin. Och Michaela Ekström, uppvuxen i Torslanda, har som första kvinna kvalificerat sig till mästerskapet.
– Jag vet exakt när jag började med beatbox. Det var den 28 januari 2021. Jag gick en Zoomkurs i improviserad rap där de visade grunderna till beatboxing. Jag fastnade direkt, säger Michaela Ekström, eller Micki, som är hennes artistnamn.
På mindre än två år har Michaela blivit en av de allra bästa i landet. Och det är ingen överdrift att påstå att hon ”hittat hem” inom konstformen.
– Jag har alltid längtat efter ett kreativt utlopp. Jag har alltid haft mycket musik inom mig, men aldrig lärt mig att spela något instrument eller tagit sånglektioner. När jag hittade till beatbox fick jag äntligen ett sätt att uttrycka mig genom musik, säger hon.
Beatboxar varje dag
Sina största styrkor som beatboxare säger sig Michaela ha när det kommer till originalitet, struktur och komposition. Något även juryn poängterade när hon kvalificerade sig till SM.
Hon övar varje dag och vissa ljud tar veckor eller månader att lära sig.
När de väl sitter är det en adrenalinkick som heter duga. Ett av de svåraste ljuden, en så kallad lip roll, ett smackande ljud, håller hon fortfarande på att försöka fullända.
– Det är ett svårt ljud. Jag jobbar på det. De flesta ljud har vedertagna namn, men det coolaste man kan göra är att hitta på egna ljud.
Har du gjort det?
– Nä. Inte än, skrattar Michaela.
Duell med ronder
Själva SM-tävlingarna går till så att varje person går en duell, eller ett battle, mot en motståndare. Man möts i två rundor om 90 sekunder vardera. Sedan sätter juryn poäng efter olika kriterier och väljer vinnaren. Micki vet på ett ungefär hur hon ska lägga upp sina rundor. Men det viktigaste är inte att gå långt eller vinna.
– Mitt största mål med SM är att ha så jävla kul som jag bara kan. Jag känner redan att jag har vunnit eftersom jag har kvalificerat mig till mästerskapet. Jag ska bara njuta och ha kul.
Lite nervös är hon ändå, det erkänner hon. Men det hör till. Tillfällena då hon uppträtt inför publik är lätträknade. Det var när hennes kompisar anordnade ett event i Nordstan och sa åt henne att beatboxa litegrann.
Micki vet inte varför så få svenska tjejer beatboxar, men hon hoppas att det blir fler i framtiden.
– Som det känns nu är det här en hobby jag kommer att hålla på med hela livet.
Drömmen hade varit att kunna leva på det, att uppträda i en freestyle- eller a cappella-grupp. Det finns ju en improvisationsgrupp som uppträtt en hel del på Broadway. Det vore ju grejen! Att beatboxa på Broadway. Det är drömmen! säger Michaela Ekström.
SM i beatbox 2022 äger rum 10 december på Folk i Göteborg. På Michaelas Instagramkonto @heymickii kan man ta del av hennes tungvrickande och vokala färdigheter.