Torsdagen före Göteborgsvarvet åkte flera klasser från anpassad grundskola i Torslanda med Lions bussar till Slottsskogen. Därför kunde betydligt fler vara med och springa Specialvarvet i år.
Sju klasser från årskurserna 5-9 som går anpassad grundskola vid Torslandaskolan, omkring 40 elever, kunde åka med till årets upplaga av Specialvarvet. Det blev möjligt genom ett samarbete med Lions Club Gathenhielm i Torslanda, som abonnerat två bussar och bjöd på transporten.
– Det är fantastiskt bra för oss att kunna åka i egna bussar, menar läraren Sara Tillander.
Loppet vänder sig till personer med funktionsvariationer och målgång sker på Slottsskogsvallen ett par dagar innan Göteborgsvarvet.
Förra året kunde bara en mindre del av skolans elever åka. Då tog sig elever och lärare dit med ordinarie kollektivtrafik.
– Det gjorde att vi bara kunde åka med de större eleverna. De var väldigt trötta under hemresan. Nu kan vi lägga mindre energi på resan och mer på själva Specialvarvet, förklarar Oscar Sunnersjö, idrottslärare.
– Alla är jättetaggade inför resan, fortsätter Oscar Sunnersjö, på torsdag morgon inför avresan mot Slottsskogen.
Tre företrädare för Lions i Torslanda vinkade av resenärerna vid Torslandaskolans högstadium.
– Det känns jätteskönt att det här blir av, säger Berit Börjesson, Lions Club Gathenhielm, som förklarar att många hör av sig och kan få bidrag från Lions.
I det här fallet kom initiativet från Jan Axtrin, Lions, som bjöd in den anpassade grundskolan till Lions för att få veta vad klubben kunde hjälpa till med.
Skolans biträdande rektor berättade då om behovet:
– Visst är det så att de yngre eleverna kan åka med i år tack vare de här bussarna, säger Julia Gustafson.
Att kunna vara med på Specialvarvet i Slottskogen betyder mycket menar rektorn.
– Det är viktigt för eleverna att få träffa andra som har funktionsnedsättningar och kunna delta i ett evenemang på samma villkor som övriga.
På varvet är det normalt att de tävlande har ledsagare och elevassistenter med sig.
Hela händelsen blir också en del i undervisningen.
– Vi talar om evenemanget i skolan och aktualiserar närliggande frågor. Det blir meningsfullt på det sättet också, konstaterar Julia Gustafson.