Den folkkäre underhållaren Lasse Kronér ger sig under oktober ut på de västsvenska vägarna med ett småskaligt hjärteprojekt – föreställningen I Taubes fotspår – som framförs i tio kyrkor. En av kyrkorna där föreställningen kommer spelas är Torslanda kyrka.
För tv-tittarna syns Lasse Kronér just nu på bästa sändningstid i SVT med det breda och omåttligt populära tv-programmet Doobidoo på fredagar. Nyligen sändes även den kontroversiella dokumentärserien Oldsberg – en gränslös gigant, där Lasse Kronér, Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Ingvars son Staffan Oldsberg gav sig ut på en interaktiv fråge-sportresa i tv-klassikern På spårets anda, som Ingvar Oldsberg hade regisserat inför sin bortgång. Men i serien framkom också mycket om privatpersonen Ingvar Oldsberg som tidigare inte varit allmänt känt.
Lasse Kronér är med andra ord van att ha många järn i elden samtidigt. I oktober får han äntligen tid att starta upp ett projekt som ligger honom varmt om hjärtat – en föreställning där han följer i Evert Taubes fotspår tillsammans med vännen, gitarristen och kapellmästaren Per Hovensjö och slagverkaren Rebecca Meiselbach. Miniturnén tar trion till tio västsvenska kyrkor under oktober månad, bland annat till Torslanda kyrka.
Torslanda-Öckerötidningen passade på att ringa upp urgöteborgaren för att höra lite närmare om hans relation till Taube, men även – i sann lokaltidningsanda – om hans relation till Torslanda och Öckerö. Och vi fick ett något oväntat scoop…
Du beskriver i ett pressmeddelande om föreställningen att Evert Taubes musik har funnits med dig genom hela din karriär och i hela ditt liv. Vad skulle du säga var Evert Taubes största styrka som låt- och textförfattare?
– Jag är mest inne på texterna. Han var egentligen författare, han skrev många böcker och det var väl egentligen så han såg på sig själv. Sedan var det visorna som gjorde honom stor, vilket han själv inte ville. Han har snott en hel del från Sydamerika i sina visor, säger Lasse Kronér och fortsätter:
– När man haft med sig Taube hela livet kände jag att det kunde vara intressant att jämföra hans erfarenheter med mina egna, att så att säga vandra i hans fotspår, men utan jämförelser kring talang.
Föreställningen I Taubes fotspår är tänkt att vara en resa fylld med skratt, anekdoter och nya personliga tolkningar av alster ur Evert Taubes visskatt. Men Lasse Kronér har inte bara följt i Taubes fotspår på ett symboliskt plan i arbetet med föreställningen, han har fysiskt besökt exempelvis Pampas och staden Samborombón som beskrivs i visan Fritiof och Carmencita, liksom förstås Vinga där han bland annat sovit i Taubes föräldrahem.
Har du råkat ut för något riktigt äventyr när du fysiskt följt i Taubes fotspår?
– Jag står faktiskt på Colla Bellas höjder just nu! [Colla Bella ligger i Ligurien i Italien och figurerar i visan Fritiof i Arkadien, reds. anm.]
– Men det största äventyret… Det inträffade nog i Samborombón i Argentina när jag var tvungen att klättra över ett staket. Det får man höra mer om under föreställningen.
En riktigt cliffhanger alltså, fast med ett staket i stället för en klippa…
– Haha! Ja, precis.
Förutom för att få slutet på den anekdoten, varför bör man skaffa biljett till föreställningen?
– Taube tillhör vårt kulturarv, vilket är skitviktigt att bevara. Sedan är föreställningen riktigt bra musikaliskt framförd med kul arrangemang. Det blir ett nytt sätt att möta Taube för publiken. Det är en kul och bra föreställning. Den är rolig att framföra och är både improvisatorisk och har en välskriven grund.
Du kommer till Torslanda kyrka med föreställningen. Vad har du som känd göteborgare för relation till ”bihangsstadsdelen” Torslanda långt borta i väster?
– Jag bor där!
Oj! Det visste jag inte…
– Nej, det är väl kanske inte allmänt känt. Jag har bott i Hästevik i ungefär ett år. Det känns som att komma hem. Vi hade sommarställe i Lilleby sedan jag var barn.
Där ser man. Hur trivs du här då?
– Jag älskar det. Men… de hade kunnat ta in en arkitekt i Amhultsprojektet. Det hade kunnat vara mysigare.
Det var en… lite kontroversiell åsikt…
– Jag tycker man ska göra en levande stadsdel som är till för människor. Det kanske är kontroversiellt… Haha!
Har du någon särskild relation till Öckerö?
– Ja, där är mysigt. Jag gillar att ta cykeln ut dit. Det är vackra öar.
Du är aktuell med en ny säsong av Doobidoo på bästa sändningstid och har synts i den omtalade dokumentären om Ingvar Oldsberg. Är det skönt att göra något som är lite mer småskaligt och intimt som Taubeföreställningarna i kyrkor?
– Jag har alltid jobbat så här. Det är högt och lågt, stort och litet om vartannat. Musikaler, teater och tv. Den lilla, lilla Taubeföreställningen har hela tiden fått skuffa på sig. Nu fanns det en lucka i oktober, innan andra projekt i november och december, då kände vi att vi ville komma i gång med den. Sedan blir det förhoppningsvis fler turnédatum under nästa år.
Finns det några tv-planer kring dig och Evert Taube?
– Nej, det finns inga planer för det. Allt tar så lång tid inom tv-produktion. Men det kanske är en bra idé för framtiden!
Till sist, eftersom jag vet att du är fotbollsintresserad, hur kommer Göteborgslagen i Herrallsvenskan placera sig inbördes när serien är färdigspelad?
– Blåvitt först, såklart! Haha!
Jaså?
– Nä, jag trodde inte GAIS skulle hålla så här långt, men nu tror jag de slutar på den bästa placeringen av Göteborgslagen. GAIS först, sedan Häcken och sedan Blåvitt, tyvärr.
– Jag kommer inte hem i tid till derbyt mellan IFK och GAIS. Annars hade jag förstås suttit på läktaren.