Nu har Kompiskaféet kommit i gång igen efter pandemin.
– Vi i Torslanda Tillsammans har startat upp kompiskaféet igen för att skapa en mötesplats för ukrainare, förklarar Leif Andersson, en av initiativtagarna till kompiskaféet.
Vid en av träffarna kom nio ukrainska mammor och elva barn till Amhults kyrka. De äldre barnen och flera av mammorna pratar bra engelska. Googles översättningsapp funkar också mycket bra. Kaféet har även fått in nya volontärer och en av dem – Lina Derkintis kan tolka.
– Vi önskar sprida informationen till värdfamiljer som har ukrainare boende hos sig och till ukrainarna om vår mötesplats på onsdagar i Amhults kyrka, säger Leif Andersson.
Flydde Ukraina
I förra veckan flyttade kompiskaféet temporärt till Torslanda bibliotek. Där finns information, lånekort och möjlighet att låna böcker på ukrainska. Anna (Anja) Chub kom med sonen Maksim, kallad Max, till biblioteket.
Anna, Max och lilasyster Marina kom till Sverige i början av mars. De tog sig från hemstaden Zaporizjzja i Ukraina med buss genom Polen via Warszawa och därefter med Stenabåten till Göteborg. Nu bor de inneboende i Hällsvik.
Med hjälp av Lina, lite engelska och google translate rullar samtalen sakta fram. Max som är 16 år har nyligen börjat i svenskundervisning för att sedan kunna gå i svensk klass. Han har redan lärt sig lite svenska. Han kan sedan tidigare tre språk – ukrainska, ryska och engelska.
Max gillar att snida och spela gitarr vilket han gör tillsammans med vänner.
Lillasyster Marina går på Hällsviksskolan. Hon har lättare för att komma in i rutinerna.
– Hon gillar att pyssla och barn är bra på kroppsspråk, säger Lina.
Mamma Anna odlade sin mat i Ukraina och hade catering tillsammans med sin syster som nu också bor i Hällsvik med sina två barn.
Avbräck i vardagen
– Det är bättre att bo i en familj än på ett boende, tycker Leif.
Han undrar hur länge värdfamiljerna ska orka.
– Vi försöker påverka kommunen att ta vara på värdfamiljernas krafter, de gör ett fantastiskt arbete.
– Vi i Torslanda Tillsammans vill skapa en mötesplats för ukrainare och ge dem möjlighet att träffa fler svenskar än sina värdfamiljer. Och vi vill stötta värdfamiljerna som ansvarar för ukrainarna 24 timmar om dygnet. Vi kan åtminstone ge dem två timmars avbräck i vardagen.