Trafiksituationen längs väg 155 i kommunikationerna mellan Öckerö och Hisingen ligger på en acceptabel nivå, det vill säga med ungefär samma trafikrörelser per dygn som för tre år sedan. Det framkom vid en delrapportering tidigare i februari.
Den 3 mars 2022 samlades representanter för Öckerö kommun, Göteborgs Stad, Trafikverket och Västra Götalandsregionen på Hjuviks båtklubb, för att presentera den gemensamma färdplan för kommunikationerna mellan Öckerö och Hisingen längs väg 155 som man kommit överens om.
I nästan tre år hade Trafikverket genomfört en åtgärdsvalsstudie som bland annat mätte trafiken i stråket – och i det arbetet tog man fram olika utredningsalternativ där parterna till slut enades kring utredningsalternativ 1 (UA1) där fokus låg på omställning av resebeteenden för pendlingsresenären, inom befintligt transportsystem.
Under tio år skulle fokus ligga på att genomföra en kraftfull satsning på åtgärder för att möjliggöra en tydlig och bestående omställning till mer hållbara resvanor längs väg 155. Under tid skulle också uppföljning och utvärdering av utvecklingen av trafiksituationen och resvanor i stråket ske.
Som Torslanda-Öckerötidningen skrev om 250127 skedde den första delrapporteringen och uppföljningen, från tjänstepersoner till parternas politik, den 6 februari i år.
Jörgen Einarsson som är regional direktör på Trafikverket i Västra Götaland. Enligt honom har uppföljningsarbetet kommit fram till att trafikrörelserna inte ökat enligt Trafikverkets prognoser i åtgärdsvalsstudien, och framkomligheten är ungefär likadan som den var för tre år sedan. Något som tyder på att arbetet går enligt plan.
– Vår bild är att det inte har skett någon större trafikökning och att restiderna är ungefär samma som för tiden vid överenskommelsen, säger han.
Västtrafik rapporterade under mötet att antalet kollektivtrafikresor har ökat de senaste åren. När det gäller ett annat hållbart resesätt, cykling, ligger mätsiffrorna ungefär som innan. Vid Syrhåla finns en mätstation som registrerar i snitt ungefär 250 cyklister per vardagsdygn.
Bland de åtgärder som planeras i närtid finns bland annat ett antal så kallade hastighetssäkringar vid övergångsställen vid Lilla Varholmen, Skalkorgarna, Övre Hällsviksvägen och Hällsviksvägen.
– Det handlar om fysiska åtgärder för att minska hastigheten vid de här platserna och förbättra trafiksäkerheten för de gående som ska ta sig över vägen till exempelvis hållplatser. Exakt hur åtgärderna kommer att utformas är inte klart men sannolikt någon typ av gupp, säger Jörgen Einarsson.
En annan åtgärd som färjerederiet ska genomföra är att förbättra tillgängligheten på Hönö- och Björköleden för personer med funktionshinder, vilket kommer att genomföras successivt i samband med att färjorna tas in på varv de kommande åren.
Färjerederiet och Västtrafik ska även se över så att färjornas ankomst och avfärd synkar bättre med bussarnas tidtabeller. Enligt Jörgen Einarsson ska ”dialogen intensifieras” mellan de båda aktörerna.
Hur prioriterad är frågan om förbindelserna mellan Öckerö och Göteborg för Trafikverket med tanke på de andra stora projekten i regionen, som exempelvis Västlänken och den nya järnvägen Göteborg-Landvetter flygplats-Borås?
– Vi är angelägna om framkomligheten på väg 155. Att det är så bra tillgänglighet som möjligt mellan Öckerö och Göteborg. Men den stora frågan, den om bro, där landade vi i och med överenskommelsen i att den skjuts på framtiden. Så det är inte prioriterat.
Görs det tillräckligt från politikerna i Göteborg och Öckerö?
– Vi följer den idén som vi kom överens om i och med färdplanen, och eftersom trafiken inte ökar just nu så ligger vi på rätt nivå. Sedan är det ju frågan om det är tillfälligt eller en beständig nivå. Är trafikflödet beständigt så behöver vi inte göra fler åtgärder. Då vi har en acceptabel framkomlighet för alla trafikslag, avslutar Jörgen Einarsson.