Vad får damhandbollslandslaget förbundskapten Henrik Signell att besöka Torslanda en förmiddag? På Skutehagens skola drivs sedan 4 år tillbaka projektet och temadagen Hälsomässan. En dag då elever i åk 5 och 6 tar över undervisningen för alla elever från förskoleklass upp till år 5.
Under temadagen i september 2018 besöktes skolan även av 200 elever från andra skolor i Torslanda vilka också de deltog på aktiviteterna som erbjöd allt från bollspel, förevisning av optimistjolle, sköldpaddor och schackskola till dans, lekpass och hinderbanor.
Som tack för väl genomfört arbete och som en injektion inför nästa Hälsomässa i september bevistade idrottsprofilen Henrik Signell tisdag 11 juni under en timme Skutehagens skola. Henrik själv som precis landat i Sverige efter ett landslagsläger där man bland annat slagit Slovakien i ett dubbelmöte och kvalificerat sig för handbolls-VM i Japan i december.
Henrik välkomnades av fyra elevvärdar som inför en audiens på cirka 150 elever i skolans idrottshall strax därefter inledde en frågestund följt av frågor från publiken. Frågorna och svaren var många. Henrik berättade om hur han som coach tänker när han tar ut landslagsspelare. Vad det för honom innebär att någon är en talang, både utifrån perspektivet som tidigare spelare och numera förbundskapten för landslaget. Om han tror på guld i VM i december. Vad han tycker är det viktigaste att tänka på när man tränar, det viktigaste målet med träning överlag och hur han själv tänkt i samband med skador under sin aktiva karriär.
– Det viktigaste ni kan tänka på i er ålder, 10-13 år, är att ha roligt när ni tränar. Det har varit, och är fortfarande, en viktig drivkraft för mig, berättade Henrik.
Att ha roligt var något Henrik många gånger återkom till. Att våga testa nya saker och olika sporter.
– Sätt inte som enda mål att ni ska bli proffs. Oddsen för det är så otroligt små och idrottande har så otroligt mycket mer att ge än att bara bli proffs.
Okej att ta en paus
Något annat Henrik pratade om är att det är okej att tröttna och inte vilja fortsätta eller att kort och gott ta en paus. Själv började hans egna intresse för att spela handboll dala när han närmade sig 30 varvid han snabbt sadlade om till tränare, först inom IK Sävehof, numera landslaget.
– Att träna handbollsspelare är det roligaste jag gjort.
Men knäckefrågan; Kan Sverige vinna VM i december?
– Det kan vi, säger Henrik snabbt. Det är det flera lag som kan och det är mycket som ska stämma. Men vi kan slå och har slagit alla lagen i toppen. 4 lag är bättre än oss, 6-7 lag ytterligare är på ungefär samma nivå som oss. Det är långt till ett VM-guld. Det är en dag i taget. Spelar vi öppningsmatchen kan inte jag eller spelarna stå och tänka ”undrar om vi vinner VM”. Då tappar vi fokus på det som är här och nu.
Åhörarna lyssnade eftertänksamt på varje ord Henrik sade och att det var en person med stor erfarenhet av att jobba med människor, ungdomar, elitsatsande idrottare märktes. Något Henrik också berättade var och är hans stora motivation. Arbetet med andra människor.
Frågorna ville aldrig ta slut och många elever stannade efteråt kvar för att berätta om sina erfarenheter, ställa frågor eller be om tips. Henrik, trogen sina ord från tidigare under seminariet, lyssnade på var och en med fullt fokus, tog sig tid och gav sina tankar. Människan i fokus.
Många autografer
Efteråt följde en stunds autografskrivande och fotografering och det var inte bara eleverna på skolan som ville ta del av Henrik.
– Kan jag få en autograf till morfar med? frågade en av värdarna Gustav Heijel.
Henrik själv var efteråt nöjd med sitt besök, organisationen och intrycket som Skutehagens skola och elever gjort.
– Roligt att få träffa så fina och trevliga barn och ungdomar.
I en kort stund av egentligen omotiverad självkritik utbrister Henrik plötsligt;
– Fasen, jag borde ha nämnt något om mat!
Mat eller inte mat, seminariet innehöll en hel del matnyttigt för de barn och ungdomar, i många fall väldigt idrottsintresserade, som träffade Henrik. Att påverka någons liv beskrivs ibland kanske något överdrivet i drastiska och omvälvande termer.
Att Henrik däremot påverkade eleverna i betydelsen att väcka nya tankar och göra ett avtryck som person, ledare och förebild råder det ingen som helst tvekan om.
Idrottsläraren och organisatören bakom Hälsomässan, Rikard Widhede, är hoppfull om att det inte var sista gången Henrik besökte skolan där han jobbar.
– Henrik uttryckte att han gärna kommer tillbaka och berättar om andra eller liknande saker och svarar på fler frågor. Det är det bästa betyget vi kan få som skola. Att andra aktörer i samhället vill komma hit och besöka oss igen efter att ha varit här.
TEXT: Rikard Widhede