Endurocykling

Han kom trea i SM – nu vill Erik ända upp i toppen

Bland lera, grus, stock och sten svischar en 15-årig grabb fram på smala stigar i Torslandas skogar. Som oftast föredrar han, i ärlighetens namn, att träna på andra ställen än bakom Nordlyckeskolan, men det är något speciellt att komma tillbaks dit allt började. Med en karriär som redan inneburit en tredjeplats på SM i Isaberg 2020 ser framtiden ljus ut för Endurocyklisten Erik Kristiansson.

Första gången han fick sin egen cykel var han tre år. En tvåhjuling utan stödhjul, men med en styrpinne föräldrarna fick hålla i för balansens skull. Men inte länge. 2 veckor på rullande hjul var så länge Erik behövde stöd. Efter det har det bara rullat på. Och intresset att cykla ute i skogen kom tidigt.

– Jag har cyklat mycket i Mustadammen tillsammans med mina föräldrar. Där finns det en grusrunda som jag lärde mig mycket på.

2021 är ett år som präglats av pandemin, så även med cykeltävlingar som skjutits fram med rädsla av smittspridningen. Men en del race har blivit av. I somras tävlade Erik Kristianson i Åre, en tävling som av arrangören kallas för ”Skandinaviens tuffaste endurotävling”. Och även om tredjeplatsen i SM kanske är den merit som känns bäst var tävlingen i Åre minst lika lyckad enligt Erik.

– I Åre 2021 körde jag i en ny klass och nu var jag yngst i klassen. Jag tävlade mot många som både va äldre och bättre än mig, men jag kom på nionde plats i den tävlingen – något jag är väldigt nöjd med. Bara några veckor senare var det SM på nytt, denna gång i Järvsö och då kom jag på en tiondeplats.

Sporten kallas för enduro och ut utövas i skogen på smala stigar där den tävlande ska ta sig igenom flera banor på så snabb tid som möjligt. Det påminner för många om en annan actionspäckad sport som även den utövas på cykel i skogen: Downhill.

– De flesta kanske har koll på vad Downhill är för något. Men Enduro är annorlunda. I Downhill åker man lift till toppen och så kör man allt man kan nerför i en bana. I enduro, så cyklar man själv upp till toppen – och så består tävlingen av flera banor där kombinationen av tiden nedåt är det som räknas.

En cykel anpassad för enduro har därför annan stötdämpning och oftast fler växlar. Att inte ha lika mjuk stötdämpning hjälper till när man skall uppför – lika så fler växlar.

På min cykel sitter det tolv kuggkransar med stor utbredd. 51 tänder på största och 10 på minsta. En downhillcykel kanske bara har sju växlar eftersom man ska utför – aldrig uppför.

För att visa upp hur det går till med endurocyklingen har Erik tagit med mig till skogarna bakom Nordlyckeskolan, där det kryllar av stigar att köra på. Han plockar fram telefonen och visar mig en app över alla spår som finns i Torslanda. Blåa, röda och gröna sträck blandas på kartan kors och tvärs i ett system som påminner om graderingen av skidbackar. Erik har åkt på dem allihop – nästan alltid tillsammans med någon annan.

– Det roligaste med Enduro är det sociala. Att träna ihop med sina kompisar. Ibland får man också träna med kända människor, vilket är kul. Det är alltid svårt att sätta precis på pricken vad som är roligast men för mig här det at få vara med sina kompisar, cykla och ha kul, avslutar Erik Kristiansson.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Hon blev ansiktet utåt för missförhållanden inom gymnastiken

Clara Göthbergs aha-upplevelse kom efter en skoluppgift hon fick i…

En välgörande tur på skoter

Thomas Tuvebäck från Tumlehed körde samma race för ett och…

Volvo får återigen tillåtelse att flytta fridlysta djur

Volvo Cars och Northvolts planerade batterifabrik i Torslanda innebär en…

Senaste nytt

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Hon blev ansiktet utåt för missförhållanden inom gymnastiken

Clara Göthbergs aha-upplevelse kom efter en skoluppgift hon fick i…

Sjöräddningsövning vid Hönö Färjeläge

Samtidigt som snöovädret drog in över Öckerö kommun befann sig…

En välgörande tur på skoter

Thomas Tuvebäck från Tumlehed körde samma race för ett och…

Volvo får återigen tillåtelse att flytta fridlysta djur

Volvo Cars och Northvolts planerade batterifabrik i Torslanda innebär en…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Skyltskämt på torget… eller?

En och annan förbipasserande på ”baksidan” av Torslanda Torg och…

Motsvarar en fjärdedel av svenskt fiske

Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV…

Färgglad konst som sprider glädje

Förra fredagen satte konstnären Eva-Lena Martinson upp sina tavlor inför…

Inget behov av dygnet runt-öppen förskola

Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt…

Skadegörelse för miljonbelopp

Under både januari och februari, men främst i slutet av…

Mer än en bilhall – en livsstil

Med satsningen på en helt ny bilhall gör Frontbilar i…

Bottenrekord – extremt få nyfödda i Öckerö kommun

Antalet nyfödda minskade stort i Sverige som helhet under 2022…

Chocken för Vingen – kommunalt stöd dras in

Sedan Kulturhuset Vingen slog upp sina portar har man haft…