Oktober månads nämndmöte i Västra Hisingen ägde rum i Vingen i förra veckan. Bland ärendena på dagordningen togs det bland annat beslut om inhyrning av lokal för äldreboende i Skra Bro.
Nämnden tog i enighet beslutet att godkänna inhyrningen av det planerade äldreboendet i Skra Bro. Stadsdelen uppdrar åt Lokalsekretariatet att hyra in och delta i att utforma och anpassa ett äldreboende i Göteborgs Stads regi inom detaljplanen för den nya centrumbebyggelsen i Skra Bro. Nämnden ställde sig också bakom ett tilläggsyrkande, initialt från L, M, MP och D, om att pensionärsrådet framöver ska få vara med och påverka processen och bidra med sin erfarenhet till det nya äldreboendet.
Inhyrningen kostar 8 723 000 kronor per år.
Det aktuella förslaget innebär 80 lägenheter, gemensamhetsytor, personalutrymmen, restaurang och daglig verksamhet.
Lägenheterna är planerade att bli 33 kvadratmeter stora och den preliminära hyran är cirka 7 100 kronor i månaden.
Trygghetsmodell
Stadsdelsdirektör Sergio Garay informerade under mötet om att trygghetsfrågorna i Torslanda fortsätter att vara på tapeten. Det trygghetsfrämjande projekt som diskuterades för några veckor sedan på stadsdelens advisory board har nu fortgått så att ett nytt möte ska äga rum den 11 november. På det mötet kommer förvaltningen träffa näringsidkare, fastighetsägare och andra intressenter i Torslanda för att försöka utveckla en gemensam trygghetsfrämjande modell. Bostadsbolaget kommer informera om hur arbetet med trygghetsvärdar i Biskopsgården har varit ett framgångskoncept. Ett sådant projekt finansieras då till stor del av näringslivet.
– Varje investerad krona ger väldigt mycket tillbaka i en sådan modell, sa Sergio Garay under mötet.
Ansträngd ekonomi
Det ekonomiska läget i stadsdelen efter september månad ger för handen ett underskott på 13, 2 miljoner kronor. Orsakerna till underskottet är de samma som tidigare: bland annat fler köpta platser i äldreboende än budgeterat och fortsatt hög behovsnivå för köpt vård och boende för barn, unga och vuxna. Årets prognosticerade underskott ligger på -15 miljoner kronor.
Förvaltningen räknar med att effektgraden av tidigare åtgärder för en budget i balans kommer att öka under hösten. I samband med uppföljningen efter augusti har nämnden beslutat om ytterligare åtgärder. Bland annat råder anställningsrestriktivitet och en anpassning till 97 procent av nettokostnaderna per augusti. De här åtgärderna har dock enligt den ekonomiska lägesrapporten ännu inte hunnit ge några positiva ekonomiska effekter.
Förvaltningen avslutar sin prognos med att bedöma att det ekonomiska läget för stadsdelsnämndens verksamhet är ansträngt för 2019 och mycket bekymmersamt inför budget 2020.
Ny S-ledamot
En ny socialdemokratisk ledamot antogs i nämnden i förra veckan. Birgitta Backström från Torslanda ersätter Zaklina Rohman som ordinarie ledamot. Inom samma parti har Per Norstedt lämnat sin plats som ersättare i nämnden. I hans plats flyttas Gladys Velarde uppåt i ersättarlistan. Vem som tar hennes tidigare plats är i dagsläget inte klart.