I torsdags i förra veckan röstade kommunfullmäktige i Göteborg för ett genomförande av tvärförbindelsen i Torslanda. Genomförandebeslutet togs tillsammans med ett tilläggsyrkande om bland annat bättre förutsättningar för hållbart resande, från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.
När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var det tidigare bordlagda ärendet om ett genomförandebeslut av Torslanda tvärförbindelse åter på dagordningen.
Sedan tidigare har de borgliga partierna, samt Sverigedemokraterna och Demokraterna, uttryckt sitt stöd för en tvärförbindelse i Torslanda. Även Socialdemokraterna har sedan tidigare ställt sig bakom att tvärförbindelsen byggs.
Kompromisser bakom beslut
I augusti i år sa Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius till Torslanda-Öckerötidningen (Torslanda-Öckerötidningen 220827) att partiet otvetydigt skulle ställa sig bakom tvärförbindelsen, även om de efter valet skulle komma att styra staden tillsammans med de betydligt mer ”tvärförbindelsenegativa” partierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Ett nytt styre med S, MP och V är nu ett faktum i Göteborg och på förra veckans sammanträde togs genomförandebeslutet i kommunfullmäktige. Men det gjordes med ett tilläggsyrkande. Med tilläggsyrkandet på plats röstade även Miljöpartiet och Vänsterpartiet för tvärförbindelsens genomförande.
Klas Eriksson är bland annat trafikpolitisk sakkunnig för trafikfrågor för Miljöpartiet i Göteborg. Så här svarar han till Torslanda-Öckerötidningen om hur resonemanget kring att kompromissa och till slut trots allt ställa sig bakom genomförandebeslutet:
– Det är ju känt vilken uppfattning Miljöpartiet haft om tvärförbindelsen med ökad trafik och ett grönområde som försvinner. Samtidigt har vi förståelse för att det är en svår trafiksituation, inte minst trafiksäkerheten för barnen som ska ta sig till skolor i området, säger han.
Vill stärka det hållbara resandet
I den rödgröna budget för 2023, som antogs i torsdags, har alltså de tre partierna (tillsammans med Centerpartiet) förhandlat fram så att de är överens om att bygga tvärförbindelsen. Enligt S, MP, V och C är en förutsättning i planeringen av framtida trafiklösningar att kollektivtrafiken och framkomligheten för cyklister
förbättras avsevärt.
– Vi är också överens om att vägtrafiken i Göteborg totalt sett ska minska. Det ska följas upp årligen. Om trafiken inte minskar behövs fler åtgärder för att minska biltrafiken och stärka det hållbara resandet. Det är en viktig del av yrkandet, säger Klas Eriksson.
I Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram finns bland annat delmål om att klimatpåverkan för transporter ska minska med 90 procent till 2030 jämfört med 2010 och att det motoriserade vägtrafikarbetet ska minska med 25 procent till 2030 jämfört med 2020.