Veckans tidning
Så såg ladugården på Lysegården ut och hela gården längre tillbaka i tiden, på nästa bild.

Gammal Torslandagård blir lägenheter

Publicerad:

Ladan på en av Torslandas äldsta gårdar håller på att rivas men återuppstår i form av tio lägenheter. Närboende som protesterade mot de ursprungliga planerna tycker nu projektet ser bra ut.

En gammal gård vid Flyghamnsvägen i Amhult håller på att byta skepnad. Den gamla gårdsmiljön omvandlas till ett eget litet bostadsområde med tio lägenheter och en villa.

– Det ser bra ut att man bygger om gården Kärr Lyse så att det påminner om den gamla ladugården som funnits där hittills, tycker Urban Jansson, ordförande i Torslanda hembygdsförening, vars hembygdsgård Lysegården ligger strax intill, men med infart från Lysevägen.

Gårdsmiljön förändras nu inte helt och hållet. 

Reagerade på lådor

Längre tillbaka såg planerna annorlunda ut. Då skulle det bli nya högre hus på platsen. Det fick en av de bonde tvärs över vägen att reagera.

– Jag fick höra av dem som bodde i gården att den skulle rivas. När jag googlade planerna såg det ut att bli tråkiga fyrkantiga lådor, berättar Karin Jeppsson.

Ville protestera

Det var fler i området som höll med henne. Därför kontaktade Karin Jeppsson både hembygdsföreningen och kommunen, samt lämnade in ett medborgarförslag om att gården skulle bevaras. 

– Detta var före pandemin. Men förslaget blev inte antaget och vad som hände med byggplanerna vet jag inte. Nu är jag i alla fall glad att miljön bevaras så här mycket, fortsätter Karin Jeppsson.

De nya planerna

Sedan tre år tillbaka har projektet nya ägare. De har tagit fram andra planer i dialog med kommunen. Det som tidigare varit ladugård förlängs nu något och kommer att rymma nio bostadsrätter. I ett litet hus intill blir det ytterligare en lägenhet som ska tillhöra samma bostadsrättsförening. 

Gårdens gamla bostadshus renoveras men ingår inte i föreningen. 

Sex av de tio bostadsrätterna är nu sålda.

– Vi vill behålla den gamla gårdskaraktären. Jag tror det blir trivsamt, säger Pär Simonsson, en av ägarna i byggprojektet. 

Från början planerade även de nya ägarna fler lägenheter, men i samråd med kommunen bantades planerna.

Bevara miljön

Enligt kommunens tjänstemän får gårdsmiljön inte förvanskas eftersom den är värdefull ur historisk, kulturhistorisk och miljömässig synpunkt. Stadsbyggnadskontoret skrev i sitt yttrande till bygglovet: ”Befintliga karaktärsdrag och ursprungligt material i den befintliga bebyggelsen bör i så hög grad som möjligt bibehållas.” Även den stenlagda gårdsplanen och äldre, uppvuxna träd ansågs viktiga att värna.

– Jag tycker man har byggt så mycket här i Torslanda utan att bevara det som är viktigt för vår historia. Det här är fint för alla att se som passerar förbi på vägen, menar Karin Jeppsson.

/Sven Lundstedt

Redaktionen

TEXT:

Redaktionen

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.