Spridningen av det nya coronaviruset riskerar att begränsa människors möjlighet till fysisk aktivitet då många tvingas stanna hemma. Fysioterapeuten Emma Karlsson uttrycker en oro för konsekvenserna av mer stillasittande, speciellt hos de äldre.
Att röra på sig är viktigt för alla människor, både för psykiskt och fysiskt välmående. Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att riskgrupperna för covid-19 ska stanna hemma och självisolera sig för att inte riskera att smittas, vilket i sin tur kan påverka den fysiska aktiviteten hos speciellt äldre personer.
Emma Karlsson är legitimerad fysioterapeut i Västra Göteborg. Hon har funderat mycket kring att riskgrupperna går i karantän för att skydda sig mot smitta. Hon är orolig för att denna karantän kan innebära att de äldre blir stillasittande i en högre utsträckning, vilket hon då menar kan få stora konsekvenser på deras hälsa och självständighet.
– Våra kroppar är skapade för att röra på sig och vi har alla ett behov av att vara aktiva. Fysisk aktivitet har många positiva effekter på oss såsom ökat psykiskt välbefinnande och minskad risk för många sjukdomar, säger Emma Karlsson.
Hon säger också att det är viktigt för äldre människor att ha en så kallad reservkapacitet. Det innebär att man har en styrka och en kondition som ligger en bit över vad ens dagliga aktiviteter kräver, som en sorts buffert. Om man då blir stillasittande ett tag så kan man ha bättre chans att komma igång igen utan att det kräver alltför stor ansträngning. Emma förklarar att med ökad ålder minskar vanligen reservkapaciteten och vi blir mer sårbara för minskning av fysisk aktivitet och att skillnaden mellan en yngre och äldre person som blir stillasittande kan vara stora.
– För en äldre person så kan en vecka i sängläge innebära att man hamnar under det så kallade tröskelvärdet för funktion och att man faktiskt inte kommer upp och går igen. Det krävs då stora insatser och stor motivation från personen själv för att återgå till sin tidigare aktivitetsnivå.
Samtidigt är hon helt enig med rekommendationerna som myndigheterna har gått ut med. Fysiskt avstånd och god handhygien är viktigt, men en promenad och frisk luft är inte något som Folkhälsomyndigheten avråder från om man har möjlighet.
– Karantän behöver inte innebära att man låser in sig hemma och inte går utanför dörren. Man ska absolut ta sig ut om man har möjlighet att göra det men samtidigt se till att hålla avstånd till andra människor, säger Emma Karlsson.
Emma bor på Björkö tillsammans med sin man och deras barn. Hon säger att hon själv nu är extra noga med att komma ut på en 30 minuters promenad varje dag, för att hålla uppe humöret.
– Det är ett bra sätt att mota bort de mer nedstämda tankarna som kan dyka upp nu när vi mestadels ser ganska svarta rubriker på löpsedlarna.
Många alternativ till fysisk aktivitet hemifrån
Emma Karlsson tycker att det är viktigt att de människor som nu befinner sig i karantän på grund av att de tillhör en riskgrupp fortsätter att vara fysiskt aktiva i den mån de har möjlighet. Hon säger att det finns flera alternativ som man kan göra hemifrån för att se till att man rör på sig lite dagligen.
– Om man inte kan gå ut och promenera så kan man tänka på hur man rör sig hemma. Gå ett extra varv inomhus när du ska på toaletten. Gör några extra uppresningar från stolen varje gång du reser dig upp.
Emma menar att man ska tänka enkelt och se till att göra det som man redan gör och kanske lite mer av det istället.
Om man har tillgång till en smartphone eller surfplatta så tipsar hon också om olika appar man kan ladda ner, som “Otago” och “Säkra steg”. Det finns även sidor på internet där man kan hitta träningsvideor som man kan göra hemma i vardagsrummet. Youtube har oändligt mycket videor där man kan följa ett gympapass anpassat för äldre personer.
Men det behöver inte nödvändigtvis handla om ren träning heller. Städning, fixa i trädgården och andra hushållssysslor menar Emma är utmärkta sätt att vara fysiskt aktiv på.
– Det viktigaste budskapet tycker jag är att det ska vara något man gillar och att man gör en enorm vinst om man går från inaktiv till någorlunda aktiv. Det viktigaste är att man gör något!
/Jenny Landström
– Ta för vana att göra 10 uppresningar några gånger om dagen.
– Gå en extra gång i trappan (om du kan göra det utan att komma i närkontakt med andra).
– Gå till brevlådan varje gång det kommer post.
– Promenader är en utmärkt form av fysisk aktivitet som fungerar för många. Promenader kan ha effekt på konditionen, balansen och det psykiska måendet och ska inte underskattas!
Exempel på träning på Youtube:
– Träningstips för äldre & demenssjuka
– Träningsprogram för äldre
– Sittgympa med Roger Westin