Fredrik ”Fredde” Svensson är amatörkocken som älskar att laga mat i sitt väl tilltagna och inbjudande utekök. Där finns fyra olika grillar och gott om ytor för tillagning. Och när maten är klar lägger han upp skapelserna på sitt instagramkonto ”@freddevidgrillen”.
– Det är inte svårt att grilla – man ska våga testa sig fram och ha roligt.
Fredrik har alltid tyckt om att laga mat och är den som lagar all mat i sin familj. Han poängterar dock att han inte är någon kock.
– Även när jag var yngre tyckte jag om att laga ”finare” rätter. Jag gillar att variera och kombinera ihop olika smaker och tycker det är rogivande att laga mat. Man får vara kreativ när man skapar någonting.
När undertecknad är på besök bjuder han på flankstek med tillbehör.Han lägger på förkokta sötpotatisskivor, majskolvar och tomathalvor på grillens ena sida samt flanksteken på andra sidan.
Gasolgrillen har fyra reglage som reglerar värmen. Varmare på köttet och mindre värme på potatis och grönsaker. När flanksteken är klar lägger han den i ”slaktarpapper” – inte i aluminiumfolie.
– I folie kokar den vidare – i pappret får den vila.
Att skära köttet är också en konst. Det gäller att skära upp det mot fibrerna för en mörare konsistens.
Han lägger upp all mat konstfullt på den stora skärbrädan och ringlar över Chimichurri (en argentinsk olje- och persiljebaserad kall sås, se recept till höger) över köttet och potatisen.
– Oftast är tillbehören godast. Det är kul när man får lite färger på maten, helheten ska se trevlig ut.
Grillar året om
Fredrik har nyligen byggt upp sitt nya utekök. Han hade tidigare en mindre grillplats i trädgården. Nu har han fyra olika grillar och tillagningsytor, samt vatten utdraget.
– Jag älskar att stå här ute och laga mat.
Han säger att det är viktigt att förbereda allt innan man kör igång grillningen. Glömmer man något inne och ingen passar maten kan en del flyga sin kos med hjälp av matglada fåglar.
Fredrik grillar året om förutom när det ösregnar eftersom han inte har något tak över grillplatsen.
– Jag har valt att ha en pergola utan tak för jag vill ha kvar utekänslan.
Fredrik anser att man kan laga all mat på grillarna. Även vardagsmat såsom spagetti och köttfärssås, pannkakor och pizzor. Det gäller bara att ha alla tillbehören till grillarna.
– Det ska vara enkelt och gott, det går bra med korv också. Varför ska man komplicera matlagningen? Det är inte svårt att grilla – man ska våga testa sig fram och ha roligt. Ta god tid på dig. Man ska tillåtas att misslyckas, ingen är perfekt. Men man kanske inte ska testa grillning första gången med de dyraste råvarorna.
Fredrik har testat att göra grillbröd och kladdkaka. Han har grillat vilt, grönsaker, kyckling och gjort korvbrickor. Han har sällan marinad på nötkött, endast salt vid grillningen och salt och peppar när köttet är klart. Fläskkött kan man med fördel marinera innan.
Som tillbehör till grillarna har Fredrik införskaffat kebakspett, gjutjärnsgryta, stekhäll och trådlös termometer kopplat till mobilen.
– Jag använder ofta termometer för att veta när köttet är klart.
Vill inspirera andra
Fredrik vill gärna inspirera andra och hittar själv inspiration på nätet för att få tips och idéer på mat. Han lägger upp mycket bilder och en del recept på sitt Instagramkonto ”freddevidgrillen”. Det har han gjort sedan han och familjen flyttade till huset i Torslanda för tre år sedan och kontot har nu omkring 7500 följare. I augusti 2021 var han med i TV-programmet Halv åtta hos mig där han bland annat bjöd på grillad kalventrecote och grillad ananas. En meny som gav honom vinsten. Han har även varit med i radio och skriver recept i en facktidning på sin arbetsplats.
– Det är kul att inspirera andra.
Nu ser han mest fram emot invigningen av sitt nya utekök tillsammans med familj och vänner.
Planera och förbered det du ska grilla, ha inte bråttom.
Testa dig fram, våga experimentera. Det finns inget rätt eller fel och framför allt – ha roligt!
Jag kryddade vingarna med sweet Carolina och lite habaneropulver.
Man kan krydda med det man själv gillar. Låt dom stå och dra i en timme. Tänd grillen.
När dom fått fin färg så vänder jag på dom och penslar på med glaze. En glaze som jag blandar ihop med Baby Ray, Tigersås och Whisky. Lagom hetta och röksmak. Blanda ihop efter smak och tycke.
När andra sidan fått färg så lägger jag dom åt sidan på gallret där de får gå klart på indirekt värme. Pensla på med mer glaze.
Servera!
1 kruka persilja
0,5 röd chili
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
0,5-1 dl olivolja
1 tsk pressad citron
Salt
Gör så här:
Finhacka persilja, chili, schalottenlök och vitlöken. Blanda ner i en skål, tillsätt olivolja och citron. Smaka av med salt.
Blanda runt och låt stå och dra medan du grillar.
Servera!