Anna Klimenko i Torslanda har startat en grupp för smartphonefria barn. Hon hoppas kunna samla föräldrar som kan hjälpas åt att minska skärmtiden och ge sina barn en mer skärmfri barndom.
Enligt den ideella organisationen Smartphone Free Childhood Sverige, så är den genomsnittliga åldern då de flesta barn får en smartphone någonstans mellan 7-9 år. Samtidigt rekommenderar organisationen att barn kan introduceras för och få en smartphone i samband med att de går ut nian och börjar gymnasiet. Sociala medier rekommenderas inte före 16 år.
Tvåbarnsmamman Anna Klimenko, boende i Torslanda, låter sina barn växa upp skärmfritt. Men i samband med att hennes ena barn börjar komma upp i åttaårsåldern märker hon hur trycket ökar. Därför är hon nu initiativtagare till gruppen ”Smartphonefria Barn i Torslanda”.
– Jag har själv barn i den åldern då klasskompisarna börjar få mobiltelefoner. Efter att ha läst boken ”Den ängsliga generationen” av Jonathan Haidt och inspirerats av föräldrar i Skåne som gått ihop för samma syfte skapade jag gruppen.
Tidigare kunde vi kanske hävda att effekterna på barn var okända, men idag vet vi bättre, menar Anna.
– Det finns tydlig forskning – och det är inte positivt. Bland annat påverkas hjärnan och hur barnen hanterar dopamin, vilket i förlängningen gör det svårare att fokusera och gör livet mer tråkigt. Barn som redan tycker livet är tråkigt som små kommer få det ännu svårare som vuxna.
I höstas presenterade folkhälsomyndigheten nya riktlinjer för barn och skärmtid. Under rubriken ”rekommendationer för en balanserad skärmanvändning bland barn” säger man att barn under 2 år inte bör använda digitala medier alls och att äldre barn bör begränsa sin användning så att ”viktiga delar av livet inte trängs undan.”
Anna Klimenko menar själv att den forskning hon tagit del av, bland annat i boken ”Den ängsliga generationen”, pekar på hur smartphoneanvändningen kan påverka barns psykiska hälsa negativt och öka risken för depression, ångest och suicid. Framförallt är det viktigt att förstå att användning i ung ålder påverkar
in i vuxenlivet.
– Föräldrar vill sina barns bästa. Och då behöver man ta beslut och agera för att rusta dem inför vuxenlivet redan idag. Förr var barn som blev utsatta för något negativt i skolan, till exempel mobbning, skyddade när de kom hem. Idag följer mobbningen med in i skolan via digitala kanaler. Föräldrar är också överbeskyddande i den verkliga världen genom att lämna, hämta och skjutsa överallt. Men i den digitala världen har vi många gånger mindre insyn och förstår inte heller vilka faror som lurar och hur vi kan skydda våra barn.
Anna tror att lösningen för mindre smartphoneanvändande i barndomen är att flera föräldrar går samman, vilket hon hoppas nu när det startats en grupp för smartphonefria barn i Torslanda.
– Många känner sig idag ensamma i sina tankar om att hålla barnen ifrån telefonen så länge som möjligt. Det ser vi i inlägget och i gruppen. Vi är många fler än vad vi tror som vill detta. Genom detta initiativ kan vi tillsammans skapa medvetenhet och kanske en rörelse som leder till en smartphonefri barndom för våra barn. I skolorna har man redan tagit bort telefonerna på skoltid, nu gäller det att vi gör samma sak hemma. Får barnen i stället möjlighet att fokusera på att lära sig hantera knepiga människor, situationer, konflikter i verkliga livet och bygga självkänsla – skapar vi möjligheter för barnen att ta sig an vuxenlivet med mer erfarenheter och starkare mentala muskler, avslutar Anna Klimenko.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer om barn och skärmanvändning:
Skärmar inte används innan läggdags och att mobiler, surfplatta och liknande lämnas utanför sovrummet under natten.
Digitala medier inte tränger undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete. En tumregel är att små barn 2–5 år använder skärm max 1 timme per dygn, barn 6–12 år max 1–2 timmar, och barn 13–18 år max 2–3 timmar.
Åldersgränser följs för till exempel sociala medier och spel.
Föräldrar aktivt styr vilket innehåll barn tar del av, och samtalar om vad barnen gör på digitala medier samt kommer överens om regler för skärmtid.
Föräldrar tänker på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet med barnet, och barns skärmvanor.
Barn under 2 år i möjligaste mån inte använder skärm.
källa: folkhälsomyndigheten