”Finns det ingen bok så skriver jag den själv”

I förra veckans tidning skrev vi om Niklas Aronsson som haft föreläsning om fågelmatning på Vingen. Niklas har även skrivit flera böcker i ämnet och den senaste, ”Fågelmatning - allt du behöver veta”, kom ut för bara ett par månader sedan.

Niklas Aronsson har ofta kikaren i högsta hugg medan han spanar på fåglarna vid familjens fågelmatställe i trädgården. Han är redaktör för Vår Fågelvärld och anställd av BirdLife Sverige (tidigare Sveriges ornitologiska förening) där han jobbat med fågelintresse- och fågelskyddsfrågor i 11 år.

Niklas har nyligen kommit ut med sin andra fågelmatningsbok. Den första skrev han 2006 då han och hustrun flyttat till Torslanda.Flytten till ett eget hus gjorde att han började intressera sig för fågelmatning.

– Jag tyckte att det saknades en bok om fågelmatning så jag skrev boken ”Mata fåglar”.

Boken uppmärksammades och såldes bra. Nu femton år senare har det hänt så mycket både vad gäller forskning, utbud, sortiment, samt kunskap generellt.

– Jag kände att det behövdes en ny bok som täcker in de nya aspekterna om fågelmatning. Därför skrev jag ”Fågelmatning – allt du behöver veta”.

Allt du behöver veta
I boken kan man läsa om vad vi kan ge fåglarna, hur man gör egna energibomber, vilka fåglar som äter vad, myter om fågelmatning, sjukdomar vid fågelmatning, vilka effekter fågelmatning har – i stort sett allt du behöver veta om fågelmatning.

– Jag ville reda ut vad man kan och inte kan göra när det gäller fågelmatning.

Niklas berättar hur man gör en bra fågelmatning bland annat utifrån de kunskaper han fått genom den årliga fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” som startades 2006.

– Fågelmatning är väldigt roligt eftersom man kommer så nära fåglarna. Det är spännande att studera dem. Vilka arter kommer? Vad äter de och hur interagerar de med varandra?

I boken svarar han på många frågor som kommit upp genom åren i bland annat Facebookgruppen ”Fåglar inpå knuten” samt frågor han fått på mejl. Där han inte haft kunskap av egna erfarenheter har han sökt svar i olika källor. Niklas läser dagligen vetenskapliga böcker om fåglar och bygger där igenom på sin kunskap.

En helt ny värld öppnades
Fågelintresset började 1992 när Niklas var 25 år. Han läste biologi på universitetet där han skulle kunna 100 fågelarter för att klara en kurs.

– Då började jag se mig omkring och såg plötsligt fåglar överallt på ett sätt som jag inte tänkt på innan. En helt ny värld öppnade sig.

Niklas blev nyfiken på vad som fanns runt omkring honom. Han började fågelskåda och tog under ett par år själv reda på vad det var för sorter han såg.

– Att jag lärde mig själv tror jag gjorde att det fastnade. Det var inte någon annan som sa vad det var. Det var nyttigt för mitt fågelkunnande.

Först låg intresset på ovanliga fåglar, men när han flyttade med familjen till huset i Hällsvik ökade intresset för de mer vanliga fåglarna. Det har nu blivit en familjeaktivitet att mata fåglarna i trädgården.

Niklas är gymnasielärare från början och har alltid haft intresse för folkbildning och att lära andra människor saker.

– Finns det ingen bok i något som intresserar mig så skriver jag den själv.

Förutom två fågelmatarböcker har Niklas skrivit texterna till Bonniers årliga ”Fågeldagbok” i fem år, givit ut boken ”Holkliv” samt ”Fåglarnas trädgård”. Alla böcker som Niklas skrivit kommer från Birdlifes egna förlag. Fågeldagboken är översatt till danska, tyska, finska och norska.

– Det är kul när det kommer på annat språk.

Anekdoter
Niklas är född i Mariestad och kom till Göteborg som nittonåring. Han spelade mycket innebandy i Torslanda där han kom i kontakt med Rune Blomgren från FTN genom dennes döttrar Karin och Maria. Rune frågade Niklas om han ville vara med i styrelsen i FTN.

– Då hade jag börjat med fåglar på heltid.

Niklas är med i GOF – Göteborgs ornitologiska förening samt FTN – Föreningen för Torslandavikens Naturreservat. Man har kunnat höra honom i radion och se honom på TV vid ett flertal tillfällen, bland annat i Malou efter tio, TV4 nyhetsmorgon, SVT:s Det Stora fågeläventyret.

Han fortsätter med sitt arbete som redaktör för Vår Fågelvärld samt arbetar med nästa års Fågeldagbok. Han har även andra bokprojekt han skulle vilja skriva längre fram.

– Det finns fler ämnen att skriva om, bland annat om kråkfåglar. Det finns så mycket folkligt om dem. Det hade varit roligt att skriva om skator men då måste jag samla in material om det.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…