”Finns det ingen bok så skriver jag den själv”

I förra veckans tidning skrev vi om Niklas Aronsson som haft föreläsning om fågelmatning på Vingen. Niklas har även skrivit flera böcker i ämnet och den senaste, ”Fågelmatning - allt du behöver veta”, kom ut för bara ett par månader sedan.

Niklas Aronsson har ofta kikaren i högsta hugg medan han spanar på fåglarna vid familjens fågelmatställe i trädgården. Han är redaktör för Vår Fågelvärld och anställd av BirdLife Sverige (tidigare Sveriges ornitologiska förening) där han jobbat med fågelintresse- och fågelskyddsfrågor i 11 år.

Niklas har nyligen kommit ut med sin andra fågelmatningsbok. Den första skrev han 2006 då han och hustrun flyttat till Torslanda.Flytten till ett eget hus gjorde att han började intressera sig för fågelmatning.

– Jag tyckte att det saknades en bok om fågelmatning så jag skrev boken ”Mata fåglar”.

Boken uppmärksammades och såldes bra. Nu femton år senare har det hänt så mycket både vad gäller forskning, utbud, sortiment, samt kunskap generellt.

– Jag kände att det behövdes en ny bok som täcker in de nya aspekterna om fågelmatning. Därför skrev jag ”Fågelmatning – allt du behöver veta”.

Allt du behöver veta
I boken kan man läsa om vad vi kan ge fåglarna, hur man gör egna energibomber, vilka fåglar som äter vad, myter om fågelmatning, sjukdomar vid fågelmatning, vilka effekter fågelmatning har – i stort sett allt du behöver veta om fågelmatning.

– Jag ville reda ut vad man kan och inte kan göra när det gäller fågelmatning.

Niklas berättar hur man gör en bra fågelmatning bland annat utifrån de kunskaper han fått genom den årliga fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” som startades 2006.

– Fågelmatning är väldigt roligt eftersom man kommer så nära fåglarna. Det är spännande att studera dem. Vilka arter kommer? Vad äter de och hur interagerar de med varandra?

I boken svarar han på många frågor som kommit upp genom åren i bland annat Facebookgruppen ”Fåglar inpå knuten” samt frågor han fått på mejl. Där han inte haft kunskap av egna erfarenheter har han sökt svar i olika källor. Niklas läser dagligen vetenskapliga böcker om fåglar och bygger där igenom på sin kunskap.

En helt ny värld öppnades
Fågelintresset började 1992 när Niklas var 25 år. Han läste biologi på universitetet där han skulle kunna 100 fågelarter för att klara en kurs.

– Då började jag se mig omkring och såg plötsligt fåglar överallt på ett sätt som jag inte tänkt på innan. En helt ny värld öppnade sig.

Niklas blev nyfiken på vad som fanns runt omkring honom. Han började fågelskåda och tog under ett par år själv reda på vad det var för sorter han såg.

– Att jag lärde mig själv tror jag gjorde att det fastnade. Det var inte någon annan som sa vad det var. Det var nyttigt för mitt fågelkunnande.

Först låg intresset på ovanliga fåglar, men när han flyttade med familjen till huset i Hällsvik ökade intresset för de mer vanliga fåglarna. Det har nu blivit en familjeaktivitet att mata fåglarna i trädgården.

Niklas är gymnasielärare från början och har alltid haft intresse för folkbildning och att lära andra människor saker.

– Finns det ingen bok i något som intresserar mig så skriver jag den själv.

Förutom två fågelmatarböcker har Niklas skrivit texterna till Bonniers årliga ”Fågeldagbok” i fem år, givit ut boken ”Holkliv” samt ”Fåglarnas trädgård”. Alla böcker som Niklas skrivit kommer från Birdlifes egna förlag. Fågeldagboken är översatt till danska, tyska, finska och norska.

– Det är kul när det kommer på annat språk.

Anekdoter
Niklas är född i Mariestad och kom till Göteborg som nittonåring. Han spelade mycket innebandy i Torslanda där han kom i kontakt med Rune Blomgren från FTN genom dennes döttrar Karin och Maria. Rune frågade Niklas om han ville vara med i styrelsen i FTN.

– Då hade jag börjat med fåglar på heltid.

Niklas är med i GOF – Göteborgs ornitologiska förening samt FTN – Föreningen för Torslandavikens Naturreservat. Man har kunnat höra honom i radion och se honom på TV vid ett flertal tillfällen, bland annat i Malou efter tio, TV4 nyhetsmorgon, SVT:s Det Stora fågeläventyret.

Han fortsätter med sitt arbete som redaktör för Vår Fågelvärld samt arbetar med nästa års Fågeldagbok. Han har även andra bokprojekt han skulle vilja skriva längre fram.

– Det finns fler ämnen att skriva om, bland annat om kråkfåglar. Det finns så mycket folkligt om dem. Det hade varit roligt att skriva om skator men då måste jag samla in material om det.

Mer från torslanda

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Senaste nytt

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…

Hushållens elanvändning minskar rejält i Öckerö

Stigande elpriser och oro i världen har fått hushållen i…

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…