Bulycke Ryttarförening har fått bidrag från Länsstyrelsen och kommunen för att rusta upp hästarnas hagar. Genom bidraget har de kunnat minska näringsutsläppet med 85 procent.
Bulycke Ryttarförenings huvudsakliga verksamhet är att bedriva ridskola med sina 35 hästar. De har även ett medlemsstall för drygt 10 hästar där medlemmar med egen häst kan vara uppstallade. Verksamheten på Bulycke drivs av en ideell förening. Marken och lokalerna är kommunens och föreningen driver en av Göteborgs medelstora ridskolor.
Under årens lopp har ridskolehästarnas hagar blivit söndertrampade och leriga vilket gör att allt det hästen avger rinner ut i närliggande vattendrag.
– Hästverksamheten över lag bidrar till övergödning, berättar Malin Norin, ordförande i Bulycke Ryttarförening.
Sökte bidrag
Länsstyrelsen har möjliggjort att bland annat ridskolor kan söka pengar för att minska övergödning till vattendrag.
– På ridskolan gjorde vi en kraftansamling tillsammans. Vi tittade på och räknade ut hur mycket hästarna producerar i gödningsämnen. Vi sökte sedan pengar av Länsstyrelsens LOVA-projekt (LOVA-lokala vattenvårdsprojekt) och kommunens Investeringsbidrag.
Vattendragen från Bulycke leder till Torsviken vilket är ett känsligt område ur ett övergödningsperspektiv. Undersökning visade att om hagarna görs mockningsbara minskar näringsutsläppet med 85 procent.
Av de 3,1 miljoner kronor som föreningen har fått i bidrag kommer 80 procent grån Länsstyrelsen och 20 procent från Idrott- och föreningsförvaltningen.
– Pengarna har använts för att bygga upp underlaget i hagarna så att vatten dräneras bort och för detta har det framförallt krävts stora mängder grus, förklarar medlemssamordnare Jenny Cederman.
Många fördelar
Bulycke har fått stora sociala vinster genom att göra hagarna mockningsbara.
– Grundplåten var att minska övergödningen men det har även blivit en hållbar hästhållning.
Hästarna mår bättre – det är mindre risk för hovbölder och andra sjukdomar som de kan få av att stå i lera. Nu är de torrskodda och vattenförbrukningen i stallet minskar då stallpersonalen inte behöver tvätta hästarna lika mycket vilket även frigör tid för personalen.
– Vi har även kunnat ge mindre medicinering till hästarna, säger verksamhetschef Linda Eriksson.
– När man hanterar hästar så blir arbetsmiljöperspektiv en viktig fråga, menar Malin.
Det är oftast kvinnor som driver verksamheten med unga tjejer som är med och arbetar och sköter hästarna.
– Att rensa efter hästar är ett väldigt tungt arbete och att mocka är svårt i lerhagar. Det var på gränsen till omänskligt. Efter att vi fått lagt grus i hagarna är mockningen en fröjd.
Pengarna möjliggör för ridskolan att driva verksamheten mer hållbart ur såväl ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.
– Det nu genomförda arbetet ligger i linje med hur Bulycke vill driva sin verksamhet, förklarar Malin. Det här arbetet lägger grunden för att på sikt ta bort spiltor genom att hästarna ges möjlighet till lösdrift.
Redan idag har Bulycke en förenklad lösdrift, vilket de vill utveckla vidare.
– Vår ambition är att söka mer pengar för att göra om till lösdrift och därigenom få en än mer hållbar hästhållning.