Fritidsfiske och lösspringande hundar har eskalerat i Torslandaviken och hotar att utarma fågellivet i området.
Torslandaviken är ett Natura 2000-område som i första hand är till för fågellivet. Men det är också ett härligt rekreationsområde för promenader och jogging samt att man kan beskåda fågellivet på håll. Men hur mår viken egentligen? Bland annat har fritidsfiske och lösspringande hundar eskalerat och hotar att utarma fågellivet i området. Många fåglar som äter det vegetativa har minskat kraftigt. Vad beror det på?
Föreningarna Göteborgs Ornitologiska Förening (GOF) och Föreningen Torslandavikens naturreservat (FTN) väckte frågan för flera år sedan och har riktat många skrivelser och legat på Miljöförvaltningen och Länstyrelsen.
– Vi har framfört synpunkter på utvärderingen av kontrollprogrammet 2013 – 2019 rörande den marina miljön; fiskundersökningar, makrofyter, evertebrater, vattenkemi och fågelinventeringar, säger Kåre Ström från GOF, FTN och Torslandavikskommittén.
Vissa av åtgärderna är mycket brådskande och bör snarast genomföras.
Kåre Ström
– Vissa av åtgärderna är mycket brådskande och bör snarast genomföras. Det gäller reduktionsfiske av vissa fiskarter, uppsättande av skyltar med förbud mot allt fiske i bassängerna, Karholmsdammen, Södskärsbassängen och Hästholmskanalen ut till älvmynningen utanför Musskären mellan Arendal och Risholmen.
Antalet förekommande fåglar har enligt föreningarna och olika ornitologer minskat drastiskt på kort tid.
– Fågelinventeringarna och undersökning av makrofyter och fiskundersökningar bör därför återupptas under viss tid inom ramen för det tidigare kontrollprogrammet, förklarar Kåre.
GOF och FTN har vid upprepade tillfällen påtalat problem i Torslandavikens Natura 2000-område med bland annat lösspringande hundar, olagligt och störande fiske samt motorcykelåkning.
– Folk sitter och fiskar i närheten av de rödlistade backsvalebona. De kan sitta i timmar vilket gör att svalorna överger sina bon med ägg.
Fisket har ökat i omfattning och sker på olika sätt, bland annat med nät. De stör även de särskilt utpekade och skyddsvärda fågelarterna brushane och salskrake.
– Förbudsskyltar mot fiske bör snarast sättas upp på lämpliga platser runt bassängerna.
– Med hänvisning till den tidigare kollapsen av vegetation och marina organismer i Karholmsbassängen behövs reduktionsfiske av karp, ruda och kruda, menar Kåre.
Anledningen är att dessa arter på kort tid har, enligt föreningarnas iakttagelser, ökat snabbt och förekommer i allt högre antal. Föreningarna menar att det dessutom behövs ett återupptagande av vissa delar av kontrollprogrammet, fiskundersökningar, makrofyter och fågelinventeringar. Skälen för dessa brådskande åtgärder motiveras av stora och snabbt påkomna förändringar i den marina miljön i Karholmsbassängen och Södskärsbassängen. Länsstyrelsen ansvarar för bevarandeplanen och åtgärder enligt Natura 2000–regelverket i området.
Förutom fiske och motorcykelkörning finns det personer och till och med kennlar som släpper lös hundar i Natura 2000-området
– Vi har framfört behovet av att det snarast vidtas åtgärder för att förhindra störande och olämpliga aktiviteter i Torslandaviken. Det gäller framförallt lösspringande hundar och störande fritidsfiske vid stränderna, särskilt under häckningstid.
Föreningarna begär att berörda myndigheter vidtar åtgärder för att lösa problemen med att regelbunden tillsyn sker för att förhindra att hundar springer fritt i Torslandaviken samt att ett stort antal skyltar med förbud mot fiske anslås/sätts upp vid infarter och längs stränderna i Natura 2000-området.