Ett nytt energilager i Torslanda är tänkt att hjälpa till att göra elsystemet stabilare, flexiblare och hjälpa till att hålla elkostnaderna nere både för företag och privatkonsumenter. Det första spadtaget togs i tisdags och projektet förväntas vara färdigbyggt redan under det tredje kvartalet i år.
Det är företaget Ingrid Capacity som uppför ett energilager i anslutning till Göteborg Energis station på Låkebergsgatan i Torslanda. Energilagret kan beskrivas som en stor batteripark som tar hand om el när det är överskott, och ger tillbaka den i nätet när det är underskott.
– Vi har 14 lager som är i drift och ytterligare 13 i planering. Framför allt är det i södra Sverige, söder om Gävle, som vi etablerar dem. Här i Torslanda ska energilagret vara klart under kvartal tre och vi hoppas på driftsättning i slutet av året, säger Martin Ivarsson, projektutvecklare på Ingrid Capacity.
När det första symboliska spadtaget togs i tisdags, var bland andra Ibrahim Baylan från Ingrid Capacitys styrelse och tidigare socialdemokratisk energiminister på plats, liksom Johannes Hulter (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Göteborg.
– De här energilagren, som just nu består att batterier, tillför något som just nu saknas i elsystemet. Det vill säga möjligheten att kunna vara flexibla och lagra el. Det är områden där de fossila energikällorna har haft ett försprång, sa Ibrahim Baylan.
Enligt honom är en fördel att lagren går betydligt snabbare att uppföra än kraftverk, och kan vara i drift inom nio månader.
Förutom i Torslanda, där lagret tillhör den största kategorin av lager som Ingrid Capacity
uppför – med en effekt på 24MW/24MW – planeras det även för energilager i bland annat Tuve och Lerum i Göteborgsområdet.
– I Sverige har vi inte energibrist hela tiden, utan ungefär under fem procent av timmarna. Det är under den tiden som energilagren kommer kunna hjälpa till att stabilisera systemet och göra det billigare för svenska företag och konsumenter. Mer stabilt, flexiblare och billigare kanske låter för bra för att sant. Men om vi tittar på vad som sker både i USA och Kina så är det den här typen av energilager som det satsas stort på, sa Ibrahim Baylan.
Johannes Hulter menade att energilagret är en viktig byggsten i den hållbara gröna omställningen, där samhället blir mer och mer beroende av elektricitet.
– Vi bygger fler bostäder och fler företag etablerar sig, då är det viktigt att den grundläggande infrastrukturen finns på plats. Det här ett sådant steg för att få ihop samhällsbygget, sa han.
Även Business Region Göteborg var på plats vid byggstartsceremonin.
– Det här skapar förutsättningar för näringslivet. Det är på Hisingen vi har mark för stor industri. Det här säkerställer leveranssäkerheten av el, sa Björn Gustafsson, projektledare investering och etablering på BRG.
Byggnationen startar mer eller mindre omgående. Under veckorna 15, 16 och 17 kommer sprängningar att ske i anslutning till kraftstationen på Låkeberget och området kommer under den tiden att vara otillgängligt för allmänheten.
Ingrid Capacity utvecklar projektet i partnerskap med SEB Nordic Energys portföljbolag Locus Energy.