Tekniska landvinningar är inget nytt i bilbranschen. Att vara bilmekaniker är att förhålla sig till en bransch i ständig förändring.
Digitaliseringen av bilarna har betytt ett stort framåt kliv för en verksamhet i ständig utveckling, men frågan är om bilmekanikerna någonsin stått inför en större förändring än omställningen från fordon med fossildrivna förbränningsmotorer till batteridrivna elbilar.
Ingen kan ha missat att det pågår en grön omställning i bilindustrin. Fossildrivna förbränningsmotorer ska bytas ut mot batteridrivna elbilar. Volvo Cars har exempelvis vad de själva kallar för ”bilindustrins mest ambitiösa klimatplan”. Företagets långsiktiga mål är att ha en helt cirkulär verksamhet senaste 2040. Förutom en målmedveten satsning för att ställa om produktionen till batteridrivna elbilar, har företaget gått ut med att man kommer att öka sitt fokus på att renovera, reparera, återanvända och bygga om fordonsdelar.
För att anpassa sig till den stora ökningen av elbilar och laddhybrider de senaste åren, samt att förbereda sig för en batteridominerad framtid, har bilverkstäderna och bilmekanikerna varit tvungna att kompetensutveckla.
Generellt blir det mindre service och exempelvis färre motorrenoveringar, men förändringarna i grön riktning ställer nya och höga krav. Att hantera starkströmmen i bilarna, som ofta ligger på omkring 300 ampere, kräver grundlig utbildning.
Utbildning och uppdatering av manualer
På Torslanda Bilservice har man tre stycken utbildade högvoltstekniker, trots att en låg andel av de bilar man reparerar är helt igenom elektriska. Dock utför man däckbyte på en hel del elbilar. Hjulskifte av vissa elbilar skiljer sig från hjulskifte av vanliga personbilar, eftersom underredet på de elbilarna är helt annorlunda och riskerar att skadas vid lyften. Därför behövs särskild kunskap och särskilda verktyg.
Anledningen till att Torslanda Bilservice inte ännu servar så många elbilar beror på att de flesta elbilar som rullar på svenska vägar är tämligen nya och fortfarande omfattas av fabriksgarantin på fem år, vilket gör att de oftast servas av märkesverkstäder. Det händer dock att försäkringsbolag kontaktar Torslanda Bilservice för skadeärenden för elbilar. Dessutom servar man en hel del laddhybrider.
Kjell Carlsson på Torslanda Bilservice är övertygad om att branschen befinner sig i förändring:
– Vi som bilverkstad och bilmekaniker står inför ett generationsskifte och ett teknikskifte. Det råder det ingen tvekan om. Det viktigaste är att mekaniker utbildas och att en kompetenshöjning sker, samt att vi hela tiden uppdaterar de abonnemang för teknisk information som de olika bilmärkena producerar. Det är dyrt men nödvändigt, säger han.
Det vanligaste bilmärket som verkstaden servar är Volvo och eftersom Volvo har sagt att deras bilar ska vara helt elektriska till 2030 kommer det inom några år påverka Torslanda Bilservice. Kjell Carlsson ser dock inga större problem med utvecklingen.
– Det handlar om att se till att utbilda sig. Det är upp till verkstäderna att utbilda sin personal. Det gör vi. Sedan handlar det som det alltid gjort om att ha rätt verktyg och rätt information. Jag ser inga större problem för oss, men man kan ju fråga sig var staten ska få in alla skatteintäkter som de får på fossila bränslen när alla bilar går på el. Det handlar inte om lite pengar till statskassan, säger Kjell Carlsson.
MRF (Motorbranschens riksförbund), BIL Sweden och SFVF har tagit fram en branschstandard för säker hantering av högvoltssystem i elfordon. Den nya tekniken och de nya komponenterna som elfordonen medför ställer högre kunskap- och säkerhetskrav på lla som arbetar med elfordon.
Branschstandarden gäller som rekommenderat minimikrav i Sverige och är ett komplement till tillverkarens anvisningar med målet att skapa säkrare arbetsplatser för de som arbetar på elfordon.
Källa: Motorbranschens Riksförbund