Drönare levererar hjärtstartare vid 112-larm

Det kan låta som science fiction, men nu är det verklighet. Autonoma drönare som vid larm till SOS Alarm kan leverera en defibrillator till platsen för ett hjärtstopp. Torslanda är en av tre sektorer längs Storgöteborgs västkust där metoden just nu prövas.

Göteborgsföretaget Everdrone genomför i samarbete med SOS Alarm och Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet en forskningsstudie där man vid larm om hjärtstopp med hjälp av företagets AED-drönare kan flyga ut en defibrillator till platsen för hjärtstoppet.

80 000 göteborgare bor inom de tre sektorer, Torslanda, Fiskebäck och Kungälv, som kan nås av en leverans av hjärtstartare via Everdrones system.

Fullskaliga tester av systemet inleddes i början av maj månad. Sedan den 1 juni är det skarpt läge. Studien kommer fortlöpa tills slutet av september då den ska utvärderas.

– Systemet för drönarna som flyger ut hjärtstartaren är till största delen helt autonomt och drönaren flyger själv. Men det finns alltid en pilot standby som övervakar drönaren via kamera vid ett larm. När drönaren når den koordinat som larmet härrör från, måste piloten göra ett aktivt val så att hjärtstartaren, som vinschas ned, hamnar på ett lämpligt ställe, och inte exempelvis i en pool, säger Mats Sällström, vd på Everdrone.

Världsunikt projekt

Det är första gången i världshistorien som drönare används som en integrerad del vid 112-larm och så kallad emergency medical dispatch. Fördelen är naturligtvis snabbheten med vilken en person med befarat hjärtstopp kan nås av en defibrillator när de levereras via drönare.

– Det här är ett nytt sätt att nå ut med hjärtstartare så snabbt som möjligt till en plats med hjärtstopp. Hjärtstartarna är enkla att använda, men personen som har larmat har hela tiden SOS Alarm i örat för assistans i hur den ska användas. Drönaren återvänder efter att hjärtstartaren har levererats. Det är ett komplement till ambulans, inte en ersättning, säger Mats Sällström.

Drönaroperationer i befolkade område kräver speciellt godkännande från Transportstyrelsen. Operatören måste bevisa att systemet är säkert ur en mängd olika hänseenden. Grovt sett delas riskbilden in i luftrisk och markrisk; det vill säga risken för kollisioner i luftrummet och risken för människor på marken. Drönarna som används i det aktuella projektet har en lång rad säkerhetsfunktioner. Ett exempel på sådan funktionalitet är Everdrones kamerabaserade positionssystem som tar över i händelse av GPS-bortfall. Ytterligare ett exempel är fallskärmssystemet som gör att drönaren kommer ner på marken på ett säkert sätt i händelse av exempelvis fågelkollision eller ett kritiskt motorfel.

– I praktiken handlar det om att jobba väldigt strukturerat med funktionell säkerhet. Även om de drönare vi använder i sig själva är mycket säkra så måste vi förutse varje tänkbart felscenario och hantera det. Systemet måste innefatta en lång rad funktioner som överlappar och kompletterar varandra så att inget enskilt fel kan leda till en olycka, säger Mats Sällström.

Säkerhet och genomförbarhet utvärderas

Efter utgången av september kommer Karolinska institutet utvärdera metoden.

– Vi hoppas förstås att systemet blir permanent efter det. Det handlar om att visa upp att metoden är genomförbar och säker, vilket våra tester indikerar. Det är det som KI kommer att utvärdera efter september.

Sedan studien gick live i början av juni har drönare använts vid 112-larm.

– Jag kan bekräfta att vi har flugit på skarpa larm sedan 1 juni, men jag kan inte gå in på några medicinska detaljer. Tittar man på statistiken så är det rimligt med två till fyra larm i veckan för 80 000 invånare, säger Mats Sällström.

Området som drönarna kan leverera hjärtstartare till omfattar inte Öckerö kommun.

– Vi är hänvisade till ett begränsat luftrum som Säve flygplats har kontroll över. Gränsen sträcker sig inte så långt ut som till Öckerö kommun.

Tidig HLR kan rädda liv

Varje år rapporteras cirka 6000 fall av plötsligt hjärtstopp i Sverige, endast 10 procent av de drabbade överlever händelsen. Forskning visar att uppemot 70 procent skulle kunna överleva med hjälp av tidigt larm till 112, tidig hjärt-lungräddning samt en tidig strömstöt från en hjärtstartare. Idén att använda en drönare för att på snabbast möjliga vis transportera en hjärtstartare till platsen för ett hjärtstopp har funnits i ett par år men Everdrone, SOS Alarm och KI är först i världen med att inom ramen för en klinisk studie göra verklighet av konceptet.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Senaste nytt

Kommunen säger nej till påskfyr

Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en…

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Glöm inte fotbollströjan sista mars

Den 31 mars 2023 genomförs för första gången #fotbollströjefredag –…

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…