Senast förra helgen inträffade ett streetracinglopp i Amhult. Det är en frekvent återkommande företeelse nattetid i Torslanda och hela Göteborgsområdet.
– Börjar inte tävlingen i Torslanda så kommer den oftast hit förr eller senare under racenätterna, säger kommunpolis Isak Garpebring.
Streetracing är ett vanligt förekommande fenomen i Göteborgsområdet. I och omkring Torslanda är den gamla landningsbanan, raksträckan i Amhult, en plats som ofta spärras av nattetid för olagliga tävlingar på 155:an. Andra platser där aktiviteten ofta sker är Sörredsvägen nedanför Sörredsbadet och Arendal.
– Sommartid inträffar streetracingeventen mer eller mindre varje helg. Det är nästan något man utgår från att det kommer att inträffa under sommaren, säger Isak Garpebring, kommunpolis i Torslanda och Öckerö kommun.
Ofta äger sammankomsterna och racingen rum under helgnätter när polisen har många andra händelser att ta hand om. I Göteborgsområdet finns ett tiotal platser där racingen sker regelbundet. Arrangörerna av racet spärrar då av en vägsträcka och hindrar den ordinarie trafiken från att komma fram. Enligt Isak Garpebring brukar deltagare och åskådare samlas omkring midnatt, men själva racen kan hålla på fram till på småtimmarna – inte sällan på flera platser.
– När en radiobil skickas ut skingras ofta deltagarna snabbt, både de tävlande och åskådarna. Det är inte ovanligt att det rör sig om ett hundratal fordon och hundratals människor. Vid de tillfällena åker de exempelvis från Amhultsraksträckan till exempelvis Partille. När polisen dyker upp där beger sig karavanen söderut till ytterligare ett racingställe, säger Isak Garpebring.
Det är svårt för polisen att lagföra de brott som begås i och med ett race på grund av det stora antal fordon och personer som är på plats.
Streetracen utgör offentliga tillställningar som saknar tillstånd. Sedan medför träffarna nästan alltid brott mot ordningslagen, enligt Isak Garpebring, och det tillkommer ofta en rad olika trafikbrott och trafikförseelser. När någon lagförs renderar det oftast i böter.
Oftast sammanfaller tävlingarna med någon form av bilträff. Bilarna som deltar i loppen kan vara allt från ”slitna gamla Volvos till sportbilar” enligt Isak Garpebring.
I vissa fall har skadegörelse inträffat då markområden, till exempel gräsmattor, förstörts för markägare.
– Det är sällan vi hinner kontrollera om det begåtts ytterligare brott då de ofta är snabba på att lämna platsen när vi kommer. Det är klart att det händer att folk får blåsa i en nykterhetskontroll, eller att vi rapporterar en hastighetsöverträdelse, men ofta är det inte mer än det.
– Det man dock ska vara medveten om som åskådare är att man medverkar och supportar brottslig verksamhet och framför allt att det kan medföra stora risker. Förra sommaren blev flera åskådare påkörda vid en incident vid ett streetrace i Bäckebol. Dessa event tar också polisiära resurser i anspråk som hade kunnat nyttjas på ett bättre sätt i det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet.
Vad är det för publik som åker och bevittnar streetracingen?
– Det är en salig blandning av människor. Det allt från motorintresserade Svenssons till konfliktaktörer från våra kriminella nätverk som vi ser närvara vid de här eventen.
Vad gör polisen konkret för att stoppa streetracing om ni upplever det som ett stort problem?
– Streetracing är en problematik för polisen och samhället. Vi jobbar på många olika sätt med att komma åt arrangörerna. Vi jobbar också med polisiär närvaro på de platser där vi vet att streetrace förekommer och rapporterar de brott vi bevittnar. Vi uppmanar allmänheten att ringa in till oss ifall man misstänker att ett streetrace är på gång.
Känner ni av att det arbetet har fått någon effekt?
– Streetracen har inte upphört så på så sätt har vi inte nått i mål ännu. Däremot har vi flera ärenden kopplade till streetrace och det är en pågående diskussion inom Polisen hur vi kan bli effektivare i att bekämpa problemet, avslutar Isak Garpebring.