Delar av grenverket på den tusenåriga linden vid Torslanda kyrka hänger riskabelt lågt ner över Kongahällavägen. Det tycker Torslandabon Tomas Olsson och förmodligen många andra som färdas under linden varje dag. Vissa åtgärder planeras av Svenska kyrkans skötselavdelning under våren, men att linden är ett fridlyst naturminne gör att man inte bara kan såga ner grenen hur som helst.
Vid Torslanda kyrka står en lind som troligen är ungefär lika gammal som de äldsta delarna av kyrkan, som tros ha anlagts under sent 1100-tal eller tidigt 1200-tal. Det praktfulla trädet skyddades som fridlyst naturminne av länsstyrelsen redan 1945.
Men trots den tusenåriga lindens prakt och historia har många Torslandabor kanske i första hand, med viss oro, lagt märke till grenverket där det delvis sträcker sig ut över den kraftigt trafikerade Kongahällavägen.
Hjuviksbon Tomas Olsson färdas på Kongahällavägen förbi Torslanda kyrka med jämna mellanrum. I ett mail till Torslanda-Öckerötidningen ger han uttryck för en känsla av osäkerhet inför att passera under trädet och undrar varför inte grenen sågas ned innan det sker ytterligare en olycka.
För ett år sedan inträffade nämligen en olycka när en av lindens stammar knäcktes, i den våldsamma vind som rådde den 23 februari 2024, och föll ned på en personbil som färdades på vägen. Lyckligtvis kom inte föraren av bilen till skada, men behövde räddningstjänstens hjälp för att kunna ta sig ur det skadade fordonet.
Enligt Jessica Karlsson på Göteborgs Begravningssamfällighets skötselavdelning fanns det inget som tydde på röta eller försvagning i grenen som föll ner, varken innan eller efter olyckan.
– Vi besiktigar trädet regelbundet genom en certifierad arborist som gör en teknisk besiktning var fjärde år. Trädet besiktigades i augusti 2022 men även efter olyckan förra året, säger hon.
Finns det inte anledning att besiktiga trädet oftare än var fjärde år med tanke på dess ålder och att delar av grenverket fortfarande hänger ut över vägen och gångbanan?
– Vi förlitar oss på besiktningarna och de rekommendationer om tidsintervall för när trädet behöver besiktigas som arboristerna ger oss. Men okulär besiktning sker alltid efter hårda vindar och ytterligare två gånger per år, en gång på sommaren och en gång när löven har släppt på hösten, säger Jessica Karlsson.
Under våren föreligger vissa åtgärder för trädet berättar Jessica Karlsson:
– Vi ska göra en beskärningsåtgärd på grenen som hänger över vägen nu i vår. Dels för att lätta upp vikten, och dels för att höja upp den så att trafiken kan gå säkert under, säger hon.
Enligt Jessica Karlsson påvisar den tekniska undersökningen ingen röta i den grenen som går ut över Kongahällavägen som påverkar stabiliteten, men ytterligare åtgärder i linden ska genomföras under våren
– Vi ska komplettera stabiliseringen som redan finns i trädkronan med ytterligare en metallvajer. Vindfånget påverkas inte av vajrarna men grenarna rör sig inte lika mycket, samt att stabiliteten ökar då kronan hålls ihop med hjälp av de övriga stammarna. För att minska vindfånget och därmed fläkrisken, kommer vi också att reducera lövmassan i trädet genom beskärningsåtgärder.
När Torslanda-Öckerötidningen möter Tomas Olsson vid linden råder det riktigt ruskväder, även om det inte blåser någon storm. Bussarna som passerar under trädet i södergående riktning kan inte ligga för långt till höger i filen utan risk för en kollision med den nedhängande grenen. Tomas konstaterar att så sent som dagen innan blåste ett träd omkull i Slottsskogen framför en barnfamilj, något som bland annat Göteborgs-Posten rapporterade om.
När Tomas Olsson får höra att åtgärder är planerade, så tycker han att det är positivt.
– Men det borde nog ske omgående med tanke på att stormarna brukar upphöra om ett par veckor, säger han.
Medan vi står och pratar passerar två äldre kvinnor på gångbanan bredvid vägen med den tunga grenen bara någon meter över deras huvuden.
– Det är ju förstås ännu farligare om någon gående skulle ha maximal otur när de går där under, än att det faller ner på en bil, säger Tomas Olsson.
Att se om ett kulturminnesmärkt träd är inte helt enkelt. Jessica Karlsson förstår att människor som färdas på platsen kan känna viss oro, men betonar trädets historiska och kulturella betydelse.
– Det är jättehäftigt att vi har ett så gammalt träd på en av våra begravningsplatser. Vi har 36 begravningsplatser i Göteborg som vi ansvarar för, och det finns inget annat träd på någon av de andra som är till närmelsevis lika gammalt. Linden i Torslanda är helt unik.
Behöver ni någonsin ha någon dialog med länsstyrelsen angående linden?
– De blir inblandade om vi skulle behöva göra någon större åtgärd i och med K-märkningen, avslutar Jessica Karlsson.