Hisingens och Göteborgs enda gårdsköttbutik stänger permanent efter 16 år. Det är svårt att konkurrera med de stora matkedjorna menar entreprenören.
Sedan 2008 har gårdsbutiken vid Björlanda gård sålt produkter från den egna köttproduktionen. De två sista åren sköttes försäljningen på entreprenad.
– Vi valde att inte ha högre priser än matkedjorna. Ändå gick det inte ihop. Konkurrensen är för svår, menar Moa Karlsson som drev butiken sista året.
Gården med en stor nötdjursbesättning drivs dock vidare av Henrik Johansson:
– Nu är jag så pass gammal så det är snart dags för pensionering. Därför fortsätter vi inte med gårdsbutiken.
På gården har det funnits upp till 300 djur och i gårdsbutiken har man tidigare sålt både nöt-, fläskkött, kaninkött och vilt. Djuren har gått till ett mindre slakteri i Brålanda sedan 2001.
– Men det är jättetråkigt att vi måste lägga ner butiken, tycker Henrik Johansson.
Exempel på andra gårdsbutiker där man säljer eget lokalproducerat färskt kött i butik är Mariebergs gård strax utanför Kungälv, Gödebergs gård i Lindome och gårdsbutiken Lammet och bonden i Gråbo.
– Vi hade kunder från hela Göteborgsområdet, de kom så längt bort ifrån som Lerum och Kungsbacka för att handla här. Och även nu när det är stängt kommer det kunder hit. Men då får vi ju säga att det inte går längre, berättar Henrik Johansson, Björlanda gård.
/Sven Lundstedt