Arbetet med den nya bebyggelsen kring Skra bro är inlett sedan en tid tillbaka. Nu står det klart att Äldre samt vård- och omsorgsnämnden vill se att det sedan länge planerade vård- och omsorgsboendet i området blir klart för inflyttning till 2026.
Att ett nytt vård- och omsorgsboende ska byggas vid Skra bro har varit känt länge. Ärendet beslutades redan när äldre-, vård- och omsorgsfrågor låg under Västra Hisingens stadsdelsnämnds ansvar. Sedan de tio stadsdelsnämnderna avvecklades är det den i staden centraliserade Äldre samt vård- och omsorgsnämnden, med tillhörande förvaltning, som har ansvar för frågorna.
Lokalbehovsplan antagen
Under ett nämndmöte i förra veckan antog Äldre samt vård- och omsorgsnämnden sin lokalbehovsplan för 2022.
I planen 2022 framkommer att det nya vård- och omsorgsboendet vid Skra bro ska ha omkring 80 platser och att planerad inflyttning är 2026.
– Torslanda är en stadsdel som vuxit enormt och som fortsätter att växa. Vi ser att det förmodligen komma finnas ett ökat behov, säger nämndens ordförande Elisabet Lann (KD) till Torslanda-Öckerötidningen.
Behovet av boenden i Torslanda kan mycket väl antas öka i framtiden. Enligt henne är det viktigt för personer i behov av boende att de får möjligt att stanna där de känner sig hemma.
– De flesta vill bo kvar i sitt närområde. Om man har en partner som bor kvar hemma, så är det viktigt att de kan besöka en, liksom om vänner och andra nätverk. Även att vara i en miljö man känner till är viktigt, säger hon.
Lann (KD): Bra med omorganisation
Enligt Elisabet Lann är det positivt att det nu finns en centraliserad förvaltning och nämnd som kan ta ett helhetsgrepp på hela stadens behov när boenden planeras.
– Tidigare när ansvaret låg under tio stadsdelar så såg man ibland till sitt eget intresse och det blev ibland protektionistiskt.
Det är sedan tidigare bestämt att det planerade boendet i Skra bro kommer att drivas av kommunen själva.
Är det viktigt att boendet i Skra bro bedrivs i kommunal regi?
– Vilken regi det drivs i är egentligen irrelevant. Vi beslutar om boenden vi vill driva. Här är det viktiga att vi kan erbjuda kvalitativt boende i trivsam miljö, säger kristdemokraten Elisabet Lann.
I lokalbehovsplanen bedöms 17 000 personer i Göteborg behöva stöd år 2040. Det är 6 000 fler personer än idag.
En lokalbehovsplan antas varje år och analyserar och utreder behoven på kort och lång sikt.