Mars månads SDN-sammanträde i Västra Hisingen var nedkortat och stängt för allmänheten. Förklaringen till det var naturligtvis Coronakrisen.
Den här artikeln skulle varit med i veckans tidning, som kommer i brevlådorna i helgen. Men på grund att en teknisk miss blev det fel.
När Västra Hisingens stadsdelsnämnd sammanträdde i tisdags den 24 mars var det bakom stängda dörrar. Det var bara stadsdelsdirektören, nämndsekreterare och ledamöter som var på plats. Förvaltningsledningen var med via Skype för att kunna svara på frågor. Ärendelistan var kortad till ett minimum så att bara ärenden som det var tvunget att fattas beslut om fanns på föredragningslistan.
En ny ledamot, och andre vice ordförande i nämnden, deltog under mötet. Andreas Hernbo (MP) har ersatt Emmali Jansson som slutat i nämnden. Andreas Hernbo har tidigare suttit i Norra Hisingens stadsdelsnämnd.
Mötet präglades av naturliga skäl av den pågående Coronakrisen, berättar ordföranden i nämnden Rickard Eriksson (M), dagen efter sammanträdet. Samtliga punkter som inte det var absolut nödvändigt att ta beslut om just nu, togs bort från dagordningen, enligt honom. Ett av besluten som sköts upp var det om kulturföreningen Livslust Torslandas framtid.
Sjukskrivningarna har ökat
Stadsdelen har sedan tidigare i besparingssyftande åtgärd dragit ner nattskiften inom hemtjänsten, från tre till två stycken. Man har också flyttat åtgärder från nattid till dagtid. Dessutom minimerar man de uppgifter som man anser inte är nödvändiga nu. Det kan exempelvis handla om städning och andra saker som inte har medicinsk bäring, enligt Rickard Eriksson.
– Coronakrisen har naturligtvis gett upphov till utmaningar även inom vår stadsdel. Vi har exempelvis ett personaltapp inom hemtjänsten och äldrevården där 20-30 procent varit eller är sjukskrivna, antingen för den egna hälsans skull eller exempelvis för vård av barn. Stadsdelen arbetar med att ta in vikarier, vilket inte är optimalt, men vi måste upprätthålla verksamheten, säger Rickard Eriksson.
Staden samordnar nu personal mellan stadsdelarna för att täcka upp. Något som inte brukar ske under normala förhållanden.
– Personalomsättningen och bemanningen är den stora utmaningen just nu. Vi har inte sett någon ökning inom socialtjänsten ännu, men vi vet ju att folk blir varslade inom den privata sektorn. Vi räknar med att det blir en kraftig ökning av människor som söker försörjningsstöd om cirka två veckor. Vill det sig illa kan många ha fått sin sista lön den 25 mars, säger Rickard Eriksson.
Västra Hisingen har i dagsläget inga planer på att stänga fritidsgårdarna på grund av Coronautbrottet, enligt Rickard Eriksson.
– Jag tycker det är viktigt att de är fortsatt öppna. Man ska naturligtvis bara gå dit om man känner sig helt frisk. Det gäller överallt i dess tider. När gymnasieskolorna är stängda känns det extra viktigt att ungdomarna har en samlingsplats, säger han.
Remissvar avslogs
Stadsledningskontoret har skickat en remiss om införande av valfrihetssystem enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) för äldreboenden till den 1 april 2021 till samtliga stadsdelsförvaltningar, samt ytterligare berörda instanser. I SDF Västra Hisingens remissvar föreslogs att införandet av skulle skjutas upp till 2022.
Nämnden avslog dock förvaltningens remissvar till förmån för S-V-MP:s yrkande i nämnden som i korthet kan sammanfattas till att kommunens arbete med att införa LOV i äldreboende ska avbrytas. S-V-MP:s yrkande till remissvar antogs efter votering, efter att SD gett sitt stöd till det rödgröna yrkandet.
Nya representanter
Anita Kjessler (L) valdes under mötet in som representant i det lokala pensionärsrådet. Hon ersätter Birgitta Ling-Fransson i pensionärsrådet i maj.
Det står även klart att Andreas Hernbo (MP) ersätter Emmali Jansson i Västra Hisingens samhällsbyggnadsråd (SBR).