I vecka 29 visade prover höga halter av tarmbakterier vid Tumlehedsbadet. Badvattnet klassades då som otjänligt. Följande vecka var allt normalt igen.
– När det regnar mycket efter en tids torka blir det ofta så, förklarar Susanne Jörlöv, provansvarig, Göteborgs kommun.
Ungefär var tredje vecka kontrollerar kommunen badvattnet vid fyra badplatser i Torslanda: Lilleby, Sillvik, Tumlehed och Hästevik. Endast vid Tumlehed och Sillvik har badvattnet vid något tillfälle i sommar klassats som otjänligt.
Om vattnet har för höga bakteriehalter tas omedelbart nya prover, helt enligt de EU-direktiv som provtagningarna följer. Men det sker med en viss fördröjning, eftersom det dröjer tre dagar innan man får tillbaka provresultaten.
I Öckerö kommun testas 13 badplatser på samma sätt och de har alla varit utan anmärkning i sommar.
Om badvattnet är otjänligt avråds från bad. Faran består i att man kan råka svälja vattnet. Att få i sig det är inte livshotande men man kan drabbas av magont och symtom på maginfluensa.
– Risken att svälja något av vattnet är förstås störst när det gäller barn, men även för hundar, menar Susanne Jörlöv, strategisk förvaltare för badplatser, Göteborgs kommun.
Tumledhed har fått sitt badvatten klassat som otjänligt vid tre tillfällen i sommar, 2 juli, 5 juli och 23 juli. Sillviks badvatten har bara bedömts otjänligt vid ett tillfälle, den 23 juli, samma datum som Tumlehed, vilket kanske inte är en tillfällighet. Orsaken bakom bakterierna är nämligen ofta regnväder. Smuts från omkringliggande markytor sköljs då ned i badvikarna. Därför försämras vattnet ibland efter en tids torrt väder som följs av kraftiga regn.
– Det är tarmbakterier vi söker efter. Efter en torkperiod får vi ofta sämre värden. Spillning och avföring från fåglar och andra djur som ansamlats åker med regnvattnet, säger Susanne Jörlöv.
Under skolornas sommarlov, vilket motsvarar badsäsongen, görs åtminstone tre provtagningar på de aktuella badplatserna. Där emellan skulle alltså badvattnet tillfälligt kunna vara ganska dåligt.
– Om man är orolig för badvattnet ska man inte låta barnen bada efter mycket regn, menar den badplatsansvariga.
Algblomning är ett annat fenomen än höga halter av tarmbakterier. Generellt sett är det övergödning i havet i kombination med värme som ligger bakom den. Algerna är giftiga, kan ge hudirritation och vara ännu skadligare att svälja.
I sommar har algblomning bara upptäckts på en badplats i Göteborgs kommun, i Nordrevik, vid gränsen till Kungsbacka kommun. Det skedde den 22 juli och fortfarande i vecka 32 avråder kommunen allmänheten från att bada där.
– Är vattnet så grumligt att man inte ser sin egen fot vid 30 centimeters vattendjup, kan man misstänka alger och vi avråder då från att bada, säger Susanne Jörlöv.
/Sven Lundstedt