Anna gör lärarpraktik i Kenya

I lördags i förra veckan reste Anna Holmqvist till Nairobi för att praktisera på en gymnasieskola. Med sig hade hon bland annat kläder och idrottsutrustning som skänkts av Torslandabor och som kommer att överlämnas till skolor och förskolor i utsatta områden.

Anna Holmqvist från Torslanda läser på lärarprogrammet vid Göteborgs Universitet. För några år sedan valde hon att omskola sig till lärare. Eftersom hon sedan tidigare redan har läst vissa ämnen, läser hon en kompletterande utbildning, som innebär ett ”snabbspår” till lärarexamen. Under den utbildningen ingår obligatorisk praktik i tre perioder. I höstas kom gick universitet ut med informationen om att det fanns möjlighet att ansöka om en praktikrunda på två-tre veckor i Kenya. Efter att ha stämt av med familjen, samt fått ett stipendium beviljat, bestämde sig Anna Holmqvist för att söka. 

– Jag kände mig upprymd av möjligheten av att göra praktik i Kenya. Jag ser det som en möjlighet att berika mig som person, men även som något som kommer ge mig viktig erfarenhet i läraryrket, säger Anna Holmqvist.

Äventyrslysten och hungrig att lära

Anna har pluggat utomlands i sin ungdom, i Mexiko, Spanien och Tyskland. Det har medfört erfarenheter som hon värdesätter. Egentligen är hennes huvudämne spanska, något hon troligtvis inte kommer att lära ut i Kenya, men hon siktar även på att bli lärare i hem- och konsumentkunskap, och det kommer hon undervisa i gymnasieskolan som hon ska praktisera på, som ligger ungefär två mil väster om Nairobi.

– Jag har en drivkraft att vilja hjälpa till och göra gott. Sedan är jag äventyrslysten. Jag tycker om att uppleva nya saker och lära mig nya saker.

Förutom praktiken på gymnasieskolan så kommer delegationen från Göteborgs universitet även att besöka andra skolor och förskolor som ligger i ekonomiskt och socialt utsatta områden. 

Med anledning av det gick Anna ut på sociala medier, bland annat Facebook-sidan Grannar i Torslanda, och frågade om det fanns personer som var villiga att skänka saker som efterfrågats av skolorna, bland annat mycket idrottsutrustning som löpar- och fotbollskor, badmintonracketar och cykelhjälmar, men även hållbara leksaker och mycket annat.

– Jag har fått in jättemycket grejer, berättar Anna dagen innan avresan. Jag har fått skaffa en extra resväska för att få plats med alla saker. Det är verkligen jätteroligt att folk bidrog med så många bra saker. Bland annat har jag fått en läsplatta som vi ska ge bort, vilket är otroligt generöst, men jag tar även med mig böcker på engelska och fotbollsskor, massor av det som efterfrågats.

Till slut var Anna till och med tvungen att tacka nej till fler saker eftersom det inte fanns möjlighet att ta med det i bagaget. 

Skola grundad av elitlöpare

Gymnasieskolan där Anna Holmqvist kommer att ha sin praktik på startades av en framgångsrik kenyansk löpare – Isaac Macharia. På skolan som ligger i den mindre staden Ngong går ungdomar som annars inte hade haft råd eller möjlighet att utbilda sig. 

– I Sverige har vi ju skolplikt och det är en självklarhet att barn ska gå i skolan. Det ska bli intressant att se vilken kultur som råder i Kenya, där det är ett privilegium att få utbildning. Jag är nyfiken på vad det gör med attityden hos eleverna, bland mycket annat, säger Anna Holmqvist. 

När den här tidningen går i tryck har Anna Holmqvist befunnit sig i Kenya i ett par dagar. Under onsdagen startade första praktikdagen. Innan dess passade hon på att besöka bland annat Giraffe Center och The David Sheldrick Wildlife Trust, för övergivna och räddade elefantungar, samt den danska författaren Karen Blixens hus som numera är ett museum. 

Anna Holmqvist befinner sig i Kenya i totalt 19 dagar. Självklart kommer Torslanda-Öckerötidningen följa upp vilka erfarenheter hon har fått efter att hon kommer hem till Sverige igen. 

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…