I förra veckan stod blodbussen – eller blodmobilen – uppställd utanför Ica Maxi i Amhult för första gången som permanent företeelse. Bland de som sökt sig dit för att passa på att ge blod fanns makarna Lasse och Lotta Alvbåge, som är riktiga stammisar på olika blodgivningsplatser runt om i staden.
– Jag tror att det här är 86:e gången jag ger blod. Vi har varit runt om hela Göteborg och gett blod genom åren. Det är jättebra att det nu finns möjlighet att lämna blod så nära där vi bor, säger Lasse Alvbåge, medan han sitter i väntrummet i blodmobilen.
Anledningen till att Amhult har blivit en permanent hållplats för blodmobilen är att det fanns ett stort intresse när blodmobilen besökte platsen sommaren 2022.
När Torslanda-Öckerötidningen tittar in under den första av två dagar i februari som blodmobilen är på plats så verkar intresset vara intakt, för det är fullt på britsarna där människor lämnar blod och även folk i väntrummet.
– Vi åker till våra hållplatser med sex eller tolv veckors intervall och vi kommer fortsätta att vara varannan gång i Arendal och varannan gång här i Amhult. Nästa gång vi kommer till Amhult blir vecka 35, säger Maja Skale, sjuksköterska och sektionsledare för blodmobilen.
På blodmobilen arbetar fem-sex personer. Det är sjuksköterskor, undersköterskor och en biomedicinsk analytiker.
Hållplatsens mål är att leverera 30 blodpåsar per dag och att 15 nya blodgivare ska ha anmält sig och tagit prover.
Det visade sig vara mål som man inte riktigt nådde upp till. Snittet hamnade på 20 blodpåsar och fem nya godkända blodgivare per dag.
Ny chans för Torslandabor, och andra, att steppa upp i vecka 35.
Just nu i februari berättar Maja Skale att det råder brist av de flesta blodgrupper. Någon specifik enskild orsak till det föreligger inte.
– Det går alltid åt mycket blod i regionen. Nu har det blivit en negativ balans av olika orsaker de senaste dagarna, men det går mycket upp och ned, säger hon.
Att passa på att ge blod nu är alltså en god idé, även om nästa besök för blodmobilen i Amhult dröjer till i skarven mellan augusti och september.
– Det finns många ställen att ge blod på. Vi finns ju på plats i Arendal och på Öckerö bland annat.
23 hållplatser ingår i blodmobilens turlista, flera på Hisingen. GeBlod har också lokaler i Nordstan, på Frölunda Torg och i Kungälv. Boka tid gör man på via hemsidan GeBlod.nu. Där finns också ytterligare värdefull information om när man kan ge blod och när man bör avvakta.
Lasse och Lotta Alvbåge menar att det har blivit en vana att ge blod. De har gjort det sedan de blev informerade om vikten av att ge blod när de var i 18-19-årsåldern.
– Visst känns det som om man gör en viktig insats när man ger blod. Sedan är det bra att man får koll på de egna värdena i blodet också, säger Lasse Alvbåge.
När du man ger blod ska man må bra och känna sig utvilad. Det är viktigt att dricka vätska både innan och efter blodgivningen. Man ska också ta det lugnt en stund efter att man gett blod.
För att bli blodgivare måste
Källa: GeBlod.nu