Samordningsförbundet Älv&Kust utsåg ett Torslandabaserat företag till Årets möjlighetsskapare.
Med anledning av att Åkes Äkta Hönökakor utsågs till Årets möjlighetsskapare kom en delegation om tre personer från Samordningsförbundet Älv&Kust och besökte bageriet med blommor, fika och diplom. Trion bestod av styrelseordförande Safet Peci, rehabvägledare Katja Bårman Nyqvist samt förbundschef Henrik Svedberg.
Förbundets representanter mottogs av en glad och överraskad produktionschef.
– Att vi var nominerade visste jag men att vi hade vunnit förstod jag ju inte. För oss är det viktigt att alla skall känna sig inkluderade, och oavsett roll så är man en del av teamet på Åkes. Jätteroligt att få uppskattning för det man gör, säger Johanna Olzon, fjärde generationen Hönökaksbagare i ägarfamiljen.
De tre från förbundet guidades därefter runt i bageriet.
– Fabriken här byggdes 1960, när Åke flyttade produktionen från Hönö till Torslanda, säger Johanna.
Företaget har cirka 30 årsanställda, varav många har arbetat här länge.
– De som förbundet tipsar oss om får extra stöttning och arbetsträning samt uppgifter som utvecklas över tid. Det hela började för fem eller sex år sedan när Älv&Kust kontaktade oss, men vi samarbetar även med andra liknande aktörer, som arbetsförmedlingen, påpekar hon.
För att uppmärksamma företagens viktiga roll som möjlighetsskapare delar Samordningsförbundet Älv&Kust sedan 2021 ut pris till Årets möjlighetsskapare. Ett pris där man vill uppmärksamma arbetsgivare som bidrar extra mycket till att hjälpa och stödja personer i utanförskap, öka uppmärksamheten kring arbetslivsinriktad rehabilitering och sprida goda exempel.
– Under hösten har förbundets medarbetare nominerat företag i alla våra fem kommuner och vår styrelse fattade beslut fredagen den 24 november om vilket företag som vinner priset, säger Ann-Katrin Österman, biträdande förbundschef på Samordningsförbundet Älv & Kust.
Samordningsförbundet Älv&Kust är en finansiell samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Västra Götalandsregionen och kommunerna Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
– Vi arbetar med personer i behov av samordnat arbetslivsinriktat stöd för att de ska nå målet egen försörjning. Vi arbetar också med att på strategisk nivå underlätta samverkan mellan myndigheterna, säger Ann-Katrin Österman.
Samordningsförbundet arbetar för att använda resurser effektivare och samordna rehabiliteringsinsatser för att ge de personer som är i behov av stöd från flera olika aktörer möjlighet att återställa eller öka sin funktions- och arbetsförmåga.
Förbundet arbetar därför mycket med arbetsgivarkontakter då arbetsgivarna är nyckeln för att få ut personer i arbetslivet igen.
– Arbetsgivare i alla våra kommuner gör ett fantastiskt arbete och har alla ett stort hjärta i att ta emot personer och erbjuda dem arbetsträning och få en chans att komma ut i jobb igen, anser Ann-Katrin Österman.
Samordningsförbundet Älv&Kust uppmärksammar även de övriga nominerade företagen, men då med ett enklare besök. Allt för att uppmärksamma och tacka dem som tar emot och stöttar i praktiken.