För tionde året i rad slår Svenskarna nytt rekord i återvinning. Aldrig tidigare har det lämnats så många förpackningar till Förpackningsinsamlingen som under 2021. Totalt samlades 552 600 ton förpackningar in, vilket är en ökning med sex procent jämfört med året innan, enligt nya siffror från FTI.
Vi blir allt bättre på att återvinna. Eller i alla fall på att slänga mer sopor och skräp i våra återvinningsstationer, enligt ny statistik från Förpackningsinsamlingen (FTI). I snitt lämnade genomsnittssvensken in 53 kilo förpackningar till återvinning. En siffra som i sin tur är en ökning med tre kilo per invånare om man jämför med året dessförinnan. I ett pressmeddelande skriver Helena Nylén, vd på FTI, att det är glädjande att förpackningsinsamlingen slår nya rekord.
– Det är ofattbart stora volymer som måste tas omhand när förpackningarna har tjänat sitt syfte. Svenskarnas engagemang för återvinning och klimatfrågor har resulterat i att vårt rikstäckande system totalt sett gått upp 55 procent sedan 2012, säger Helena Nylén.
Mest ökade återvinningen av pappersförpackningar, som gick upp med 13 procent. Även mängden glasförpackningar och plastförpackningar ökade med ungefär tre procent vardera. Två tredjedelar av allt återvunnet material kommer från insamling via återvinningsstationer och resterande via fastighetsnära insamlingar.
– Återvinning är en liten insats som alla kan göra, och när vi är många som gör det tillsammans får det stor effekt, säger Helena Nylén.
Men Helena Nylén menar också att vi kan bli bättre.
– Till exempel hamnar så mycket som varannan plastförpackning fortfarande i hushållsavfallet. Med det engagemang och den kunskap som finns hos de som återvinner har vi förutsättningarna för att alla förpackningar, oavsett materialslag, ska lämnas in till återvinning. Varje insamlad förpackning gör skillnad och bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Helena Nylén.
Så mycket återvinner vi i Göteborg och Öckerö.
FTI avråder att jämföra kommuner rakt av, detta då statistiken kommuner emellan kan vara missvisande. Samma tömningsbilar kan åka mellan kommunerna och lokala återvinningslösningar kan göra att förpackningar inte ingår i statistiken. Dessutom kan turistnäring påverka vissa kommuners insamlingsresultat enligt FTI.