Torslanda och Öckerö fortsatt attraktivt

Marknaden har varit starkt uppåtgående under hela corona-pandemin men med tanke på det osäkra omvärldesläget är det inte troligt att bostadspriserna fortsätter uppåt i samma takt som de senaste två åren.

Vi har haft en starkt uppåtgående marknad under hela corona-pandemin. Priserna har ökat och mycket har sålts på förhand. Det har varit stor efterfrågan på de flesta typer av bostäder.

När det äntligen kändes som att livet skulle återgå till det normala efter pandemin blev det precis tvärtom. Rysslands invasion av Ukraina har fått stor påverkan i hela världen. Deras agerande driver upp priserna på både gas och olja, vilket bland annat påverkar priserna på drivmedel och el. Samtidigt har Riksbanken höjt styrräntan vilket resulterat i att bankerna höjt bolåneräntan. Allt detta sammantaget gör att det blir dyrare att bo och leva. På samma gång märker vi att pandemieffekten håller i sig – de flesta är beredda att lägga en stor del av inkomsten på sitt boende. Med tanke på det är ett troligt scenario att man prioriterar sitt boende framför till exempel semesterresor och annan konsumtion även framöver. Med ökade levnadskostnaderna är det inte troligt att bostadspriserna fortsätter uppåt i samma takt som de senaste två åren.

Attraktivt att bo nära sin arbetsplats
Med högre priser på drivmedel blir det mer attraktivt att bo nära sin arbetsplats. Eftersom Volvo är en stor arbetsgivare blir det attraktivt att bo i Torslanda. Med tanke på den nya batterifabriken som ska byggas kommer ytterligare arbetstillfällen skapas vilket kommer bidra till en fortsatt hög efterfrågan på bostäder i Torslanda.

Sedan 2009 är det krav att en säljare uppvisar en energideklaration inför försäljningen av ett småhus. Vi upplever att intresset för att ta del av energideklarationen har ökat i och med de ökade energipriserna. Medvetenheten är större och många är mer pålästa kring olika värmekällor och ställer fler frågor om möjlighet till solceller osv. Detta är också kopplat till att fler och fler kör elbil. Att ha en laddbox installerad vid försäljning är ett stort plus!

Beståndet av bostadsrätter ökar
Det omsattes fler bostäder 2021 än 2020, framför allt bostadsrätter. Trenden ser inte ut att avta. Hittills i år ligger vi på samma nivå som 2021 gällande antal försäljningar. En anledning till att antalet omsatta bostadsrätter ökat kan vara att beståndet ökat de senaste åren. Det har byggts en hel del nya bostadsrätter både i Torslanda/Björlanda och i Öckerö kommun. På de mindre öarna (Knippla, Kalvsund, Grötö) är det många som köpt nyproducerade bostadsrätter som fritidsboende. Detta är ett bekvämt alternativ till villa då en lägenhet inte kräver samma underhåll och det är lätt att bara låsa dörren och lämna en längre period utan tillsyn. Nu går vi in i den period där de flesta fritidshusen säljs, vilket vi ser fram emot! De två senaste somrarna har det varit stort tryck på den typen av bostäder och än så länge verkar det hålla i sig.

Önskar er alla en riktigt härlig sommar!

Och glöm inte – om du planerar en försäljning av din bostad: passa på att fota när trädgården/ uteplatsen/balkongen är som finast!

/Av Julia Eriksson, Fastighetsbyrån

Mer från tema

Varvet på Öckerö konverterar Lyrön till elhybriddrift

Hilmer Börjesson startade tillsammans med sin fru Ellen båtverksamheten år…

Torslanda och Öckerö fortsatt attraktivt

Vi har haft en starkt uppåtgående marknad under hela corona-pandemin.…

Vi återvinner som aldrig förr

Vi blir allt bättre på att återvinna. Eller i alla…

Bo på havet

En av dem är moderata toppolitikern Jennie Wernäng, som står…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…