Med vattnet inpå knuten

Många drömmer om att kunna bo och leva resten av sina liv på havet. Antingen i en segel- eller motorbåt, eller den mer internationella varianten som man ser när man besöker London eller Amsterdam. Flytande bostäder inredda som helt vanliga hus längs med kanalerna.

Längs med vattnet i Göteborg, vid Drömmarnas kaj och strandlinjen vid många av stadens industriområden finns det de som bor i flytande hem. Det kan vara allt från stora till små segelbåtar och motorbåtar till ombyggda fartyg eller hus som helt sonika byggs på en flytande plattform. En som bor så är Kalle Wanneskog, 39.

– Jag har bott här på bryggan i snart sju år. Då sålde jag min lägenhet som jag hade i stan och lade pengarna på denna pärla.

Kalle bor tillsammans med flickvännen Åsa och katten Batti i sin husbåt byggd på en helikopterplatta på 90-talet. Huset är på 70 kvadrat och innehåller alla bekvämligheter som man kan tänka sig.

– Det är ju ingen nackdel att man har vatten på alla håll dessutom.

Vi lever lite för oss själva, vilket skapar en stark gemenskap.

Kalle Wanneskog

Tittar man ut genom köksfönstret är det Göta Älv som rinner förbi utanför, ett trevligt inslag i vardagen.

– Ibland när något riktigt stort fartyg drar förbi kan hela huset gunga ett tag efteråt. Det är lite kul.

Husbåten ligger i en hamnbassäng, på en brygga som arrenderas av en industri intill och har gjort så sedan 60-talet. Bryggan som sådan har anor hela vägen från 1800-talet och mängder av olika varianter av ombyggda båtar ligger idag uppradade längs med kajen i olika färg och former. Grannsämjan är stark och så sent som i somras stärktes den ännu mer när det byggdes en gemensam bastu på bryggan.

– Vi lever lite för oss själva, vilket skapar en stark gemenskap. Och det är faktiskt det bästa med hela bryggan. Alla hjälps åt och alla hjälper till. Det måste man göra för att kunna bo såhär. Vi bor som sagt lite enskilt. Det är ett inringat område med grindar och kodlås för att komma in. Så vi får vara i fred här i vår lilla oas, vilket är helt underbart.

Wokning på den flytande helikopterplattan
När vi träffar Kalle är han i full fart med att förbereda inför flickvännens Åsas födelsedag till helgen. Det ska wokas och ute på den delen av den flytande helikopterplattan som får anses utgöra altanen har Kalle plockat fram en gashäll som måste brännas in ordentligt, innan den går att använda.

– Ja, en polare berättade hur han sett en guide på youtube där någon använt massa lök för att bränna in pannan. Så jag tänkte att det är lika bra att testa. Än så länge verkar det funka hur bra som helst!

Bredvid altanen sticker grannen Andreas Börjesson upp huvudet när han känner doften. Andreas, som även han bott i många år på bryggan, ligger för dagen nersänkt i motorrummet på sin båt han har förtöjd på huset.

– Ja, det var en avgaskrök som hade spruckit. En ny skulle kosta några tusenlappar, så jag gick förbi ett gäng här borta som jag vet kan svetsa rostfritt. Lite fikabröd senare, så var avgaskröken som ny, berättar Andreas till Kalle över altanräcket.

Tekniskt sett är boendet en fritidsbåt
Kalle och Andreas har haft mycket tillsammans när det kommer till att åtgärda bryggan. Inte minst var det dem båda som engagerade sig mest i bryggans senaste tillskott: bastun.

– Det blir ju så, man får fixa mycket tillsammans, berättar Kalle som snabbt glider in på diskussionen om de mer administrativa bitarna.

Sophantering, post och avlopp är bara några av de pusselbitar som blir annorlunda för ett gäng som bor på havet. Tekniskt sätt bor de inte på någon fastighet, utan fartygen och pråmarna räknas som fritidsbåtar. Det betyder att man inte kan få bolån på samma sätt och under väldigt lång tid fanns det inga ordentliga lösningar på avloppshantering.

Någon gång var tionde år behöver jag ta båten till varv och lyfta den.

Kalle Wanneskog

– Det var en sån grej vi grannar tog tag i för ett par år sedan. Att fixa ett ordentligt avlopp – för alla på hela bryggan uppkopplat till den kommunala hanteringen. Innan behövde vi tömma tankar och annat jobbigt. Men efter många om och men har nu hela bryggan ett komplett, helt slutet system påkopplat på det kommunala avloppsnätet.

Så du har inga problem att ta dig ett dopp i älven?

– Jag? Nej, inte alls. Det gör jag rätt ofta, skrattar Kalle och fortsätter: Svårt att stå emot när havet är så nära.

Annorlunda månadskostnader
Kostnaderna för att bo på havet blir även dem annorlunda. När det inte finns bolåneräntor eller amorteringar som skall betalas varje månad så är det i stället underhåll och kostnad för bryggplatser som blir månadernas avgift.

– Någon gång var tionde år behöver jag ta båten till varv och lyfta den. Tankarna som helikopterplattan står på behöver inspekteras och undersidan måste hållas i ett sådant skick så att det inte rostat sönder. Och visst. Det kostar kanske hundra tusen ungefär, men utslaget över tid så blir det nog billigare för mig att bo så här än om jag skulle sålt lägenheten där för sju år sedan och gett mig in i någon bostadskarusell.

Läs mer: Bo på havet

Mer från tema

Varvet på Öckerö konverterar Lyrön till elhybriddrift

Hilmer Börjesson startade tillsammans med sin fru Ellen båtverksamheten år…

Torslanda och Öckerö fortsatt attraktivt

Vi har haft en starkt uppåtgående marknad under hela corona-pandemin.…

Vi återvinner som aldrig förr

Vi blir allt bättre på att återvinna. Eller i alla…

Bo på havet

En av dem är moderata toppolitikern Jennie Wernäng, som står…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…