De höga elkostnaderna har gjort att solcellsmarknaden glödhet.
Men även det gröna avdraget har bidragit stort till utvecklingen, liksom det faktum att många hem vill vara självförsörjande när det kommer till el.
Under första kvartalet 2023 ökade antalet nya solcellsanslutningar med 160 procent jämfört med samma kvartal 2022. I faktiska tal betyder det 23 200 solcellsanläggningar. Bara under mars anslöts 9 700 anläggningar i Sverige, det tidigare månadsrekordet från oktober 2022 låg på 5 700 stycken. Det visar siffror från branchorganisationen Svensk Solenergi, som i sin tur bygger på uppskattningar utifrån data från Vattenfall, Ellevio och E.On.
Ellevio är elnätsleverantör i Öckerö kommun. Där hade man 393 solcellsinstallationer 2022 jämfört med 230 året innan. Det innebär en ökning med 71 procent jämfört med 2021. Totalt i Ellevios nät hade man en ökning på 107 procent 2022 jämfört med 2021.
– Kurvan ser lite brantare ut i Öckerö än i hela Ellevios nät, det vill säga att det tog fart tidigare där, säger Karolina Jersby, chef för kundnära tjänster på Ellevio.
Intresset för att ansluta solpaneler var rekordhögt i fjol och Ellevio tror att det sannolikt kommer att fortsätta vara högt, mycket beroende på de periodvis höga elpriserna samtidigt som att många hushåll och företag vill vara med och bidra till klimatomställningen.
– Det är väldigt roligt att det är så många Öckeröbor som vill vara med och producera egen el med hjälp av solen. Som elnätsbolag är vi på Ellevio glada över att vara med och möjliggöra det. Vi har arbetat proaktivt under ett antal år med att effektivisera vår hantering och det känns bra att vi kan vara snabba och effektiva med stabila hanteringstider trots den stora volymökningen, säger Karolina Jersby.
Ett villatak med solceller har potential att producera betydligt mer energi än vad hushållet förbrukar under ett år. Det betyder att mikroproducenterna inte bara producerar förnybar solenergi till sina egna hushåll, de bidrar även på ett samhällsnyttigt sätt då de även kan säljer sin överskottsproduktion vidare. Överskottsproduktion kan sedan förbrukas av andra elanvändare vilket bidrar positivt till samhället och energiförsörjningen i stort.
Svensk Solenergi menar dock att mer hade kunnat göras för att locka andra än privatpersoner att investera i solceller.
– Det är glädjande men inte särskilt förvånande med tanke på den senaste tidens tidvis mycket höga elpriser. Främst privatpersoner gör nu allt de kan för att minska sina elkostnader med hjälp av solceller och batterier. Om energiskatten på egenanvänd el från stora solcellsanläggningar togs bort, skulle även de större fastighetsägarna skaffa solceller på sina tak, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, i ett pressmeddelande.
Sedan det gröna avdraget infördes har antalet privatpersoner som investerar i solceller ökat kraftigt. De första två åren med avdraget 2021 och 2022 investerades 14 miljarder kronor i solceller, batterier och laddstolpar. Utvecklingen fortsätter som synes i samma ritning under innevarande år.
Det gröna avdraget kan nyttjas av privatpersoner som äger sin bostad och kan användas för installation av solceller, batterier samt laddboxar till elfordon.
För solceller är avdraget 20 procent av kostnaden för arbete och material. För batterier och laddboxar är avdraget 50 procent. Avdraget är begränsat till max 50 000 kr per person och år.
Under 2022 hamnade Öckerö kommun på plats 16 i Sverige på listan över ansökta och godkända gröna avdrag. I snitt fick Öckeröborna 558 kronor per invånare.