I en liten röd ladugård i Nolvik, omgiven av fridfulla ängar och den bohuslänska klippkustens salta vindar, driver Peter Lundberg och Daniel Persson sedan några år tillbaka ett bränneri.
Doften av kryddor och enbär ligger tät i luften. Utanför den röda byggnaden som är en så kallad källarvind där man förr lagrade rovor under isolerande halm på loftet ovanför. Utanför på ängarna ligger rester från det drav som blir över från destilleringsprocesser som vittnar om vad som försiggår där inne. Handsnidade vackra trädetaljer fästa på ladugårdens faluröda panel avslöjar minst lika mycket. ”Aktiebolaget Göteborg Bohusläns Bränneri” står där på en skylt.
Där inne bränner Peter Lundberg och Daniel Persson, vad de själva kallar, svenskt hantverksgin.
Bränneriet är beläget på en gammal bondgård med en av få bevarade innegårdar som har anor från 1700-talet. Det var ingen självklarhet att bränneriet skulle ligga här – tvärt om. Det nästan rivningsklara huset fick sig en enorm renovering, genomförd av Peter Lundberg och Daniel Persson själva, innan de kunde flytta in och påbörja sin bana som ginproducenter.
Tankarna om att starta ett bränneri föddes ur nyfikenheten och inspiration av de bohuslänska klipporna. En artikel om det framgångsrika Stockholms bränneri tände gnistan och idén om att skapa en gin, speglad av den bohuslänska naturen.
– Vi ville skapa något robust, kraftfullt och genuint. Precis som den omgivande naturen vi har runt om oss här, säger Peter Lundberg.
Både Peter och Daniel har ett långt yrkesliv bakom sig inom sjukvården som specialistsjuksköterskor. Peter arbetar prehospitalt inom akutambulans sen 25 år tillbaka och Daniel som narkossjuksköterska. Vid sidan om sjukvårdsyrket har de båda arbetat tillsammans med andra projekt – bland annat som välanlitade arborister i och omkring Björlanda och Torslanda.
– För några år sedan så fanns de flesta brännerierna i Norrland, Östergötland, Gotland och runt Stockholm. Här på västkusten fanns inte så många. Idag finns det lite fler och många av ställerna brygger både öl och bränner sprit.
Mitt i ladugårdens hjärta står destilleringsapparaten, från tyska Arnold Holstein, ”En riktig Rolls-Royce” berättar Peter. Den glänsande apparaten i koppar och rostfritt stål, är bränneriets givna centralpunkt. Det är i den som Peter och Daniel sätter den smak de själva valt ut till sin gin.
– Vi körde 19 provomgångar innan vi hittade den smak vi ville ha till vår första produkt som fick namnet Arkipelag premium original Gin.
– Min morfar var lite av ett original, som brände hemma, tjuvjagade och mycket mer, berättar Peter. När jag var liten fick vi barn springa runt och plocka örter åt honom. Då fanns ingen försäljning – såklart. Men det fanns en riktig bonnaheder i att göra bra brännvin till logefesterna. Och det, det gjorde verkligen morfar.
Peters morfar hade en bondgård utanför Kungälv när Peter var yngre. Och där fick han ofta följa med ut på jakt, redan från när han var liten. Trots bristande intresse för själva jakten så följde han ändå med. När han så fick nys om det lokala jaktlaget i Björlanda, så frågade han om han fick vara med som gäst.
– Det kanske knorrades lite, men de gick med på att jag fick vara med. Men så var det ju det där att jag inte var så intresserad av jakten egentligen. Så när jag kom ut på första jaktträffen så stod där en gubbe som var minst lika ointresserad av jakt som jag. Så det slutade med att vi stod där med var sin dosa snus, tjötade och hade bössan på ryggen och struntade i jakten.
– Ove bjöd hem mig hit och trots att han var trettio år äldre än mig så fick vi ett fantastiskt vänskapsband. Det var han som ägde Nolviks gården som vi nu har bränneriet i. Han ville verkligen att vi skulle öppna det här. Då var det såklart omöjligt, eftersom ladan var i totalt förfall. Men vi fick mycket gjort och trots att han inte längre finns hos oss så finns han med oss här i allt vi gör
Peter och Daniels gin, med smak av allt från enbär till angelikarot, koriander, ingefära, lavendel och mycket mer har en krokig bana bakom sig innan den hamnat där den är idag. Själva ser duon på deras första produkt som en hyllning till gammaldags svenska bränneritradioner, med färska och ekologiska råvaror i fokus. Nu ligger fokus på framtiden
– Vi hoppas kunna göra om denna lada till något mer än bränneri. Skapa event och happenings. Men vi har också byråkratiska hinder som stoppar oss från att erbjuda provsmakning. Kanske det blir annorlunda när gårdsförsäljning kommer igång. Vi har redan förfrågningar om 50-årskalas, bröllop och annat som kan hållas här. Men då känns det tråkigt att inte ens få erbjuda smakprov på våra produkter. Men vi hoppas det blir en förändring på det i framtiden, avslutar Daniel.