Ett tjugotal båtmotorer har de senaste veckorna återlämnats till Sverige efter att ha upptäckts i Rumänien och Polen. Värdet på motorerna är flertalet miljoner, men totalt sett är det bara en droppe i havet, menar polisen.
För många, både i Torslanda, Björlanda och Öckerö är båtlivet en stor del av livet. En av norra Europas största småbåtshamnar, med 2400 båtplatser sommartid och 1500 vinterupplagda båtar hittar man i Björlanda Kile. Öckerö Hamn rymmer 650 båtar sommartid, 450 vintertid och Torslanda lagun 390 sommarplatser och 600 vinterupplagda båtar.
Båtlivet för tyvärr också med sig negativa sidor – båtmotorstölder är en sådan. Även om de totala antalet stulna båtmotorer har minskat sedan 4-5 år tillbaka, så sker det fortfarande stölder av båtmotorer, runt om i Sverige, varje år. Under perioden 1 januari till 9 april 2025 har det anmälts 204 stulna båtmotorer i Sverige, enligt polisen.
Tiden kring påsk är en av de värsta tiderna, då det är mycket rörelse i hamnarna och en båtmotortjuv ibland kan röra sig helt fritt – mitt på ljusa dagen, enligt Thomas Andersson, Polisen Båtsamverkan väst.
– De platser som är mest utsatta är där personer kan arbeta ostört. Är hamnen tillräckligt stor så har inte alla koll på alla. Då kan det dyka upp folk mitt på dagen, i stort sett. I en mindre hamn kan folk ibland känna varandra bättre och ha ett hum om vilka som brukar röra sig där – då är det svårt att vara anonym. Det samma gäller nattetid – har man vanligtvis folk som rör sig i hamnen då, så är det svårt att stjäla. Det är också grunden för det som vi kallar båtsamverkan.
Mycket av det som stjäls hamnar i utlandet och är många gånger helt borträknat och otroligt svårt att få tillbaka, enligt Thomas. Under mars och april kom två leveranser av stulna båtmotorer som återlämnades till Sverige. Första gången ett lass från Rumänien och andra gången ett lass från Polen. Det rörde sig om motorer från olika märken på mellan 40 – 225 hästkrafter. Och motorerna kunde hittas, eftersom en av dem var märkta med GPS-tagg. Dessutom hade de återlämnade motorerna DNA-märkning, eller annat som tydligt gjorde att de gick att koppla till svenska ägare.
– Någon av motorerna här kommer från Stenungssund, bland annat. Men det hade lika väl kunnat vara motorer från Torslanda eller Öckerö med i den här lasten. Det är samma ligor som rör sig i detta område, berättar Thomas Andersson.
Polisen har även märkt av ökade stölder av plottrar och annan dyr elektronisk utrustning kopplat till fritidsbåtar.
– Se till att ha koll på vad du har för motornummer, skrovnummer och serienummer på plotter. Har man inte de uppgifterna så kan inte vi från polisen ge tillbaka dem om vi hittar något, så det är väldigt viktigt att man har koll på det, avslutar Thomas Andersson.
Så kan du förhindra stölder ur eller av din båt:
1. Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
2. Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
3. Spårsändare är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
4. Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
5. Stölder sker oftast när det är mörkt
– bra belysning är därför viktigt.
6. Försök att tänka som en tjuv
– hitta de svaga länkarna och förebygg där.
7. Undersök om kamerabevakning är möjligt.
8. Att starta en båtsamverkan är ett bra brottsförebyggande åtgärd.
Har du råkat ut för en stöld? Anmäl alltid brottet till polisen.
Källa: Polisen