Att installera solceller på båtar blir allt vanligare, och tekniken har utvecklats snabbt de senaste åren. Men vad ska man tänka på och vad har man att tjäna på att uppgradera båtens elsystem till att också inkludera solceller?
Hampus Bergman som till vardags arbetar som specialist på marin elektronik på Erlandssons Brygga menar att det finns några nyckelfaktorer som skapar bättre förutsättningar för solceller ombord nu jämfört med för några år sedan. Bättre priser, mer effektiva batterier och smidigare produkter som är enklare att förvara ombord gör det lättare för den som vill ge sig in i solcells-träsket.
– Det finns ju framför allt flera olika varianter på solceller idag. Allt från traditionella solceller med aluminiumrama, till platta paneler man kan ha fastinstallerade på däck till att man skaffar en vikbar modell som går att vika ihop och stuva undan när den inte behövs.
Den laminerade, vikbara solpanelen är det senaste tillskottet inom solcellsteknik för båtar. Och de riktar sig både till mindre båtar som vill ha en panel att ta fram under de dagar man är ute på sjön, och större båtar – som kan använda mobila solpaneler som ett komplement för extra laddning.
– Inte minst kan solceller förlänga naturhamnsupplevelsen. Vi möter otroligt många kunder som pratar om just solceller i det sammanhanget. Men också i hemmahamn – har man bristfällig tillgång till laddning är solceller ett bra komplement.
De flesta båtägare installerar solceller själva, menar Hampus Bergman. Men det går såklart alltid att ta hjälp av en installatör beroende på hur båtens elsystem ser ut – och den egna förmågan. Och vinsterna är många.
– Ser man till en relativt liten båt med ganska så normal utrustning ombord – säg en batterikapacitet på ungefär 100 Ah. Ska de ligga i naturhamn och då ha tillgång till kyl, stereo och lampor klarar de sig ett par nätter. Får man då på en solcell på 100W får man nästan alltid ut ytterligare en natt i naturhamnen.
Men den stora skillnaden med solceller, de kommer när man även uppgraderar batteribanken, menar Hampus Bergman. Och då handlar det om att installera litiumbatterier.
– Litium är otroligt bra och har väldigt tätt energiinnehåll. Och det laddar väldigt snabbt. Det gör att solcellen kan få batteribanken att räcka ännu längre, speciellt för
seglande båtar – som kanske inte använder motorn för uppladdning på samma sätt som motorbåtar.