OS-silvret i bordtennis får telefonerna att gå varma hos landets pingisklubbar. I Torslanda behövs fler ledare för alla som vill börja spela.
– Det kommer in nya medlemmar hela tiden, säger Johan Rohman, Torslanda IK.
Truls Möregårdh och hans lagkamrater Kristian Karlsson och Anton Källberg har fått fart på pingis-Sverige. Truls silvermedalj och lagsilvret är anmärkningsvärt på många sätt.
– Det var första gången sedan 2004 som inte båda finalisterna i OS var från Kina, berättar Jonny Stockman, tränare i Torslanda IK:s bordtennissektion.
Truls uppvisning har fått pingiskänslorna att svalla. Minnen från fornstora dar väcks till liv.
– Jag är uppvuxen med J-O Waldners och Mikael Appelgrens framgångar och det har så klart haft betydelse för mig, säger Johan Rohman, sportchef i sektionen och aktiv i klubben sedan 14 år.
Pingisen är ingen jättestor sport i antalet tävlande. Omkring 10 000 personer har tävlingslicens i Sverige, omkring 30 av dem finns i Torslanda IK, medlemsantalet i föreningarna totalt är 65 000. Men enligt Patrik Björs Strand, kommunikationsstrateg, Svenska bordtennisförbundet, beräknas 100-200 000 spela bordtennis i vardagen i olika former.
Potentialen är därför stor.
– Vi har just nu 97 medlemmar här i Torslanda och en kö på 30 personer som vill börja spela hos oss. Det kommer in nya hela tiden, fortsätter Johan Rohman som hört från andra klubbar att trycket är högt även där.
– Det är så häftigt att lilla Sverige kan mäta sig med Kina. Svenska laget visade hur man ska spela och det gör att många nu hör av sig och vill prova. Frågan är hur vi ska kunna hantera det stora intresset.
Torslanda IK är lyckligt lottade som har en egen träningshall. Dock är man lite begränsade genom att man får plats med max 5-7 bord.
Bristen på ledare är det största problemet. Det blir nu akut genom den Trulsfeber som tycks ha brutit ut även i Torslanda.
– Vi har lite växtvärk!
Klubben välkomnar därför fler engagerade föräldrar.
– Det räcker att man har en kärlek till sporten. Jag kom själv hit som glad förälder och började träna. Bara man har hållit i ett rack går det bra. Man kan gå lite utbildningar också, förklarar Johan Rohman.
Även om intresset för pingis är störst i åldrarna 11-13 år, är det en sport man kan utöva länge.
– Åldersspannet är unikt för bordtennis, säger Jonny Stockman.
Som exempel pekar han på att 10-åringar och 70-åringar kan spela jämna matcher. Den traditionella barn- och ungdomssporten har på senare år också vuxit inom det som Patrik Björs Strand kallar motionssegmentet:
– Förutom de unga har vi en puckel i åldrarna runt 40. Deras intresse kan mycket väl ha väckts under Sveriges förra framgångsperiod med J-O Waldner, som börja
de på 80-talet!
Truls Möregårdh har onekligen fått pingisklubbarna att se ljust på framtiden.
– Vi har enorma möjligheter just nu, tror Bordtennisförbundets kommunikationsstrateg.
/Sven Lundstedt