Förra året startades en dartklubb på Grötö. Med tanke på att klubben har fyra olika lador att spela i sätter vi en slant på att Grötö är världens dart-tätaste ö.
Pilspelet dart är väl något gemene man kopplar ihop med engelskt publiv – alltså en cigg i mungipan, en pint i ena näven och en pil i den andra. Vi, med lite fördomar, vill nog dessutom gärna förknippa sporten med lokaler så rökfyllda att ingen ser handen framför sig, långt mindre en darttavla, och med väl beskänkta dart:ister, vilka slänger pilar åt alla håll och kanter – typ väggar, golv och tak. Men nej, nej, nej… så kan det nog ha gått till i dartens glada ungdom men inte i tävlingssammanhang nuförtiden – röka och kröka får göras på andra ställen. Alkohol räknas nämligen som doping och får icke förekomma i den tävlandes kropp och lämpligtvis därför inte heller i ett glas dennes lediga hand. I den andra handen, å sin sida, ska en så hög procentsats som möjligt av den pansarbrytande metallen tungsten hållas.
Vi tar det där en gång till, så att alla förstår: Alltså 0 procent alkohol i ena kardan och jättemånga procent tungsten i den andra, är vad som gäller. Dart är nämligen en materialsport, där tungsten ger tyngd åt sporten!
När darten kom till Grötö
Trots att inte så värst mycket vatten har hunnit att rinna under broarna i Öckerö kommun sedan darten kom till Grötö i organiserad form har klubbens medlemsmatrikel raskt fyllts på.
– Nu är vi 36. Den yngste är 22 och den äldste är 83. Geografiskt är vi utspridda. Alltifrån Grötö, Hälsö, Malmö, Oslo, Piteå, Stockholm, Luleå och Trondheim, säger Martin Rimsberg, initiativtagare till klubben, såväl som dess ordförande.
Med en så utspridd medlemsstock skulle man lätt förledas att tro att denna sociala distansering ställer till problem i tävlingssammanhang men icke sa Nicke! Rätt utnyttjad kommer man långt med dagens teknik.
– Nu ska vi köra en onlinetävling, där vi är uppkopplade via nätet med kamera – en rolig aktivitet i coronatider och vi kör sådana tävlingar en gång i månaden, säger Martin.
Och på tal om tävlingar. Sommaren -19 arrangerades Grötö Dart Open, en stor turnering som lockad 40 startande. Jo, du läste rätt! Rent statistiskt sett innebär detta att halva öns befolkning slängde pil då.
Själva grejen med grejen
Vad är då grejen med dart? Ja, det undrar vän av ordning och även alla vi andra, som kanske inte är fullt lika ordningsamma? Vi lyfter över frågan till ordförande Rimsbergs bord.
– Kul spel, en social och mental sport, ingen lämnas utanför, passar alla, lätt att komma i gång…
Allt tog sin början under en resa till Wales 2014. Martin provade på och fann att sporten erbjöd honom något extra. Nu vill han sprida dartglädjen till andra.
– Gemene man vet nog inte hur stort detta är. År 2018 var vi i några kompisar som åkte till Dart-VM i London för att se på mästerskapet i sportlokalen Alexandra palace. Dit brukar 3500 människor komma om dagen under två veckor för att se på dart och kanske ta en eller max två öl.
Fullt så många kan klubben kanske inte räkna med att Grötös dartlador ska svälja.
– Men en av våra medlemmar, Jonas Lindqvist som också bor på Grötö, och jag träffas någon gång per vecka för att träna här på ön. Tanken är dessutom att vi ska ses när medlemmarna kommer hit på semester, kanske även åka runt till de andra, som inte bor här, och kasta lite pil. Bara coronan lägger sig så åker vi direkt och möter upp, säger Martin.
Hur det gick i turneringen? Martin förlorade en stenhård final mot norrmannen Alf.
– Inte nog med att de är bra på skidor – de är även bra på dart, säger Martin som lovar att komma tillbaka ännu starkare till nästa turnering, som äger rum en lördag i mars.
Fixar allt själva
Den som bor på landet blir inte curlad – där får man själv fixa underhållningen. Grötö Dartklubb är ett bra exempel på ordspråket ”Man har inte roligare än man gör sig själv.”
Eller som landsbygdsgruppen Euskefeurat så underfundigt sjunger: ”Det finns ett folk av en särskild sort…
Och våran slogan är jädrigt kort
DET KAN VI GÖRA SJÄLVA”
Normalt sett kör man något som heter 501. Vilket innebär att deltagarna kastar på högsta möjliga resultat för att räkna nedåt – du måste gå ut på 0 och alltid på en dubbel (längst ut på darttavlans nummer).
Upplägget ovan är ganska svårt.
– Vi är inte riktigt där än men snart hoppas vi, säger Martin.
Istället kör de på Grötö Dartklubb ofta något som heter cricket – det innebär att man stänger ex antal nummer.
Med att stänga innebär – 3 pilar på det numret och så är den stängd.
– Vi brukar köra att man kastar tre pilar på 20, tre på 19, tre på 18, tre på 17, tre på 16, tre på 15 och tre på bulls (gröna)/bulls eye (röda) sedan är man färdig och har gått ut. Den som först är klar har vunnit, säger Martin Rimsberg.