Rättskipare i världsklass

Han har dömt stora internationella matcher, både för klubblag i Champions League och för landslag i exempelvis OS i Tokyo. Nyligen fick Mirza Kurtagic från Torslanda förtroendet att döma inledningsmatchen i handbolls-VM mellan Polen och Frankrike, tillsammans med den evige parhästen och kollegan Mattias Wetterwik.

De känner varandra sedan ungdomsåren i Uddevalla: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik. Sedan förra året är Mirza och hans familj, frun Arijana och sonen Oscar, Torslandabor, och han har redan hunnit att bekanta sig med den lokala handbollsklubben Torslanda HK. 

– Jag har hållit i domarutbildningar för ett 30-tal ungdomar i Torslandahallen. Det känns väldigt bra att hålla i sådana föreningsdomarutbildningar medan man fortfarande är aktiv och mitt uppe i karriären, säger Mirza Kurtagic.

Startade döma som 16-åring

För trots att han är en domare som varit med länge och har massor av rutin har han ännu inga planer på att trappa ner. Även om det har sina utmaningar i livspusslet, med arbete vid sidan om men kanske ännu mer att få familjelivet att fungera, att vara elitdomare på internationell toppnivå.

Domarkarriären startade tidigt. Som ung spelade Mirza och Mattias handboll tillsammans i Uddevalla HK, som högst i division ett, landets då näst högsta serie. Som 16-åring började Mirza att utbilda sig till föreningsdomare och började döma. När han var strax över 20 år ställdes han inför valet att fortsätta spela handboll eller att gå över till att helt och hållet döma sporten han älskar.

– Jag och Mattias insåg väl att vi var mer lovande som domare än som spelare. Vi såg framför oss att vi skulle kunna döma på elitnivå i Sverige och även internationellt. Så högt trodde vi inte att vi skulle kunna nå som spelare, så det var det som avgjorde, säger han.

Ett strävsamt gammalt par

Utvecklingen skedde sedan i rask takt: 2005 blev de förbundsdomare, 2008 elitdomare, 2011 EHF-domare (European Handball Federation) och 2014 IHF-domare (International Handball Federation). 

På meritlistan finns bland mycket annat dömda matcher i Elitserien, Champions League, VM, EM och OS.

Duon Kurtagic och Wetterwik har även utsetts till årets domare vid ett flertal tillfällen.

Mirza Kurtagic beskriver sin relation till Mattias Wetterwik lite som ett äktenskap, ett gammalt par som känner varandra innan och utan. De har rest otaliga mil tillsammans, delat hotellrum, ätit tillsammans. Två olika sammansvetsade individer i symbios. Utanför planen och på den.

– Vi kompletterar varandra. Mattias är lärare och har utbildning som pedagog. Är det stökigt på bänken då får han gå dit. Han är mer resonabel. Jag är mer snabb på beslut, säger Mirza Kurtagic med ett skratt.

Det låter lite som att ni har en ”good cop–bad cop”-upplägg som i en amerikansk polis-tvserie?

Lite så är det. Jag är väl lite bad cop i den här sammansättningen. Det behövs båda delarna.

Hur förbereder man sig inför en riktigt viktig match?

Förberedelserna ser egentligen likadana ut oavsett om vi dömer i SHE Svenska handbollselit-serien, HBL tyska bundesliga, eller VM eller OS. Vi har våra rutiner som vi känner oss trygga i. Vi kommer till arenan vid samma tid inför match. Vi värmer upp på samma vis. Sedan handlar det förstås om att vara påläst, veta om förutsättningarna – det kan handla om att målskillnad kan avgöra eller en tidigare historik mellan lagen som gör att det kan smälla på rejält från början.

Bedömningar och kommunikation

Efter en match brukar Mirza åka hem eller till hotellet och direkt se om matchen. För honom är det viktigt att kolla vilka domslut som blev rätt och vad han och Mattias hade kunnat göra bättre. 

– Jag brukar tanka hem matchen och sedan klippa ihop 25-30 sekvenser som jag skickar till Mattias. Om matchen gick dåligt för oss så går vi alltid igenom det noga.

Mirza poängterar att utmaningarna med att vara en bra domare inte bara handlar om att blixtsnabbt ta korrekta beslut. Det handlar också om att vara tydlig i sin kommunikation, inte bara gentemot spelarna, utan även inför publiken. Alla måste förstå domsluten.

– Kroppsspråket är viktigt. Det måste synas vilket beslut jag tagit även för den som sitter längst upp på bakersta raden i Scandinavium. 

Som utomstående kan man lätt fråga sig vad det är som får en person att vilja – och våga – fatta beslut framför adrenalinstinna spelare, uppeldade ledare och en ”enögd” hemmapublik?

– Som domare måste du gilla att ta beslut och befinna dig i händelsernas centrum. Man får se till att vara trygg i sina beslut, säger Mirza Kurtagic.

Vilka är de största svårigheterna?

Tänker man speltekniskt är det att vara på rätt plats, att stå i rätt vinkel så att man ser situationerna. Handbollen går fort och även ett icke-beslut är ett beslut.

Mirza Kurtagic upplever att det finns en stor förståelse inom sporten för domarnas svåra uppdrag. Han beskriver handbollen som en ärlig fairplay-sport. Och han ger spelarna beröm för att förstärkningar, eller filmningar, ofta hålls till ett minimum.

Nöjd med premiären i VM

För bara några veckor sedan dömde Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik i handbolls-VM. Där fick de bland annat äran att döma inledningsmatchen mellan Polen och Frankrike i Katowice. 

– Det var förstås en stor ära att få förtroendet och bli tilldelad premiärmatchen i ett så stort mästerskap. Man vill ju gärna få en god start på turneringen, för alla domare och för sporten i stort. Det var en bra och kul match och det var en väldigt god känsla efteråt. Vi var nöjda med vår insats, säger Mirza.

Som elitdomare går det att döma upp till man är 50 år gammal, så både Mirza och Mattias har flera år kvar – om de vill. De har förstås redan samlat på sig minnen så att det räcker och blir över.

– Det man minns tydligast efteråt, och det man får försöka njuta mest av medan man är aktiv, är när man går in i arenan inför matchstart och hör publiken och nationalsångerna. När väl matchen blåses i gång så är det som om man går in i sin egen lilla bubbla, avslutar Mirza Kurtagic. 

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…