Fotboll

Nyzeeländsk Torslandaanda firar triumfer

Den gamla sloganen ”Vilken härlig anda – Torslanda” är mer sann än på länge. I Torslanda IK svetsas spelare samman i en gemensam lokalförankrad kultur, oavsett om de tillhör herr-, dam- eller juniorsektionerna. Den resultatmässiga pricken över i kom när herrarna tog klivet upp i Ettan Södra för några veckor sedan.

Torslanda IK mår bra just nu. En positiv känsla tycks genomsyra hela klubben. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att herrarnas A-lag sedan några veckor tillbaka är seriesegrare och klara för uppflyttning till Ettan Södra, landets tredjedivision.

Men. Det är inte hela anledningen. Dan Keat, klubbens sportchef återkommer gång på gång under vårt samtal om betydelsen av både dam- och herrlagen, seniorer likväl som juniorer. Om hur hela Torslanda IK ska vara ett lokalt projekt, där klubbens juniorer på både dam- och herrsidan ska utvecklas till morgondagens seniorer.

Lägg därtill det unika och välfungerande upplägget där Declan Edge är ansvarig både för herrarnas och damernas A-lag, samt involverad i ungdomarnas extraträning.

Nyckeln: Det ska vara roligt att spela fotboll i Torslanda IK och det ska falla sig naturligt att som ung junior kunna kliva upp i seniorverksamheten, om man vill, utan att vara rädd eller orolig.

Enträget arbete gav resultat

Åter till herrarnas A-lag. Lördagen den 21 oktober besegrade Torslanda IK Nordvärmland med 4-1 på hemmaplan. Vinsten innebar att klubben stod som slutsegrare i Division 2 Norra Götaland och därmed var klara för uppflyttning till Ettan Södra.

– Det finns ingen overnight success i fotboll. Det här var resultatet av flera års arbete där klubben gått från att ha avlönade invärvade spelare till att ha en trupp bestående av 70 procent egna produkter, några spelare från närområdet och fyra nyzeeländare, säger Dan Keat, med ett förflutet som elitspelare ibland annat Falkenbergs FF och GAIS.

Just den nyzeeländska prägeln var omdiskuterad när Torslanda IK slöt ett samarbetsavtal med Olé Football Academy 2019.

Farhågor fanns om att akademin från den avlägsna önationen skulle ”äta upp” Torslanda IK och att klubben bara skulle användas som en språngbräda för nyzeeländare som ville ut i Europa, bland annat.

Just nu tycks de flesta överens om att samarbetet har fallit väl ut. Herrarnas A-lag är tillbaka på den högsta nivå som klubben tidigare har varit på och även damerna och juniorfotbollen blomstrar i klubben.

Akademins filosofi är välintegrerad i klubben och skiljer sig markant från hur nästan alla andra fotbollsklubbar arbetar. Det är andningsövningar i stället för uppvärmning och liknelser om hur att göra mål ska vara som att försöka sova – man ska inte försöka för mycket. Något som bidragit det den starka sammanhållningen inte minst i herrarnas A-lag. Vilket i sin tur gett de fina resultaten.

– Stämningen i truppen är den största anledningen till att vi gjort det så bra. Spelarna har spelat tillsammans länge och de lär sig kulturen innan de kommer upp på seniornivå. Vi fokuserar mycket på den sociala biten. Det är en öppen och trevlig grupp killar, säger Dan Keat.

Inga stora förändringar

Inför återkomsten i landets tredjedivision nästa säsong finns inga stora planer på förändringar, till exempel i form av namnstarka nyförvärv. Målsättningen är att behålla så stor del av truppen som möjligt.

– Det är bara att köra på. Vi ska inte ändra på hur vi spelar eller något annat stort. Ett par nya spelare kan komma in, men huvudsaken är balansen i truppen. Vi är taggade på att den unga U-19-truppen ska kunna växa in i a-laget. Vi får inte sätta stopp för deras utveckling.

En av de lokala killarna i Torslanda IK är Fabian Påhlman som kom från IK Zenith som 16-åring och varit med på hela framgångsresan som klubben har gjort.

– Just nu är det är helt sjuk känsla. Det är bara positiva vibes. Klubben pressar inte oss spelare, vår största styrka är vår lagkänsla. Förr om åren kunde det vara press på resultat men så är det inte längre, säger han.

Dan Keat beskriver sitt första intryck av Fabian Påhlman som en typisk högerkantspelare med mycket god fysik, men att 24-åringen tagit stora kliv sedan dess.

– Fabbe har utvecklats enormt över åren. Framför allt har hans spelförståelse vuxit. Han har varit en av seriens bästa spelare i två år i rad. Sedan kan han likt många av våra andra spelare spela på flera olika positioner. Vi använder honom mycket som högerback, men han har även spelat mittback och varit lysande. Han kommer definitivt klara av att spela i Division Ett, säger Dan Keat.

Fabian Påhlman håller med om Dans omdöme om honom men tillägger:

– Jag gillar ju att vara högerytter! Jag vill göra mål. Nej, men, vi har en ung trupp och inte så många defensiva spelare. Huvudsaken är att vi fortsätter utvecklas som lag, säger han.

”Bättre än allt annat”

Efter den succéartade säsongen i Division 2 är det fullt naturligt att klubbar högre upp i seriehierarkin har fått upp ögonen för flera av TIK:s talangfulla spelare. Fabian Påhlman är inget undantag. Som det känns nu, med sammanhållningen och all positiv energi i klubben, och även om spelarna i praktiskt taget oavlönade tror Fabian Påhlman att man kan behålla den största delen av truppen. Det gäller även han själv. Men oskrivet är väl bäst i sammanhanget.

– Den känslan vi har nu är bättre än allt annat. Vi har gjort något riktigt mäktigt och trivs så bra tillsammans.

När Fabian tillåts drömma fritt kommer svaret blixtsnabbt:

– Drömmen är att ta upp Torslanda IK i Superettan.

För Dan Keat pågår ett stort arbete för att förbereda klubben för spel i Ettan Södra nästa säsong, men även att hålla ihop alla andra trådar. Bland annat måste gräsplanen och huvudarenan förberedas så att hemmamatcherna kan tv-sändas. Att spela hemma på Torslandavallen och inte någon annanstans är klubbens absoluta mål.

I Ettan Södra kan klubben komma att ställas mot anrika Örgryte IS om den rödblå klubben ramlar ur Superettan, antingen direkt eller via kval.

– Det blir ett riktigt roligt äventyr vad som än händer. Det är klart att vi vill spela så stora matcher som möjligt. Men jag har ganska mycket känslor för min gamla klubb Falkenberg, så jag hoppas att vi slipper möta dem, säger Dan Keat.

Din andra gamla klubb, GAIS, går de upp i Allsvenskan i år?

– Ja, det tror jag. Det var ganska mycket kaos när jag var där, men nu verkar de ha gjort saker riktigt bra de senaste åren.

(Dan Keat fick rätt i sin gissning om GAIS. De grönsvarta gick upp i Allsvenskan efter seger på bortaplan mot Jönköping Södra i söndags, efter den här intervjun var genomförd. Vad gäller Falkenberg får de rikta in sig på uppflyttningskval för att eventuellt nå Superettan och därmed undvika det röda Torslandalaget.)

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Så ser framtiden ut för Torslandas två centrala F-6-skolor

Noleredsskolan står, som Torslanda-Öckerötidningen skrev om i förra veckan, inför…

Utegym ska bli klart i vår

I mars i år skrev Torslanda-Öckerötidningen att stadsmiljöförvaltningen och idrotts-…

Tufft finalspel i Skol-DM i futsal

Det var tufft motstånd vid måndagens finalspel i futsal DM.…

Senaste nytt

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…

Fler besök men mindre mängd återvinns

När pandemin slog till var det många som antingen blev…

Nedsatt kapacitet skapar påfrestning för boende på Nordöarna

Emma Rydberg har bott på Rörö i 12 år och…

Så ser framtiden ut för Torslandas två centrala F-6-skolor

Noleredsskolan står, som Torslanda-Öckerötidningen skrev om i förra veckan, inför…

Bedrägeriernas svarta månad

I mitten av november hade det redan anmälts 20 000 annonsbedrägerier…

”Skärmlös” men inte fantasilös

Nu vill regeringen göra förskolan ”skärmlös”. Ett förslag som uppskattas…

Utegym ska bli klart i vår

I mars i år skrev Torslanda-Öckerötidningen att stadsmiljöförvaltningen och idrotts-…

Alla fossilfria energislag behövs

I en insändare i Torslanda-Öckerötidningen framför företrädare för Vänsterpartiet Öckerö…

Tufft finalspel i Skol-DM i futsal

Det var tufft motstånd vid måndagens finalspel i futsal DM.…

Spelleverantörer: deras roll och fördelar för onlinekasinon

Provident är ett företag som specialiserar sig på att utveckla…

Bra men med utrymme för förbättring

I veckan presenterade Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare i Svenskt Näringsliv,…

400 bostäder på Björkö

Den fördjupade översiktsplanen utgör det fundament som kommunen använder vägledande…

Buröfärjan blir försenad

Beskedet att kommunen skulle hyra in båten Windros som ersättningsfärja…

Noleredsskolan på tur för ombyggnation

Enligt en tidigare kommunicerad tidplan  [Torslanda-Öckerötidningen 20211009] ska Nya Torslandaskolan…

Övningen som blev på liv och död

– Klart jag tänker på det som hände och pratar…

Filosofisk deckare i bohusmiljö

Torslanda-Öckerötidningens mångårige medarbetare Conny Åquist är inte bara en institution…

Nu ökar Covid-19 igen

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten uppmanar myndigheten framförallt de som…

Allsvenskan nästa för Björlandaexpressen

Det är en trött och lite förkyld Axel Henriksson som…

Moa värnar om de bönder som finns kvar

Moa har alltid hållit sig inom livsmedelsbranschen. – Jag gick…

Två helt olika historiska händelser

Den 18 november är det 20 år sedan den fatala…

Gun Lund prisas för sin dans

Vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges höstmöte fick Gun…

Nostalgi är Björns melodi

För många av dem som var med på 50-talet framstår…

”Det är ett fantastiskt roligt jobb”

Nu i höst spelas musikalen Wicked på Operan. Och det…