Torslandaborna Emir Halalkic och Elin Hartelius från IF Kville har fått glädjebeskedet att de är uttagna till EM i 24-timmars, som går i Verona i Italien den 17–18 september i år.
Ultradistanslöpning har fått en explosionsartad tillväxt de senaste åren i Sverige. Är man bland de bästa i landet innebär det att springa Göteborgsvarvet drygt elva gånger eller att springa från Kvilletorget till Malmö. Att endast sitta ner två minuter på ett helt dygn är ett annat sätt att beskriva vad det innebär att springa 24-timmars.
Emir, 39 år och Elin, 40 år har ett personbästa på 243,733 respektive 219 km, vilket är över kvalgränserna 235 km för män och 215 km för kvinnor.
– Det känns otroligt roligt och ärofyllt att få representera Sverige i landslaget. Först var det bara en avlägsen dröm, men när jag sprang sista loppet i april i år hade jag ett tydligt mål att försöka ta mig över kvalgränsen, säger Elin.
– Jag har i flera år haft siktet inställt på landslaget. I år har jag tagit ytterligare ett steg i min satsning och det känns väldigt bra att det har givit utdelning.
Mot EM
Nu är siktet helt inställt mot EM i Verona. De förbereder sig genom att planera om sin träning helt till förutsättningarna i Italien. Det är en rejäl konkurrens på EM, bland annat startar regerande världsrekordinnehavaren i herrklassen, så uppslutningen på startlinjen kommer vara hög
– Historiskt är det varmt i Verona i september så jag kommer att försöka få till lite extra pass i värme när möjlighet finns, detta för att förbereda kroppen så mycket som möjligt på en miljö som liknar loppets. Syftet är att vänja kroppen vid ansträngningen i kombination med värmen, säger Emir.
– Sedan kommer jag att förbereda mig mest genom att släppa på träningen när EM närmar sig och kanske enbart jogga ett lättare pass under veckan innan. Vad gäller kost kommer jag att försöka äta lättsmält mat de sista 24–36 timmarna innan loppet.
Elin springer just nu cirka tio mil i veckan och kommer att öka volymen lite till, men försiktigt så att hon inte drar på sig skador.
– Jag har också tagit hjälp av en idrottspsykolog för att förbereda mig så bra jag kan mentalt, säger Elin.
Mental utmaning
De båda ultralöparna beskriver den mentala biten som en stor
utmaning med 24-timmars.
– Den mentala biten kan jag skriva en bok om, säger Elin och skrattar. Jag försöker att vara så mycket ”här och nu” jag kan, snarare än att fokusera på resultat- och prestationsmål.
Emir berättar att mentalt så kan det pendla kraftigt under ett lopp, från att man känner sig stark och oövervinnerlig till att alla krafter är slut en kvart senare. När det händer är det viktigt att få i sig snabb energi i form av energigels för att få upp energinivåerna igen.
För er som undrar hur man börjar med ultradistanslöpning säger Emir och Elin så här:
–Våga testa! Många tror att man måste springa hela tiden, men det måste man inte. Flera av de framstående löparna kombinerar löpning med gång, antingen som en strategi redan från start, eller så läggs det in som ett sätt att hantera dippar under loppet.
– Jag sprang först ett kortare ultralopp på 45 km och sedan Ultravasan på 90 km samma år. Att komma i mål i Mora var en helt magisk upplevelse. Jag var så otroligt trött, stolt och lycklig på samma gång. Innan loppet hade jag ingen aning om jag skulle klara av det. Att spränga gränser för vad man tror är möjligt är verkligen häftigt. Jag tror att många lockas av att utmana sig själva och att få en kontrast till det superbekväma liv som många av oss lever idag, säger Elin.
/Jakob Lindbom och Conny Åquist
Ultralöpning Som tävlingsidrott uppstod ultralöpningen i slutet av 1870-talet. Sporten kallades då pedestrianism eftersom det var tänkt att deltagarna skulle gå mesta tiden. Ultralöpning kan delas in i två kategorier, längdlopp och tidslopp. Vanliga distanser för längdlopp är 100 kilometer och 100 miles (160,9 kilometer). Tidsloppen genomförs på flervarvsbanor ofta med en längd från 200 meter upp till 2000 meter. Vanliga tidsperioder för tidslopp är 6 timmar, 12 timmar, 24 timmar, 48 timmar och 6 dygn. Personen som springer längst på den utsatta tiden vinner.