Torslanda IK vill att fler flickor blir fysiskt aktiva, särskilt då klubben själv har färre tjejer än killar som aktiva. Därför har man sjösatt Projekt 50/50. Ett projekt för flickfotbollens förstärkning som leds av Cornelia Jarving, 25.
Cornelia Jarving inledde den 18 februari en 25-procentig projekttjänst som sträcker sig över 2025, och som syftar till att få fler unga flickor till Torslanda IK. Tanken är att hon ska utveckla flickfotbollen och stärka det kvinnliga ledarskapet i klubben, och att få en mer jämställd klubb.
– Jag har tagit en första kontakt med några av skolorna i Torslanda. Tanken är att bedriva fotbollspass för tjejerna efter skoltid på skolorna. Jag har bland annat varit i kontakt med Torslandaskolan, Noleredsskolan och Skutehagen. Idén har tagits emot positivt, säger Cornelia Jarving.
Projektet riktar sig främst mot låg- och mellanstadieskolor och tanken är att skoltjejerna ska kunna träna fotboll under tiden de är på fritids. Cornelia kommer hålla i passen, men hoppas att även kunna få med sig några av tjejerna i Torslanda IK:s damlag. Huruvida pojkar kommer att få delta, eller om passen ska vara exklusiva för skoltjejerna, är under diskussion, men projektet går enligt Cornelia Jarving ut specifikt på att få tjejer att röra på sig och förhoppningsvis få dem till Torslanda IK.
– Jag hoppas att tröskeln för att börja idrotta, och i detta fall spela fotboll, blir lägre för flickor och på så vis kommer vi kunna locka fler att börja.
Varför är det viktigt med ett jämställt Torslanda IK?
– Det viktiga är att vi har aktiva barn och vi ser inom klubben att det är färre flickor som är med och är aktiva. Vi vill främja välmående bland unga. Men sedan är förstås jämställdhet viktigt både i klubben och i samhället i stort. Att arbeta med jämställdhetsfrågor är en självklarhet, min förhoppning är att kunna se resultat och även långsiktigt fortsätta arbeta med dessa frågor i klubben.
25-åriga Cornelia Jarving spelar själv fotboll i Örgryte IS i Division Ett Södra som målvakt. Som ung spelade hon även innebandy och bordtennis. Hon har även en akademisk bakgrund med en kandidatexamen i psykologi med inriktning på idrott och motion, men har även studerat kurser i ledarskap och samtalsmetodik. Hon är uppvuxen i Halmstad, med moderklubben Trönninge IF, men bor sedan några år tillbaka i Göteborg.
Vilka intryck har du fått av Torslanda IK så här långt?
– Ett väldigt härligt intryck! Det är en familjär klubb, det är mitt första intryck.
Finns det några likheter med Trönninge?
– Ja, Torslanda är ett område utanför stan som präglas av mycket idrott.