Fightas för första gången

Med Senior Sport School vill Öckerö kommun ge möjlighet för de över 60 år att prova på nya saker, lära sig nytt och träffa nya vänner. En tisdag i mars fick gruppen prova på Taekwondo – och öva på att både sparka och slåss. 

”Kampsport är för alla”, säger Gunnar Samuelsson framför ett 20-tal 60-plussare som samlats i träningslokalen på Hönö. Samtliga deltagare är deltagare i Senior Sport School anordnat av Öckerö kommun och på schemat idag står Taekwondo. En av 24 träffar under vårterminen. Tisdagar betyder sport och precis som förra veckan står Gunnar för instruktionerna. Då var det fallteknik och självförsvar. Idag är det sparkar och slag, men först introduktion.

 ”Visste ni att det går att träna upp balansen under hela livet?” Säger Gunnar till gruppen. Sen berättar han om olika tekniker för att träna och uppmanar alla att stå på ett ben när de borstar tänderna. ”Är det för svårt? Testa att göra det medan ni blundar”.

 ”Kom ihåg att ni inte är här idag för att sparka folk i huvudet. Ni är bara här för att mjuka upp lederna. Och det är Taekwondo perfekt för”.

När det är dags att börja övningarna tar Sammi Kaidi över tränarrollen och delar ut instruktioner som får alla i rummet att röra sig på entusiastiskt och synkroniserat. Till vardags är Sammi tränare på Kaidi Taekwondo. Men att träna de över 60 är inte helt ovanligt för honom.

– Vår familj har en klubb som fokuserat mycket på familjeträning. Vuxna som kan träna tillsammans med sina barn. Så jag har en hel del föräldrar, eller mor- och farföräldrar som är med på träningarna, berättar Sammi.

– Det var så jag började, berättar Gunnar. Min dotter satte igång med Taekwondo och så var det jag och en annan pappa i gruppen som tänkte att vi också skulle hålla på. Nu har jag svart bälte.

Sammi, som förrutom att vara tränare dessutom är ordförande för Svenska Taekwando- förbundet, hoppas kunna locka in fler i sporten. Kanske lyckas han få några på kroken idag.

– Självklart hoppas jag kunna locka några av de som är här idag in i klubben eller sporten. Åtminstånde att de lär sig några övningar som får dem att vilja fortsätta med Taekwondon för det är jättekul att få vara här och träna alla idag.

Senior Sport School är ett initiativ från Öckerö kommun som går igen för tredje gången. Bakgrunden handlar om att inspirera fler 60+are till en mer aktiv fritid. Men också att bevara eller skapa nya hälsosamma rutiner, bygga upp socialt nätverk, berättar Lina Johansson, dietist och en del av folkhälsoteamet i Öckerö kommun.

– Vi samarbetar med lokala föreningar så det har varit både skytte, gåfotboll, seniorträning på gym, tennis, padel och mattcurling. På tisdagar sport, och sedan på torsdagar mer fokus på teori och gruppdiskussioner. Förra veckan var det matlagning till exempel, berättar Lina.

– En sak som jag roligt är att det är blandade kön. Många gånger blir det så att människor delar upp sig i grupper och där kön är enda nämnaren. Men här blir det mer att alla vill samma sak. Alla är här för att de vill prova på något nytt. Och förhoppningen från vår sida är såklart att någon hittar någon aktivitet som de fastnar för och fortsätter utöva. Och gärna i sällskap av nya bekantskaper.

Efter sparkar och slag ber Sammi deltagarna stanna upp och lyssna. Nu är det dags att sätta ihop hela paketet och börja sparra. Genom att låta deltagarna hålla upp ett mjukt slagrack, i form av en paddel, får de två och två öva på att fritt välja mellan sparkar och slag. Ljudet från paddeln smattrar i lokalen. Vänster spark! Höger uppercut! Rallarsving! Höger spark – fast inifrån. Bang – bang – smack, låter det när Lena Gansmoe sparkar till paddeln.

– Jag känner helt ärligt att jag är lite stel. Och i morgon lär jag har träningsvärk. Men oj vad roligt det är! Faktum är att alla saker vi fått testa har varit jätteintressant. Samtidigt så har nog det bästa varit att få träffa alla i gruppen. Det finns så otroligt många goa människor här. Både gamla vänner, men också nya bekantskaper.

Vad skulle du säga har varit roligast av allt ni testat på hittills? Är det taekwondon?

– Hmm, ja du. Jag tycker nog att tennisen var roligast!

Även Björn Bergman får sparka och slå på en paddel som hålls upp åt i olika positioner. För honom har Taekwondopasset gett inblick i en värld han aldrig varit en del av innan.

– Jag har sportat en hel del i mitt liv. Mycket lagsport, fotboll, basket och sådant. Lite friidrott och liknande också. Men senaste åren har det mest varit löpning. Det här däremot. Det är ju något helt annat. Det handlar om nya grejer man aldrig prövat på innan. Att få slåss och sparka, om än kontrollerat. Det har varit spännande! Får se om det är kunskaper som skulle behövas någon gång…

Tror du att du kommer köra ett pass taekwondo igen? 

– Kanske. Jag kan nog tänka mig att pröva detta igen faktiskt. Det har faktiskt varit väldigt lärorikt, eftersom jag aldrig gjort något liknande innan. Väldigt kul!

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

En salig skara av Björköbor

För nästan två år sedan frågade journalisten och fotografen Conny…

Fler inbrott under oktober och november

Enligt utsagor på Facebook-sidan Anslagstavla Öckerö kommun har ett antal…

Du är inte ensam om att vara ensam

Man kan exempelvis drabbas av sjukdom som begränsar en eller…

Milstolpe passerad för Centrumplatsens nya fastighet

Källö-Knipplas handelsförening arbetar med planeringen för att uppföra en ny…

Senaste nytt

En salig skara av Björköbor

För nästan två år sedan frågade journalisten och fotografen Conny…

En hjärtefråga

Jag bor i en liten ort uppefter kusten. Där är…

Julhjärtan i krantoppen

I mörka och kalla adventstider behövs saker som lyser upp…

Bulyckehäst plockade hem prestigefyllt pris

På Svenska ridsportsförbundets Ryttargalan 2023 delades i slutet av november…

”Det känns rätt att hänga tavlorna här”

Verena Adamsson var en av många utställare som var med…

Det krävs en miljöprövning av den havsbaserade vindkraften, för ett bra beslut

I ett svar på en tidigare införd insändare av Vänsterpartiet…

Fler inbrott under oktober och november

Enligt utsagor på Facebook-sidan Anslagstavla Öckerö kommun har ett antal…

Tänk till när det är tänt

Vi vet alla att levande ljus ska släckas när vi…

Det våras för jazzlegendaren

86 år fyllda håller kärleken till musiken Gilbert Holmström på…

Önskelista till tomten en tradition

Fredagen den 1 december sätts tomtelådan på plats i Tomteland…

Du är inte ensam om att vara ensam

Man kan exempelvis drabbas av sjukdom som begränsar en eller…

Eftersökshunden Rolex älskar att jobba

Lars Sellbrant är en eftersöksjägare som är förankrad i lokalt…

Milstolpe passerad för Centrumplatsens nya fastighet

Källö-Knipplas handelsförening arbetar med planeringen för att uppföra en ny…

Hisingsleden öppnar

Den 6 december öppnar den nya bron vid Björlandamotet, vilket…

Ny förskola tar emot barnen i januari

Våren 2019 revs den gamla uttjänta förskolan vid Torslanda Torg…

Fokus på folklig förankring när medborgarförslag blir ö-förslag

Förra hösten beslutade kommunstyrelsen att göra en översyn av hanteringen…

Miljöpartiet värnar om den orörda naturen på Öckerööarna och klimatsmart planering

Sedan en tid tillbaka har det funnits en detaljplan för…

Gubbhyssens tid är snart här

Nästa år fyller jag jämnt. Jag har ingen ålderskris att…

Dörrarna öppna till ny optiker i Amhult

När Sara Olsson tog över som ägare för Specsavers butik…

Fortsatta IT-störningar för Svenska kyrkan

I mitten av vecka 48 hade de IT-störningar som drabbade…

De ska springa i 24 timmar

Emir Halakic, Elin Hartelius och Louise Kjellson, IF Kville, är…

Populär filmklubb

– Filmstudioupplägget är något jag alltid har gillat. Det vill…

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…