Fightas för första gången

Med Senior Sport School vill Öckerö kommun ge möjlighet för de över 60 år att prova på nya saker, lära sig nytt och träffa nya vänner. En tisdag i mars fick gruppen prova på Taekwondo – och öva på att både sparka och slåss. 

”Kampsport är för alla”, säger Gunnar Samuelsson framför ett 20-tal 60-plussare som samlats i träningslokalen på Hönö. Samtliga deltagare är deltagare i Senior Sport School anordnat av Öckerö kommun och på schemat idag står Taekwondo. En av 24 träffar under vårterminen. Tisdagar betyder sport och precis som förra veckan står Gunnar för instruktionerna. Då var det fallteknik och självförsvar. Idag är det sparkar och slag, men först introduktion.

 ”Visste ni att det går att träna upp balansen under hela livet?” Säger Gunnar till gruppen. Sen berättar han om olika tekniker för att träna och uppmanar alla att stå på ett ben när de borstar tänderna. ”Är det för svårt? Testa att göra det medan ni blundar”.

 ”Kom ihåg att ni inte är här idag för att sparka folk i huvudet. Ni är bara här för att mjuka upp lederna. Och det är Taekwondo perfekt för”.

När det är dags att börja övningarna tar Sammi Kaidi över tränarrollen och delar ut instruktioner som får alla i rummet att röra sig på entusiastiskt och synkroniserat. Till vardags är Sammi tränare på Kaidi Taekwondo. Men att träna de över 60 är inte helt ovanligt för honom.

– Vår familj har en klubb som fokuserat mycket på familjeträning. Vuxna som kan träna tillsammans med sina barn. Så jag har en hel del föräldrar, eller mor- och farföräldrar som är med på träningarna, berättar Sammi.

– Det var så jag började, berättar Gunnar. Min dotter satte igång med Taekwondo och så var det jag och en annan pappa i gruppen som tänkte att vi också skulle hålla på. Nu har jag svart bälte.

Sammi, som förrutom att vara tränare dessutom är ordförande för Svenska Taekwando- förbundet, hoppas kunna locka in fler i sporten. Kanske lyckas han få några på kroken idag.

– Självklart hoppas jag kunna locka några av de som är här idag in i klubben eller sporten. Åtminstånde att de lär sig några övningar som får dem att vilja fortsätta med Taekwondon för det är jättekul att få vara här och träna alla idag.

Senior Sport School är ett initiativ från Öckerö kommun som går igen för tredje gången. Bakgrunden handlar om att inspirera fler 60+are till en mer aktiv fritid. Men också att bevara eller skapa nya hälsosamma rutiner, bygga upp socialt nätverk, berättar Lina Johansson, dietist och en del av folkhälsoteamet i Öckerö kommun.

– Vi samarbetar med lokala föreningar så det har varit både skytte, gåfotboll, seniorträning på gym, tennis, padel och mattcurling. På tisdagar sport, och sedan på torsdagar mer fokus på teori och gruppdiskussioner. Förra veckan var det matlagning till exempel, berättar Lina.

– En sak som jag roligt är att det är blandade kön. Många gånger blir det så att människor delar upp sig i grupper och där kön är enda nämnaren. Men här blir det mer att alla vill samma sak. Alla är här för att de vill prova på något nytt. Och förhoppningen från vår sida är såklart att någon hittar någon aktivitet som de fastnar för och fortsätter utöva. Och gärna i sällskap av nya bekantskaper.

Efter sparkar och slag ber Sammi deltagarna stanna upp och lyssna. Nu är det dags att sätta ihop hela paketet och börja sparra. Genom att låta deltagarna hålla upp ett mjukt slagrack, i form av en paddel, får de två och två öva på att fritt välja mellan sparkar och slag. Ljudet från paddeln smattrar i lokalen. Vänster spark! Höger uppercut! Rallarsving! Höger spark – fast inifrån. Bang – bang – smack, låter det när Lena Gansmoe sparkar till paddeln.

– Jag känner helt ärligt att jag är lite stel. Och i morgon lär jag har träningsvärk. Men oj vad roligt det är! Faktum är att alla saker vi fått testa har varit jätteintressant. Samtidigt så har nog det bästa varit att få träffa alla i gruppen. Det finns så otroligt många goa människor här. Både gamla vänner, men också nya bekantskaper.

Vad skulle du säga har varit roligast av allt ni testat på hittills? Är det taekwondon?

– Hmm, ja du. Jag tycker nog att tennisen var roligast!

Även Björn Bergman får sparka och slå på en paddel som hålls upp åt i olika positioner. För honom har Taekwondopasset gett inblick i en värld han aldrig varit en del av innan.

– Jag har sportat en hel del i mitt liv. Mycket lagsport, fotboll, basket och sådant. Lite friidrott och liknande också. Men senaste åren har det mest varit löpning. Det här däremot. Det är ju något helt annat. Det handlar om nya grejer man aldrig prövat på innan. Att få slåss och sparka, om än kontrollerat. Det har varit spännande! Får se om det är kunskaper som skulle behövas någon gång…

Tror du att du kommer köra ett pass taekwondo igen? 

– Kanske. Jag kan nog tänka mig att pröva detta igen faktiskt. Det har faktiskt varit väldigt lärorikt, eftersom jag aldrig gjort något liknande innan. Väldigt kul!

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…