Erik Bengtsson från Torslanda i full speedskating-action. Han föredrar de längre distanserna då uthållighet är en av hans största styrkor. Foto: Urban Kärmander
Erik Bengtsson från Torslanda i full speedskating-action. Han föredrar de längre distanserna då uthållighet är en av hans största styrkor. Foto: Urban Kärmander
Speedskating

Fartfantomen Erik trivs på hal is

Brons på 3 000 meter och personbästa på samtliga fyra distanser som han ställde upp i. Det blev resultatet för Erik Bengtsson från Torslanda när USM i Speedskating ägde rum i Västerås i februari.

Speedskating är fortfarande en relativt liten sport i Sverige, trots Nils van der Poels, i dubbel bemärkelse, enorma framfart. Men sporten växer och fler och fler utövare i blandade åldrar söker sig till skridsko-mekkat i Göteborg: Ruddalen, för att utöva sporten. 

15-årige Erik Bengtsson fastnade rejält när han besökte Ruddalen för allmänhetens åkning tillsammans med sin familj 2016. Varv efter varv la den unge entusiasten bakom sig och han ville aldrig sluta. Till slut gick mamma Maria och letade reda på ett informationsblad från föreningen IK Wega. Bara ett par veckor senare gjorde Erik sin första skridskoträning med den anrika Göteborgsföreningen som håller till på Ruddalen.

IK Wega har från att ha haft ett tiotal åkare på isen när Erik började, är det numera inte ovanligt att klubben har 60-70 åkare på plats under sina träningar.

USM-debut på fin is

Under de senaste åren har Corona satt stopp för många tävlingar. Men i februari var det äntligen dags för Erik Bengtsson att göra debut i ungdoms-SM. USM hölls i Västerås hos SK Pollux.

Och vilken debut det blev sedan. Erik satte personbästa i samtliga fyra grenar som han ställde upp i: 500 meter, 1 000 meter, 1 500 meter och 3 000 meter. Framgångarna kröntes av en bronsmedalj på 3 000 meter med den finfina tiden 5.00,56.

– Jag gillar längre sträckor bäst. En styrka som jag har är att jag är uthållig, säger en nöjd Erik Bengtsson till Torslanda-Öckerötidningen några dagar efter tävlingen.

Han säger att han var nervös inför tävlingarna. Vissa av de han tävlade mot var nästan två år äldre än honom. Men nervositeten la sig och han kunde koncentrera sig på sin egen insats.

– Det var väldigt bra is i Västerås, bättre än i Trollhättan och på Ruddalen, så det var väldigt kul, säger Erik.

Ska tävla på 10 000 meter

Långa sträckor är som sagt favoritdistanserna. Om ett tag bär det av till Örebro för ny tävling.

– Där ska jag tävla i 10 000 meter för första gången. Det ska bli riktigt kul. Jag körde en 10 000 meters träningspass i onsdags och det kändes riktigt bra.

Hur Erik ser på framtiden är inte helt bestämt. Han älskar sin skridskoåkning, tränar fyra gånger i veckan och styrketräning så ofta som studierna tillåter det.  Men om han ska satsa så helhjärtat som exempelvis Nils van der Poel, med sina minst sagt omskrivna träningsrutiner, återstå att se.

I Västerås med bronset runt halsen. Foto: Maria Bengtsson

– Mja, jag vill ju bli riktigt bra på det. Men det är inte säkert att jag satsar på det sättet, säger Erik, som till vardags går i nionde klass på Torslandaskolan.

Tur då att skridsko är en sport som lämpar sig för alla åldrar. Det går att hålla på med den långt upp i åldrarna så länge hälsan tillåter det. Och det kan ju vara minst lika kul att ha en hobby man älskar utan att behöva ägna all energi åt att försöka bli bäst. 

Vad Erik tycker är det bästa med sporten kommer inte som överraskning.

– Det är härligt att känna farten. Jag har kommit upp åtminstone 45-50 kilometer i timmen. Det är en mäktig känsla. Sedan har jag lärt känna många människor och fått många goda vänner.

Erik Bengtsson har tagit några rejäla skär sedan den allra första tävlingen i Trollhättan 2017. Det är dock en annan sak än själva tävlingen han minns allra bäst.

– Där träffade jag Nils van der Poel. Han var trevlig. Han har förstås betytt hur mycket som helst för sportens växande popularitet i Sverige.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…