IF Kville har en lång tradition med långlöpning och vi har löpargrupper för ultradistans, traillöpning, arena- och motionslopp. Nu föreningen huvudarrangör av Alpaca Race – Ett av Sveriges tuffaste ultralopp.
Ultralöpning är en sport för dem som vill pressa sina kroppar bortom vanliga gränser för uthållighet och styrka. Ett lopp som sticker ut är Alpaca Race. Loppet genomförs i Hisingsparken den 7–8 juni och är ett av de mest utmanande ultraloppen i Sverige. Här sätts både kropp och sinne på prov i en riktigt tuff och krävande terräng.
Alpaca Race har snabbt blivit ett av de mest prestigefyllda ultraloppen i Sverige. Loppet, som går genom varierad och tuff terräng, ställer stora krav på dem som väljer att anta utmaningen.
– Med kuperad skog, ojämna stigar och öppna landskap får deltagarna verkligen känna på både naturens krafter och sin egen förmåga att övervinna hinder, säger Jakob Lindbom, sportchef på IF Kville.
Namnet Alpaca Race kommer från tävlingsbanans utformning, som med lite god vilja liknar en alpacka. Men trots alpackans lite gulliga utseende påminner banan – med sina 10,6 kilometer och över 600 höjdmeter, som varje varv mäter – mer om en alpackas tuffa levnadsmiljö.
Anders Sandegård, som startade loppet, säger om dess karaktär: ”Vår tanke med Alpaca Race var att skapa ett riktigt utmanande traillopp nära stan, något som kunde mäta sig med tuffa bergslopp i Europa. Banans profil i Hisingsparken, med över 600 höjdmeter per varv på drygt milen, gör att den är jämförbar med de krävande banorna man ser i till exempel alperna. Det är en rejäl prövning, både fysiskt och mentalt.”
Deltagarna får välja mellan fyra distanser – 1, 3, 5 eller hela 10 varv, vilket innebär att den mest utmanande distansen sträcker sig hela 106 kilometer med hela 6000 höjdmeter och som skall klaras inom maxtiden 24 timmar.
– Det här är ett lopp för de allra tuffaste och det är endast åtta löpare genom åren som har kommit i mål på distansen 10 varv, säger Jakob Lindbom.
Den nuvarande rekordhållaren är Magnus Rabe, som innehar ett imponerande rekord på 15 timmar, 34 minuter och 29 sekunder. Alpaca Race-banan har testats av många vana löpare, men trots det är det fortfarande ingen genom loppets historia som har tagit sig runt ett varv på 10,6 kilometer under 60 minuter, vilket visar på
loppets tuffa karaktär.
Helena Zetterström är rekordhållare på 3 varv och lyfter fram gemenskapen i loppet: ”Alpaca Race handlar inte bara om att springa snabbt. Det är också en gemenskap där deltagarna hjälper varandra att ta sig igenom den tuffa banan. Längs vägen hittar man alltid någon att slå följe med, och löparna stöttar varandra genom hejarop och uppmuntran. Efter målgång är det vanligt att deltagarna känner igen varandra från banan och tackar varandra för stödet, vilket skapar en unik gemenskap som är svår att hitta i andra lopp.”
Utöver den fysiska prövningen bjuder Alpaca Race på fantastiska vyer. Banan slingrar sig upp och ner för sluttningarna och bjuder på spektakulära utsiktsplatser där löparna kan ta en paus och njuta av den magnifika utsikten över Göteborg, såväl i den ljusa sommarnatten, som i lummig grönska. Det är en oförglömlig upplevelse, en blandning av hårt arbete och naturskönhet, som gör Alpaca Race till något utöver det vanliga.