Handboll

Ekonomi bakom kritiserade beslutet att neka damerna spel i Allsvenskan

Det går bra för Torslanda HKs damlag. Så pass bra att de ser ut nå en direkt uppflyttning, eller åtminstone positivt kval, till damallsvenskan efter att säsongens sista match spelats den 11 mars. Men oavsett matchresultat och placering blir det ingen uppflyttning till allsvenskan nästa år – det sätter styrelsen stopp för.

Det har riktats mycket kritik mot Torslanda HKs styrelse efter att det framkommit att damlaget inte kommer tillåtas gå upp i allsvenskan nästa säsong. Detta samtidigt som herrlaget redan spelar i allsvenskan och dessutom ser ut att riskera hamna på kvalplats ner till division 1. Enligt John Skantze, ordförande i THK, grundar sig beslutet helt i ekonomiska skäl.

– Utmaningen med att spela med det damlaget i damallsvenskan, skulle innebära att vi behöver lägga hundratusentals kronor för att verkligen se till att etablera oss i allsvenskan och inte bara åka ut igen.

Enligt John Skantze så har THK en ambition att år 2025 spela med både herr och damlaget i allsvenskan och då ha hälften, eller mer, av spelarna ur ”eget led”.

– Och där är vi inte än. Skulle vi ha en ordentlig chans i allsvenskan skulle vi behöva ta in några ytterligare spelare utifrån. Och utifrån de förutsättningarna, och vad det skulle kosta, så landar vi i styrelsen i att vi måste ta ett beslut om en plats i allsvenskan är något vi kan acceptera eller inte.

24 timmar

Damernas sista match för säsongen spelas den 11 mars. När matchen är slut, och om det visar sig att Torslanda HKs damer har en chans att få spela i allsvenskan, så har klubben 24 timmar på sig att tacka ja eller nej till platsen. Men, på grund av klubbens ekonomiska situation har alltså styrelsen beslutat att tacka nej oavsett.

Det är såklart ett märkligt beslut. […] Vi ser helt enkelt ingen möjlighet att få in de ca 700 000 som vi behöver.
John Skantze

– Och det är såklart ett märkligt beslut. Men som det ser ut nu, med en projicerad förlust på en halv miljon i år, och därmed ta på oss nya kostnader. Vi ser helt enkelt ingen möjlighet att få in de ca 700 000 som vi behöver. Vi kommer inte få in det av vare sig medlemmar eller sponsorer, vi har redan höjt avgiften och säljer fler bingolotter, men det räcker inte.

Det är inte bara kostnader för spelare, utan även längre avstånd till matcherna, som skulle kosta mer för klubben vid en uppflytt.

– Det kan hända att det blir Boden och även fler matcher i Stockholm. Det skulle antagligen innebära färre lokala derbys och därmed sämre biljettintäkter.

Herrar i allsvenskan

Samtidigt som diskussionen om en flytt till allsvenskan pågår så spelar THKs herrlag redan i just den ligan. Men där har det, till skillnad från damerna, gått så pass dåligt att laget, efter att säsongens sista match spelats, få kvala till division 1.

– Beslutet om damernas uppflyttning måste tas inom 24 timmar. Och även om vi skulle gå ner med herrarna – vilket inte är ett beslut, utan något som beror på matchresultat – så ger inte det oss den besparing som kostnadsökningen skulle innebära med at flytta till allsvenskan.

Det har riktats mycket kritik åt att ni inte släpper upp damerna, men låter herrarna vara i allsvenskan. Förstår du den kritiken?

– Ja, jag förstår att det utifrån ser ut som ett märkligt beslut. Men det är ett ekonomiskt beslut, inte något som handlar om damerna eller herrarna.

Det pratas mycket om att skapa positiva miljöer och inspirera de yngre i klubben att spela mer och ha höga ambitioner. Finns det inte risk att slå hål på mycket av den inspiration när ni gör så här?

– Det kan hända att det tas emot så. Men vi har cirka 850 medlemmar. Och vi behöver se till alla våra medlemmar. Skulle vi lägga allt för stor del av våra resurser på a-lagen, då finns inget kvar till barn och ungdomssatsningarna. Det är där vi balanserar. Och vi måste säkerställa att den balansen är rimlig. Vi har ju haft flera talanger som fostrats i Torslanda och sen gått vidare till andra klubbar. Vi har ju en som gått hela vägen till damlandslaget. Så vi kan fostra bra spelare. Men framför allt ska Torslanda HK vara en miljö där man kan utveckla sin handboll och känna sig lugn och trygg. Det är viktigast för oss.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…