Torslandabon Emir Halakic tillsammans med Elin Hartelius och Louise Kjellson, IF Kville, är alla uttagna till VM i 24-timmars i Taiwan den 1-2 december.
Emir Halakic, Elin Hartelius och Louise Kjellson, IF Kville, är alla uttagna till VM i 24-timmars i Taiwan den 1-2 december. Tävlingen innebär att de på 24 timmar ska springa så långt de hinner på en bana som är två kilometer lång. Den som hinner längst vinner.
– Mitt rekord på 24 timmars löpning är 261,6 kilometer. Det är som att springa från Liseberg till norra Malmö i ett sträck, säger Emir.
Alla tre tycker att det ska bli roligt och spännande att få åka till Taiwan och de har haft siktet inställt på VM länge.
Att springa 24 timmar i sträck är jobbigt både fysiskt och mentalt. Elin klarar det mentala genom att försöka vara i nuet så mycket det bara går, att varken tänka framåt eller bakåt.
– Att medvetet växla mellan internt och externt fokus kan vara en hjälpsam strategi, till exempel att bryta ogynnsamma tankar genom att söka kontakt med åskådare längs banan, berättar Louise.
Ingen av dem menar att det är några problem att hålla sömnen borta de 24 timmar de springer.
Alla tre har förberett sig noga inför VM.
– Jag har lagt in mer styrketräning än inför tidigare lopp och jag har också gjort min längsta träningsvecka hittills i karriären, säger Emir.
– Förutom mer styrketräning har jag förlagt i princip alla löppass på hårda underlag för att vänja kroppen. Vanligtvis varvar jag mycket med traillöpning. För övrigt strävar jag efter den positiva känslan som följer på inre motivation, säger Louise.
– Jag kommer att basta varje dag veckan innan jag åker för att aktivera kroppens avkylningssystem. Jag kommer också att ta med mig extra bars och sportdryck för att komplettera energiintaget inför loppet om jag inte gillar maten där, berättar Elin.
Väl på plats i Taiwan behöver löparna acklimatisera sig.
– Sista veckan innan VM kommer jag att vara på plats i Taiwan och vänja mig vid luftfuktigheten, temperaturen och tidsomställa kroppen. Jag behöver också hinna vänja magen vid den lokala maten. Veckan lär innehålla några lugna joggningpass, men också lite sightseeing för att skingra tankarna inför loppet, säger Emir.
Intresset för 24-timmars och andra ultralopp ökar både i Sverige och i resten av världen och begreppet ultralopp börjar bli känt. Allt fler lopp anordnas.
– Sporten erbjuder många olika tävlingsformer och har kanske därför svårare att få fäste som publiksport. 24-timmars borde dock ha potential, som tv-programmet om älgvandringen, fast med människor, menar Louise.
Både Emir, Elin och Louise har hållit på med långlöpning länge. Elin sprang ett långt traillopp och blev nyfiken på hur det skulle gå om man tog bort alla störande rötter och stenar.
Emir berättar att han i samband med att han sprang några andra ultralopp fick höra av andra löpare att 24-timmars var det ultimata loppet eftersom det går över ett dygn. Han blev sugen på att testa.
Louise hade sprungit Ultravasan och sökte andra utmaningar. Hon tänkte att det inte kunde vara så mycket jobbigare med 24-timmars och testade att springa ett lopp.
– Jag hade mycket roligt och kunde direkt efter loppet identifiera stor förbättringspotential. Sedan var jag fast, berättar hon.
Bästa tipsen till någon som precis har börjat träna ultradistans är enligt Elin att springa långsamt och planera ett lite längre ultra-äventyr med en kompis. Lång tid ute är målet, spring i behagligt tempo, ta pauser när du behöver och gör det till en upplevelse, menar Louise. Emir tycker att det är bra att förbereda redan kvällen innan och ta fram bra kläder och bra energi.
– Ställ klockan på en timme innan solen går upp och möt soluppgången joggandes, tipsar Emir och fortsätter:
– En bra grej kan vara att springa en led på fem till tio mil eller varför inte springa Göteborgs spårvagnslinjer. Det gjorde jag när jag hade brist på uppfinningsrikedom. Det var ett bra sätt att meditera och kilometerna bara rullade iväg.
Hur gör man då om man vill börja träna och tävla i ultradistans?
– Gå till exempel med i gruppen “Ultralöpning i Sverige” på Facebook. Där finns massor av råd, pepp och möjlighet att ställa frågor, säger Elin.
– Tänk på att det ofta tar några år av träning att bygga upp hållbarhet i kroppen så att den tål många kilometer. Han skulle inte rekommendera någon att gå rakt från Göteborgsvarvet till att springa 24-timmars utan att ta några kloka mellanlandningar på vägen, säger Emir.
– Om du är intresserad av lopp finns det verkligen många olika varianter att välja bland. Du kan springa distanslopp, lopp som håller på en bestämd tid, eller till och med lopp där du springer så många varv du orkar. En rolig grej med tidslopp och varvslopp är att alla får mötas på samma bana, såväl nybörjare som elit och erfarna ultrarävar. Stämningen är välkomnande och folk kommer definitivt att dela med sig av pepp, råd och energi om du behöver, säger Louise.
/Jakob Lindbom, Sportchef IF Kville
Som tävlingsidrott uppstod ultralöpningen i slutet av 1870-talet. Sporten kallades då pedestrianism eftersom det var tänkt att deltagarna skulle gå mesta tiden.
Ultralöpning kan delas in i två kategorier, längdlopp och tidslopp.
Vanliga distanser för längdlopp är 100 kilometer och 100 miles (160,9 kilometer).
Tidsloppen genomförs på flervarvsbanor ofta med en längd från 200 meter upp till 2000 meter.
Vanliga tidsperioder för tidslopp är 6 timmar, 12 timmar, 24 timmar, 48 timmar och 6 dygn. Personen som springer längst på den utsatta tiden vinner.