Bröderna skriver elitkontrakt med Göteborgsklubbarna

För bröderna Hampus och Isak Dahlqvist började fotbollen redan vid barnsben på gräsmattan hemma på Öckerö. Sedan dess har killarna tagit steget från Öckerö IS via IFK Göteborgs akademi till att nu ha skrivit a-lagskontrakt med just IFK Göteborg och Örgryte IS.
– Vi är båda väldigt glada att få chansen på elitnivå, säger bröderna.

Jag träffar Isak och Hampus i Slottsskogen, där det är vårkänslor i slutet av februari.
Båda har under 2021 skrivit på kontrakt för IFK Göteborg respektive Örgrytes a-lag och tagit ytterligare kliv i sina karriärer. Isak skrev på den 4 januari, efter drygt tre år i Blåvitts ungdomslag.

– Det kändes väldigt stort och har varit målet sedan jag kom till Blåvitts U-17 lag, så det är väldigt skönt och kul att få chansen, säger Isak.
Hampus kontrakt med Örgryte signerades den 9 februari efter fyra säsonger i division 1 med Ljungskile och senast Lindome. Trots kort tid i Örgryte känner Hampus att han har kommit in i gruppen snabbt.

– Det har varit en jättebra första tid och gruppen känns väldigt bra, förklarar Hampus.
Det är dessutom Hampus tidigare tränare från Lindome som nu har tagit över tränaransvaret i Örgryte. Något som var väldigt skönt och gjorde valet enklare att ta nästa steg i karriären.

– Eftersom jag har haft dom i två år tidigare hjälper det mycket. Ibland är det svårt när man kommer till en ny klubb med nya tränare och det är många nya intryck, menar Hampus.
Han säger också att träningarna och målet som tränarna Dane Ivarsson och Johan Mattson har är ganska liknande tiden från Lindome och att det skönt att veta vad som väntar.


”Vill ta en startplats”

När jag träffar bröderna Dahlqvist har båda spelat match i helgen. Isaks IFK Göteborg mötte division 1-laget Sandviken i första tävlingsmatchen för säsongen i Svenska Cupen. En match där IFK låg under med både 0-1 och 1-3 men till slut vände och vann med 4-3.

– Det var tur och skönt att vi kunde vända och vinna matchen. Det är alltid tuffare än vad man tror att möta lag som man på pappret ”ska” vinna mot, framför allt på deras egen hemmaplan, säger Isak.
Han fick själv hoppa in i slutet av matchen och fick drygt sex minuters speltid.
Laget har spelat tre träningsmatcher innan mötet med Sandviken där Isak fått lite mer speltid vilket han också har som mål med säsongen.

– Det är så klart att jag vill få så mycket minuter som möjligt och även att kunna ta en startplats i laget. Jag har varit här ett par år nu och känner att jag lär mig nya saker varje dag, säger Isak.

I september tog Roland Nilsson över som tränare för IFK Göteborg efter Poya Ashbagi. Enligt Isak har det blivit en skillnad i sättet som Blåvitt spelar sin fotboll på.

– Roland vill ha ett lite rakare spel och är väldigt bra på att få gruppen att sträva mot samma mål. Sen är det tråkigt att det ska behöva ske ett tränarbyte mitt i säsongen och framför allt i en stor klubb som IFK Göteborg, menar Isak.

För Hampus och Örgryte var det ett möte med Norrby som väntade, i en match som hade ett litet speciellt upplägg då matchen spelades 3×45 minuter.

– Det är nog den längsta matchen jag spelat, säger Hampus och skrattar till lite.

Själva matchen som slutade 0-0 beskriver han som ganska tillbakadragen och en klassisk träningmatch. Däremot var han nöjd med att få 70 minuters speltid och att tränarna hade valt att det var två elvor som spelade halva matchen var.

– Det var bra träning att få 70 minuter i benen även om det blev en lite speciell typ av match, förklarar Hampus.
Likt sin bror så siktar Hampus på att få så mycket speltid som möjligt i sin nya klubb och försöka att ta en plats i startelvan.


Fotboll sedan barnsben

Bröderna är uppväxta på Öckerö och började har spelat fotboll så länge dom kan minnas.

– Jag minns inte exakt hur gamla vi var när vi började, men vet att våra föräldrar berättat att vi alltid gick runt med en boll när vi var små och spelade på vår gräsmatta hemma, säger Hampus.
När Hampus var runt 6 år startade pappa Mikael och en kompis till honom ett lag för pojkar födda 1997 på Öckerö. Under åren som bröderna spenderade i Öckerö IS skapade de sig många minnen, men det är varsitt som sitter kvar lite extra än i dag. För Hampus handlar det om Barcelona Camp som dom hade i samband med turneringen Ö-bollen. Då kom det unga killar från spanska storklubben FC Barcelonas akademi som var på plats i en vecka och bodde hos familjer på Öckerö. Pojkarna från öarna fick också chansen att spela en match mot Barcelonas spelare.

– Jag minns att det var på midsommardagen och att det var väldigt mycket folk som kom och tittade vilket var väldigt roligt, förklarar Hampus.

Isak, som är fyra år yngre än Hampus, minns tillbaka på ett år som han spelade i Gothia Cup. Laget lyckades ta sig till åttondelsfinal och det är tiden under turneringen minns Isak väl.

– Pappa var polis då och hade fixat en polisstuga i stan som hela laget bodde i och det skapade en stor gemenskap i laget, säger han.

Även Hampus har spelat Gothia Cup och minns när dom lyckades besegra Brommapojkarna i gruppspelet, som är ett av Sveriges bästa ungdomslag. Och även att få spela inför cirka 600 åskådare på Heden var något som Hampus minns tillbaka på med glädje.

Just gemenskapen är något som båda minns väl från Öckerö IS och även har hjälpt dom att ta ett steg vidare i karriären.

– Det har mer handlat om lagkänsla och ödmjukhet snarare än att spela det bästa laget i Öckerö, förklarar Hampus.

– Sen blir det annorlunda när man går till akademier som till exempel IFK Göteborg, då man mer ska slå sig uppåt inom en storklubb och inte riktigt får samma gemenskap som i Öckerö, menar Isak.

Vill inte stressa fram nästa steg

Framöver ligger fokus på Blåvitt respektive Örgryte, men dom drömmer om att en dag ta ytterligare steg i sin karriär.

– Alla unga spelare drömmer så klart om att få spela utomlands, men just nu är det ett steg i taget som gäller och vi vill inte stressa fram något för då är det lätt att det kan bli fel, säger Isak.

I både Blåvitt och Örgryte finns det gott om spelare som har rutin av spel på elitnivå i både Sverige och Europa, något som bröderna är eniga om att det är till stor hjälp för dom.

– Vi har en blandning mellan unga och gamla spelare i IFK vilket är väldigt bra tycker jag, eftersom dom rutinerade kan ge mer tips, menar Isak.

Hampus säger att i Örgrytes fall är det ett yngre lag i genomsnitt än i Lindome, men att de spelare som har rutin är väldigt viktiga och kan ge bra råd till dom yngre. Just tips och råd är något som bröderna har kunnat ge till varandra mycket genom åren och även fått från Edwin som är tredje brodern Dahlqvist. Han spelar just nu i Qviding, men har precis som Hampus och Isak tillhört IFK Göteborg.

– Vi pratar med varandra väldigt mycket och försöker hålla koll på hur det går för dom andra när det varit en match, säger Hampus.
Dom har inte spelat tillsammans tidigare på grund av åldersskillnaden, men skulle inte ha något emot att göra det i framtiden.

– Vem vet, kanske blir att vi avslutar tillsammans i Öckerö någon gång i framtiden, säger Isak.

Numer bor alla bröderna i stan vilket har lett till att dom träffas ganska ofta. Så klart tar träningar och matcher upp en stor del av tiden, men dom försöker att ses och äta middagar ihop ibland och då inte prata så mycket om fotboll.

– Det är rätt skönt att koppla bort fotbollen ibland också och bara sitta och prata om andra saker, menar Hampus.

Föräldrarna bor kvar på öarna och bröderna försöker att varannan helg åka ut och hälsa på.

– Men det blir oftare på sommaren när det är fint väder och för att komma ut till havet, säger Isak.

Som en avslutning ger Hampus och Isak några tips till unga spelare från Torslanda och Öckerö som vill ta nästa steg i karriären.

– Många känner när dom är 15-16 år att det är då det avgörs om man ska ta nästa steg, men jag tycker inte man ska stressa fram något. Utan i stället kanske jobba sig upp till Torslanda eller Öckerös a-lag via ungdomslagen, säger Hampus.

– Och att helt enkelt hitta en grupp där du trivs och kan vara dig själv som person, tillägger Isak.

/Daniel Rasmusson

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från sport

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

William Asker lever på hoppet

Finnkampen är just över när vi får en pratstund med…

Senaste nytt

Björkös räddningstjänst kämpar för att lyckas rekrytera

En regnig förmiddag med bara några dagar kvar till hummerpremiären…

Öckerös företagsklimat tappar

Svenskt näringsliv presenterar varje år Sveriges samtliga kommuners lokala företagsklimat.…

Passagerarfärja tappade styrförmågan

Med avgångstid 11.49 från Kalvsunds färjeläge och ankomsttid 11.50 på…

Torslandaskolan svenska pionjärer inom AI i undervisningen

I november förra året, när AI-verktyget ChatGPT gjordes tillgängligt för…

Du-reformen

Den alltid lika intressante Fredrik Lindströms populärhistoriska tv-serie Tänk om, som…

1 780 000 kronor till Världens Barn på en enda kväll

Roger stod själv i dörren och hälsade alla gäster välkomna…

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…